Ko koga laže gospođo Premović?

35
60
sulejman alickovic
Piše: Sulejman Aličković

Ko to žuri da sve one gradine koje do sada nijesu imale imena proglasi Srpskim. Tako to ide u žurbi da čak i imena naselja neznaju iako se u dokumentima može pročitati. Ime zadnje gradine o kojoj govori arheolog „Dostinik“ ne postoji. Konstantin Porfirogenit piše i navodi „Destinik“ ili Destinikon. Nažalost Srpski arheolozi ne prate jedni druge jer ovaj grad je odavno otkriven na Kosovu tako bar oni tvrde. Pošto najnovija zbivanja pokazuju da se historija može tumačiti i ovako i onako, pa se “malo modificirati“ prema trenutnim potrebama, tu su i različita viđenja hroničara iz raznih epoha, tako da i ova priča služi samo kao priča. Zar se mora prikrivati istina o Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla, kod Novog Pazara, ona nije oduvek bila pravoslavna, jer pravoslavlje kao ogranak hrišćanstva, prije 1054. godine, nije postojalo. A crkva je, svakako, sagrađena mnogo prije sredine XI veka. Takođe se postavlja pitanje otkud sada ovaj Dosttanik „Destinik“ zar nije on već pronađen? Evo šta piše dr. Đorđe Janković sa Katedre za srednjovjekovnu arheologiju – Filozofski fakultet, Beograd, predmet: Srednjovjekovna arheologija: „Središte srpske države u IX-X stoljeću bilo je u Metohiji“. To proizilazi iz historijskih i arheoloških podataka. Naime, smatra se da je u Metohiji bio grad Destinik u IX-X stoljeću, prvi među gradovima koje u Srbiji navodi car Konstantin VII Porfirogenit. Analogno Hrvatskoj, gde je prvonavedeni grad Nin ujedno i sjedište episkopa za Hrvatsku (DAI, cap. 31; N. Klaić, Povijest Hrvata u ranom srednjem vijeku, Zagreb 1975, 232-239) i Destinik je bio prestonica i sjedište episkopa Srbije. Mjestimična iskopavanja preduzeta u Pećkoj patrijaršiji 1931-1932, otkrila su u temeljima mnogo veću staru crkvu, možda trobrodnu baziliku, kojoj pripadaju bočni zidovi središnje crkve Svetih Apostola (M. Canak-Medic; L’architecture de la premiere moitie de XIIIeme siecle, II, Institut pour la protection des monuments historique de la Republique de Serbie, Beograd 1995, pp 16-29). Jedino se značajem ovog starog hrama, verovatno starog episkopskog sjedišta, može objasniti njegov izbor za prijesto srpskih arhiepiskopa u XIII stoljeću, a ne u nekom monumentalnijem hramu, kakva su bezmalo sva episkopska sjedišta tog vremena, takođe podignuta na starijim svetilištima.

Duboki značaj Kosova Polja kao matičnog prostora za srpski narod, pokazuje i raspored dvoraca Nemanjića, najslavnije srpske dinastije (1166-1371). Njihova koncentracija najveća je na jugu Kosova polja, oko današnjeg Uroševca, gde se nekada nalazilo Svrčinsko jezero (S. Cirkovic; Palais princiers autour de l’ancien lac de Kossovo, Recherches sur Vart, 20, Matica Srpska, Novi Sad 1989, pp 83). Tu je središnje razvode Balkanskog poluostrva. Iz nekadašnjeg jezera, danas iz rečice Nerodimke, vode otiču istovremeno i u Crno i u Egejsko more. Tu su bila smještena četiri dvorca: Nerodimlja (gde je bila palata i u VI stoljeću), Pauni (mesto se spominje u XI stoljeću), Svrčin i Štimlje. Zapadno od Štimlja je razvode prema Jadranskom moru. Izbor ovog položaja za najčešće boravište srpskih vladara ne može biti slučajan. Vratimo se sada Gradini nedaleko sela Vrhsjence u samom selu leži nekropola stećaka. Istina je da se na putu Vija metalika nalazi i gradina kod Vrsjenice. Odavde se mogu kontrolisati karavani, obezbjeđivati njihova zaštita od vremena Ilira pa do dolaska Osmanlija. Mnoga mjesta zabilježiše i Osmanski defteri 1468/69: Pirteš ?, VRHSENICA domova 9, neoženjenih 5, Prihod: 625. U napomeni stoji: U orginalu Vrh-Seniča. Danas naselje Vrsenica je jugoistočno od Sjenice. Kao što vidimo i ovdje se izbjeglo slovo h poznato je i zašto. Nemogavši izbeći istinu da je saobraćajnica postojala hiljadama godina ipak se izgovorila rečenica: „Ovom drevnom saobraćajnicom između obronaka Golije i Pešterske visoravni, već hiljadama godina cirkuliše roba između centralnog Balkana i jadranskih luka.“ Iz koje izvlačimo zaključak da su pred iliri, Iliri bili ti koju su trasirali ovu saobraćajnicu. Normalno naseljavali ovaj prostor i pravili svoje gradove i naselja.

