Proglas u vezi dešavanja u Jemenu

16
6

Svjetska_unija_islamskih_ucenjaka_logo

Svjetska unija islamskih učenjaka (International Union of Muslim Scholars, IUMS) s velikom pažnjom prati formiranje Vojnog saveza, sastavljenog od snaga Saudijske Arabije, Kuvajta, Katara, Bahrejna, Ujedinjenih Arapskih Emirata i drugih islamskih i arapskih zemalja, radi suprotstavljanja zločinačkim prevratnicima iz reda Husa (ar. el-Husijun) u Jemenu, temeljem zahtjeva legitimnog predsjednika Jemena Abdurrabbu Mensura Hadija, a nakon što je problem eskalirao dotle da mu je ishod neprihvatljiv, nakon što su husijske pučističke snage prodrle do brojnih strateških mjesta u Jemenu i njegovim pokrajinama, počevši od Sane, dotle da su za kratko vrijeme dospjeli gotovo da uđu u Aden i nad Jemenom silom uspostave kontrolu, potpomognuti određenim regionalnim silama, koje nikada nisu radile u interesu arapske i muslimanske zajednice.

U vezi s razvojem tih događaja, Svjetska unija islamskih učenjaka smatra i tvrdi ono što slijedi:

1. Unija podržava legitimnu vlast u Jemenu, oličenu u izboru jemenskog naroda, njegovom izabranom predsjedništvu koje je priznao arapski i muslimanski svijet, ističući legitimno pravo jemenske vlade da od arapskih i islamskih zemalja traži intervenciju radi suprotstavljanja zločinačkim formacijama Husija i njihovome mračnom prevratu, pogotovo nakon što su odbili sve pozive da od prevrata odustanu i pristupe pregovorima koji opći interes Jemena stavlja iznad bilo kakvih ličnih i lokalnih intersa, počevši od prevrata koji se dogodio u septembru 2014. godine pa sve do danas.

2. Unija zahtijeva od Vojnog saveza pod zapovjedništvom Kraljevine Saudijske Arabije da od nasilnih prevratnika oduzme moć i prava vrati onima kojima ona pripadaju, da ostvari legitimnu pobjedu Jemena i napredak njegove mladosti, u ime prolivene krvi, radi izbavljanja dragog Jemena iz nereda i od nasilnika koji nastoje sve vratiti pod kontrolu svog oružja i tenkovskih cijevi, ne osvrćući se na bilo kakvu zakonitost, napredak, ili na bilo kakav društveni ili prirodni red unutar Jemena.


Unija poziva Vojni savez da štiti živote civila, stanovnika Jemena, prilikom zauzimanja vojnih položaja i povrata položaja na kojima su se skoncentrisale prevratničke vojne snage Husija…

3. Unija smatra da se ono što su preduzele deset zemalja Vojnog saveza podudara s riječima Allaha Uzvišenog, iznesenih u Kur’anu časnom: Ako se dvije skupine vjernika sukobe, izmirite ih; a ako jedna od njih ipak učini nasilje drugoj, onda se borite protiv one koja je učinila nasilje sve dok se Allahovim propisima ne prikloni. Pa ako se prikloni, onda ih nepristrasno izmirite i budite pravedni; Allah, zaista pravedne voli (El-Hudžurat, 9), pod uvjetom da borba prestane, ukoliko se Husije priklone istini, vrate razboritosti i integrišu s narodom, kao što su to uradile druge grupe jemenskog društva.

4. Cjelokupnu odgovornost za sve do čega je dospjela situacija u Jemenu, Unija stavlja na teret Husija, nakon što su odbili brojne pozive na dijalog, koje su im upućivali iskreni pripadnici Ummeta iz raznih zemalja. Husije su se na sve to oglušili ustrajavajući u nastojanjima da snagom oružja uspostave vladavinu u većini jemenskih pokrajina i gradova, iako je općepoznato da su oni jedna brojem ograničena manjina, koja ne dostiže ni pet procenata.

