Mapa društvenog napretka

0
9

Image result for ferid bulic

Neposredni razlozi da napišem ovaj tekst su brojni. Prije svega, u prvom redu jeste želja za bolje sutra sandžačkom čovjeku, vladavina prava, uspostava pravne države, te socijalna i ekonomska pravda za svakog čovjeka građanina države, bez ikakve diskriminacije u pogledu osnovnih životnih i suštinskih prava.

Poznato je, da društva, ili države u tranziciji, suočavaju se u ovom procesu sa složenim problemima o vrijednostima politike modernog građanskog društva. Činjenica je da u Sandžaku ima izuzetnih i talentovanih pojedinaca u svim oblastima, međutim oni su u senci kvazi političkih elita koje godinama unazađuju naš životni prostor. Suštinski razlog zašto nazaduje razvoj Sandžaka leži u tome da su lokalni vlastodršci opsednuti pravima, nagradama i povlasticama za sebe i  uzan krug ljudi oko sebe, a da uopće nisu usmjerili svoj rad na dužnosti i odgovornosti da svoje zajednice uvedu u svijet prava, sloboda i pravde sa perspektivom da one postanu subjekt političkih valjanih odluka u Srbiji i globalnom svijetu. No, svima je jasno da je takav koncept uništio gotovo sve potencijale koji su bili prednost našeg životnog prostora.

Ključni trenutak koji je poremetio planove da se u Sandžaku živi nazadnim životom jeste pojava zdrave političke ideje BDZ Sandžaka i svega prethodnog što je iznјedrio zdrav bošnjački pokret. Politika Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka je investicija u mladu obrazovnu elitu, koja je spremna da inicira i sagleda mogućnost jačanja dobrih strana politike, načina izlaska iz krize koju je proizvela aktualna vlast. Bez sumnje da se već osjeća utjecaj progresivne politike u pravcu ostvarenja temeljnih garancija za progresivni razvoj naše društvene zajednice. U osnovnom polaznom stanovištvu prethodne i sadašnje lokalne vlasti u Sandžaku su bile produkt zaostalog političkog nasleđa iz prošlosti, utemeljenih na izraženim pojedinačnim i posebnim interesima u odnosu na kolektivitet.

Pitanje koje je od suštinskog značaja za interese građana u budućnosti jeste prioritetno ispunjenje kolektivnih prava, ispred prava pojedinaca. U tom pravcu, nužno je bazirati se na  subjektivni kvalitet pojedinaca čija volja će biti usmjerena potrebama, zahtjevima i interesima zajednice. Zato smatram da progres našeg kolektiviteta stoji u uspostavi zdravog društvenog ambijenta koji će se ostvariti nakon primjene temeljnih principa jednakosti, humanosti, prava i pravde po svim osnovama. I drugo vrlo bitno, neće biti zdravog sistema dok se ne upostavi politika, vlast i pravo koje se temelje na zdravom moralu.

 

Autor: dr. Ferid Bulić

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.