suljo a

– Ovo je deo puta Vija metalika, kojim su metali iz istočnog dela provincije Dalmacije, iz kopova Kopaonika i Rogozne. Kada znamo da su postojale trgovačke razmjene u samoj unutrašnjosti Starog Ilirika vjerovatno možemo donijeti zaključak da su postojali i putni pravci koje su poslije samo iskoristile Rimske Legije i tim pravcima osvajale i teritoriju Sandžaka. Kako u svojoj studiji reče Papazoglu „negdje na sjeveru Crne Gore dogodila se najveća bitka Ilirski ratnika sa rimskom legijom“, (Rimske legije su mogle proći samo tamo gdje je postojao put zbog svojih tešikih oklopa) Bosnsko – dubrovački put su koristili trgovci i u antičko doba to je neosporno. Dubrovački pute se kretao od Foče Pljevalja Limskom dolinom, Prijepolje (Hisardžik) Miloševac, Kaćevac Kearaula, Goraćica, Sjenica, Brniica Štavalj. Putni pravac u nauci poznat Zetski put nije nastao u vremenu Osmanlija to sa sigurnošću mogu tvrditi a ni za vrijeme Rimljana, jer logično da su tim putem prolazili još Iliri njegova trasa nas vodi ispod Kraljevskog grada Ilira Arse-Ras. Put se od Pazarišta odvaja u dva pravca jedan vodi uzvodno pored rijeke Raške do sela Bagri tu prelazi preko Raške, pa uz kosu Siječe, brdo i selo Crnoču, nastavlja Koštampolja, Devreča, Grdaca, Suhodola, Korita i Bihora gdje se spaja sa putem što je dolazio od Sjeničke visoravni i Moravice. Postoje oni historičari koji ne žele da vide istinu da je preko 60 % naziva mjesta pored tog puta Ilirskog jezika, već da bi dokazali kako je to njihovo navedu kao toponime fortifikacijskih objekata, čije su posade taj put osiguravale: Gradac, Samograd, Gradina. Neznam koliko je to uopšte važno da bi se negiralo ono što su fakti da se na ovoj teritoriji Bošnjaci nalaze duže od svih ostalih.

Mnoge od ovih toponima je naučno obradio Akademik Alija Džogović: Atlas Izoglose Sandžaka.