5. Unija poziva Vojni savez da štiti živote civila, stanovnika Jemena, prilikom zauzimanja vojnih položaja i povrata položaja na kojima su se skoncentrisale prevratničke vojne snage Husija, da se usredsrede na ono što će biti u službi slamanja prevrata, njegovog osujećenja i vraćanja jemenskom narodu njegovih zakonskih prava i napredovanja, kako bi započeo željenu izgradnju na zdravim temeljima.

6. Unija upozorava na opasnost širenja regionalnih projekata pojedinih zemalja (poput Irana), koji se apsolutno bespravno nastoje širiti u arapskim i islamskim zemljama, na istoku i na zapadu. Unija poziva na združivanje napora i suprotstavljanje svakom projektu koji nastoji uspostaviti dominaciju nad Ummetom i kontrolu nad njegovim potencijalima.

7. Unija upozorava arapsku i muslimansku zajednicu na štetnost svakog spora i propagande koja poziva na cijepanje Ummeta na etničkim, jezičkim ili mehzebskim osnovama. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Vjernik je vjerniku poput zgrade, po tome što jedan drugoga podupire”, a pritom je stisnuo prste svoje ruke. On je također rekao: “Nakon mene, ne budite opet nevjernici koji će jedan drugoga udarati po vratu.”

Allahu, sačuvaj dragi Jemen od svakoga zla i od svake nevolje. Sačuvaj muslimansku i arapsku zajednicu od smutnje smutljivaca, zlobe zlobnika i zavjere zavjerenika! Ujedini redove Ummeta pred neprijateljima! Gospodaru svjetova, pruži pomoć koju si obećao!

S arapskog preveli:
dr. Mehmed Kico i dr. Safvet Halilović


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

16 KOMENTARI

 1. Odakle vama pravo islamski ucenjaci da vrsite javni poziv za ubijanje drugih muslimana. Gde ste vi te skole izucili ? Verovatno u Izraelu i SAD .Nekada su uceni ljudi pozivali na mir. Nema vam spasa.

  0

  0
 2. … I onda ce Isus, mir nad njim, slomiti krst i ubiti svinju i reci ce da im je on to nikada nije dozvolio, činiće sedzdu Allahu i predvoditi muslimane u borbama na Allahovom putu!

  0

  0
  • a je tebe pozivam da naucis sta je islam, islam je to sto muslimani svi vjeruju da se vracaju islamu, bio to musliman velikim grijehovima ili musliman sa recimo grijehovima koje zna najbolje islam

   sam Bog kaze vratice se muslimani islamu, to jest JEDINOM BOGU , BOG je 1

   0

   0
   • jos da dodam, i krscani, i jevreji i svi ljudi,i ostala bica vrati ce se islamu, svome Bogu

    0

    0
   • Bojim se golube da ti nisi svestan da si pogrešnoj Oliveri dao +. Ustvari, dao si + pravoj Oliveri za tebe.

    0

    0
   • ako si vec pomenuo da ce doci, i da muslimani nisu u pravu, onda aj kazi i odgovaraj na kratko,a ja cu kratko postavljati pitanja

    0

    0
 3. “Nakon mene, ne budite opet nevernici koji će jedan drugoga udarati po vratu”. Moj Muhamede s.aw.s., posle tebe se desilo ono što je bilo i pre tebe. I traje, a bojim se da će još dugo trajati.

  0

  0
  • Hoce,hoce,trajace dok traje vrijeme,a posle ce biti nevrijeme …jedno vrijeme do ponovnog dolaska Hrista na zemlju,kom ce se svi pokloniti ,kako arapski princevi i vladari tako i obicna raja..heheee. .To vam je tako zapisano pa vi kmecite…E,bas su ove hodze ovde licemerni kad kriju istinu,od ovcica svojih..

   0

   0
   • posto ti kazes da ce se pokloniti muslimani, aj odgovaraj na kratka pitanja,da vidis i sam da si u krivu

    0

    0
   • … I onda ce Isus, mir nad njim, slomiti krst i ubiti svinju i reci ce da im je on to nikada nije dozvolio, činiće sedzdu Allahu i predvoditi muslimane u borbama na Allahovom putu!

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.