Za crtanje karikatura predsjednika FIFA-e Blattera novčana kazna, a za karikature Poslanika, s.a.v.s., nagrada

4
95

Capture

Predsjednik FIFA-e Sepp Blatter uspješno je spriječio da jedan danski umjetnik objavi karikature o njemu. Jedan ciriški sud je odlučio u njegovu korist. Prema tom sudu, neimenovni karikaturista iz Danske ne smije objavljivati svoje crteže, koji navodno blate Blaterovu čast.

Nadležni sudija smatra da se autor u ovom slučaju ne smije pozivati na umjetničku slobodu, pošto Blattera napada u privatnoj ravni, dovodi ga u vezu sa rasizmom i kroz svoj rad šteti glasu svjetskog fudbalskog saveza.

Dalje je dodato da autorova publikacja sadrži čitav red ponižavajućih predstavljanja. Zbog nabrojanih tačaka donesena je zabrana objavljivanja publikacije. Ne bude li se spomenuti umjetnik pridžavao sudske odluke slijedi mu kazna od 10 hiljada franaka.Izrazito je čudno da se karikature jednog Seppa Bllatera, osobe koja stalno stoji u svjetlu reflektora i tu i tamo provocira neki skandal, zabranjuju,dok se vrijeđanje vjerskih osjećaja jedne milijarde muslimana opravdavalo i danas opravdava slobodom umjetnosti i slobodom mišljenja. 2005. god je danski list „Jiland posten” objavio sramne karikature koje su predstavljale poslanika Muhameda, a.s., pod imenom “Lice Muhameda”. Ove karikature danskog autora Kurta Westergaarda širom svijeta izazvale su novinske članke. Dok su muslimani vjernici u čitavom svijetu bili zapanjen pozivalo se na slobodu mišljenja.

Kako su te karikature izgledale znamo dobro. Niti je Blatter poslanik niti ima preko milijardu pristalica iza sebe.On samo predsjedava jednim savezom.Pa ipak,ne smije ga se karikaturisati. U slučaju 1,5 milijardi muslimana to je bilo drugačije.Prema ciriškom sudu,karikatura Blattera dovodi u vezu sa rasizmom i predstavlja ga nepotrebno ponižavajuće.Zar to nije bio slučaj i sa karikaturama poslanika Muhameda. Dalje se smatra da karikature dugotrajno štete ugledu FIFA-e.Ne samo da je njen glas zbog stanja u Kataru djelimično ionako u “smeću” , nego se to čega se sud boji desilo sa čitavom muslimanskom vjerskom zajednicom,nakon što su karikature objavljene. Ne može se poreći da su se predrasude prema muslimanima nakon karikatura jos više povećale. Kurt Westergaard je 2010.godine dobio njemačku medijsku nagradu M100. Merkelova je hvalila i branila Kurta i njegov rad. ,,Evropa je mjesto,u kojem to jedan umjetnik smije”.

Danas znamo da je Evropa mjesto u kojem nema karikatura jednog Blatera,dok se istovremeno čitava vjerska zajednica izvrgava ruglu,gdje se objavljuju publikacije,koje pokazuju kako se pas penje na klanjača muslimana kao na kuju. Ali teško onome ko pipne čast šefa FIFA-e. Zbog svega, nije čudo da se mnogi muslimanski državljani od slobode govora osjećaju prevareni.

Te slobode često služe samo kao izgovor kad se napadaju muslimani. Zamislite da je Westergaard nacrtao facu sa velikim nosom i crnim sesirom i na to sve još dodao davidovu zvijezdu.To bi s pravom bilo antisemitski i niko ne bi ni pomislio da to objavi a kamoli da brblja o nekoj slobodi govora ili umjetnosti. Samo prema islamu i muslimana je drugačije.

Maskirana mržnja, upli moral, paušalizacije, cesto upakovani sa slobodama, na koje se navodno toliko polaže vrijednost, postali su svakodnevnica i to ne samo u karikaturama. Umjetnička i sloboda riječi su važne vrijednosti,koje nisu svakodnevne na ovom svijetu.Ali nakon što se upotrebljavaju sa duplim standardima ,ne treba se čuditi ako ih neki ne uzimaju za ozbiljno. I granice tih sloboda se često vide. Međutim, dok se “samo” muslimani vrijeđaju od tih granica nema ni traga.

(saff)

Autor: Emran Feroz


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

4 KOMENTARI

  1. 9. JANUAR - POČETAK DRZAVNOG TERORIZMA SRBIJE I CRNE GORE PROTIV RBIH I BOŠNJACIMA U NJOJ A SVE POD 'BLAGOSLOVOM' EUROPE.

    9. JANUAR – POČETAK DRZAVNOG TERORIZMA SRBIJE I CRNE GORE PROTIV RBIH I BOŠNJACIMA U NJOJ * SVE POD ‘BLAGOSLOVOM’ EUROPE.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.