Još jedan važan putni pravac iz antičkog doba je i put za Bosnu preko Priboja: Ilidža (Rajčinoviće), Dolinom Ljudske rijeke, Petrova, Sitniče na Vareš, Vever, Okose, Štitare, Koznik, Šarski Prevoj, Brnjica, Sjenica, Vrsjenica, Vapa Lupoglava, Žvala na uvcu Lopiže Rutoše Priboj, Uibar, i put prema Glasincu i Rogatici. Ovo su putevi koji su trasirani baš uz rijeke i prevoje da bi se što lakše putovalo sa kojima. U narodu poznate (džada) po svoj prilici ovo su putevi koje su posllije Ilira. koristili i Rimljni i Osmanlije pojedini pravci se koriste i danas. Postojanje velikog broja Gradina, Gradaca na teritoriji Sandžaka koje su rijetko istraživane ili samo površno samo gornji sloj tojest sloj Nemanjića što je još jedan od dokaza da se najmanje radilo na tome da se osvjetli historija jednog naroda na ovim prostorima. Tako od Rasa pa sve redom što pripada bošnjačkoj historiji pokušavali su pripisivati kao svoje. Međutim ako samo malo dublje zakopamo, a uz to i onomastiku pogledamo mnogih toponima, oronima, hidronima, koji se nalaze na svim ovim putnim pravcima, vidjećemo da su rijetki iz Slovenskog jezika. Pođemo li od Rasa, Raške, Vivera, Vareša, Pešteri, Prijepolja pa do Uibara što znači od Ibra do Drine vidjećemo koji su to narodi ostavljali tragove tamo gdje su živjeli. Trgovačke veze Ilira, Kelta, Gota, Grka i Rimljana trasiraju i putne pravce. Željezna ruda se iskopavala i za vrijeme Ilirskih kraljeva, srebro takođe. Dokaza za to ima mnogo iako je tek jedan mali dio otkriven. Gulhoviča je poznati rudnik željeza i za vrijeme Ilira. Zar to ne dokazuju strelice naušnice, od željeza pronađene na teritoriji Sandžaka sve je to nekada bilo izloženo u muzeju Ras i moglo se pročitati da pripada Ilirima. Od 7. stoljeća prije nove ere željezo preuzima primat, prepuštajući bronzi domenu nakita i umjetnosti. Različita ilirska plemena pod utjecajem halštatskih kultura formiraju vlastite regionalne varijante.

suljo b

Pojedina plemena imaju izuzetnu sklonost kićenju (teške, predimenzionirane ogrlice od žute, plave ili bijele staklene paste, masivne brončane fibule, brončani privjesci u obliku životinja i ljudi, spiralne narukvice, dijademi, kape i oglavlja od brončanog lima.) Mnoge urne su se mogle vidjeti iz vremena Ilira, danas toga više nema ili je pripisano drugima. Nažalost da se niko nije dohvatio ovog veoma važnog posla i kao što je to uradi Ivo Bojanovski za Bosnu da obradi to i za prostor Sandžaka. Postojanje Ilirskih gradova je sigurno dovelo i do putnih komunikacija na našim prostorima u antičko doba. Međutim ako se ne preuzme obaveza da se utvrdi stvarna historija a ne prihvatanje neke koja je pisana na mitomaniji to se od takvih ne može ni očekivati, jer tu nema istine a niti nauke.

Ilirska plemena stvarala su svoje države, zapravo saveze, plemena. Poznato je petnaestak vladara, od kojih je znatan broj bio iz plemena Ardijeja. Od njih je, svakako, najslavnija bila kraljica Teuta. Iz grčkih kolonija s obale i otoka, a osobito iz susjedne velike Narone, prodirala je onodobna mediteranska kultura i na ovo područje. O tome svjedoče brojni ostatci iz toga razdoblja. U tom pogledu vrlo je vrijedno novo nalazište u tvrđavi Ras, selo Glogovik, najnovija nekropola u selu Pružanj, koje upečatljivo potvrđuje tu iliro-grčku kulturnu sferu, nekoliko kopalja, ali i drugi brojni ostatci (omega-igle, fibule, ukrasi, bogata keramika…) koje arheolozi smještaju na prijelazu iz V. u IV. stoljeće prije nove ere a neke čak i mnogo ranije. Nije li baš Teuta ostavila trag svog imena u nazivu grada Tutina. Trag Gradine je materijalni dokaz od koga se ne može bježati. I kao što postoje Ilirske gradine tvrđave tako su isto i trgovački karavani morali dolaziti i odlaziti nudeći i kupujući robu. Međutim kao što su narodi ostavljali materijalne kao i u samoj onomastici. Prelazeći rijeku Vapu ni slutila izgleda nije da je baš to ime rijeka dobila ime koju su ostavili Kelti, Vrsjenica dobila ime od Iliro-Kelta koji su boravili na ovim prostorima. Gledajući na Giljevu vidjela je planinu kojoj ime ostaviše Iliri starosjedioci ovih prostora ili kako to voli da kaže arheolog Dardani. Poznato je da na ovim prostorima borave Pirusti. Breuci i ostala plemena. Samo utvrđenje je suhozid a u nauci dobro poznato ko je takva utvrđenja gradio. Što se tiče sahranjivanje mrtvih pronađeni su tumuli-gomile na skoro čitavoj teritoriji Sandžaka bar ono što je do sada istraženo. Glogovik pa sve redom. Na kraju bih postavio pitanje.

