Jašar Balić i Ljutvija Balkan izdali rahmetli Muftijin pokret – Podržali nelegalni povratak SDA u Tutinu

0
2153

U neočekivanom obratu političkih događaja u Tutinu, Jašar Balić i Ljutvija Balkan, bivši odbornici Stranke pravde i pomirenja koji nisu vratili svoje mandate, svojim glasovima na Skupštini podržali su povratak Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka na vlast u Tutinu.

Zbog bojkota odbornika koalicijskih stranaka nije bilo moguće ostvariti kvorum neophodan za legalno donošenje odluka. Uprkos tome, Balić, Balkan, i njihovi novi saveznici iz SDA proglasili su kvorum i pokušali nezakonito donijeti niz odluka koje uključuju smjene i imenovanja na ključnim pozicijama u lokalnoj upravi.

Ovaj potez je izazvao kontroverze, jer predstavlja otvorenu izdaju principa i ciljeva pokreta rahmetli Muftije Muamera Zukorlića, čiji su oni nekada bili dio i koje su žustro u javnosti propagirali.

Razlozi ovog političkog preokreta leže u ličnim nezadovoljstvima Balića i Balkana, koji očajno i ne birajući sredstva žele značajniji uticaj u lokalnoj upravi u Tutinu.

Dodatno, ova dvojica odbornika se optužuju da su iz ličnih motiva i želje za osvetom SPP-u otežali situaciju za političke promjene u Tutinu pred nadolazeće izbore u Opštini koja pati decenijama zbog jednopartijske vlasti.

Poseban momenat predstavlja njihova odluka o plaketi počasnog građanina opštine Tutin namijenjene rahmetli Muftiji Zukorliću, koju je izglasalo 17 odbornika SDA i dva odbornika koja su izdala SPP.

Vrhunac provokacije je momenat kada Balić i Balkan primaju ovo priznanje umesto porodice Zukorlić, što je dodatno uzburkalo javno mnjenje i izazvalo ogorčenje kako šire zajednice, tako i porodice rahmetli Muftije.

Ovaj događaj ne samo da je izazvao političku krizu u Tutinu, već je pored ranijih provokacija i uvreda na račun rahmetli Muftije, Opština nastavila sa činovima nepoštovanja prema njegovom liku i djelu.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.