Dali sada sve ono što je bilo Kosovo treba da postane Sandžak ? Prebacuje li se to kolijevka sa jednog mjesta na drugo, vrijeme će pokazati ali izgleda već je počelo.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

35 KOMENTARI

 1. Alex Vein ·(DRAGICA PREMOVIĆ)
  “Bosnjaci su svuda ostavili svoje tragove, od 1993.godine.To im se ne moze osporiti.”

  BOŠNJAČKI TRAGOVI SU NA SVAKOM KORAKU U BOSNI I SANDŽAKU.
  IMA IH TOLIKO DA IH NISI MOGLA UNIŠTIT I DA ŽIVIŠ 10 ŽIVOTA.
  SVE U SANDŽAKU MIRIŠE NA BOŠNJAKE. SVAKI KAMEN SVAKI DOL.
  PO NEŠTO NA VLAHE.
  A NIŠTA NA SRBE JER IH OVDJE I NEMA.

  0

  3
 2. TOTALNE GLUPOSTI
  SMIRITE SE LJUDI .STA JE BILO ,KO JE BIO KO,ODAKLE OVI ,ODAKLE ONI TESKO SRANJE NE MOZES CITATI A DA SE NE ISPOVRACAS OD LJUDSKIH GLUPOSTI

  1

  0
 3. srpski mediji politicari SANU i SPC lazu kao psi
  Ponekad se pitam imaju li ti ljudi uopste srama casti i obraza kad toliko besramno lazu?
  Rimljani pominju Iilirsku drzavu Bossonu jos stoljecima prije Isusa kao i ratove koje su s vodili s Bosnjacima
  Najjacoj vojsci na svijetu Rimskoj trebalo je 150 godina da okupira malu ali hrabru Bossonu
  Bossona je pokorena u vrijeme Kralja Batona
  Rimljani su zapisali da su bili zadivljeni hrabroscu Ilirki Bosnjaki koje su radije izvrsavale samoubojstva nego da budu zarobljene i prodate kao robinje
  Tutin je dobio ime po Ilirskoj kraljici Teuti zeni kralja Agrona
  Glavni grad Bossone se zvao ARSA i to je danasnji Novi Pazar
  Arsa je sacuvana nekih 1500 kvm ali je zatvorena za Turiste a sva iskopavanja su zabranjena
  Zasto-zato sto je ARSA puno starija nego sto bi srbi zeljeli=stara je izmedju 3 i 4000 godina i puna je grobnica s urnama i stecaka sa simbolima Ilira Bosnjana
  Kakva bre Petrova crkva-kakvi bakraci?
  To je bila paganska grobnica Ilirskog-Bosnjackog kralja koja je opljackana osknavljena i iskoristena kao podrum crkve
  Prilikom izgradnje crkve korisceni su UKRADENI STECCI sto cak i laik moze vidjeti
  Na samom ulazu iznad vrata vidi se uzidani stecak
  Po istom lesinarsko vandalskom sistemu je EMIR KUSTA prilikom izgradnje ciganske zajebancije Kamen-krad u Visegradu ugradio par stotina ukradenih stecaka
  iako su zidari stecke okretali naopako tj prema ciglama a pozadinu stecka tj okvir unistavali klesanjem svak moze prepoznati uzidane i oskrnavljene stecke
  EMIR je drvene kuce za drven-krad takodje pokrao iz Bosne
  Znamo i to kako i kada je nastala srbija
  Tako sto je Turska izgubila Tursko Ruski rat 1877 a onda su Svabe 1878 u Berlinu napravile srbiju zato da Rusi ne bi napravili veliku prorusku Bugarsku
  srpsko Kosovo je izmisljeno u 19-om vijeku u Sarajevu u bolesnom umu Bogoljuba Petranovica i njegovim Falsifikovanim epskim pjesmama
  Bogoljub je od Bugarskog Kneza LAZARA napravio srpskog cara
  ukrao je od Albana epsku Izmisljotinu o Milosu Kobilicu -pogledajte na youtube Kenga e Mllesh Kopiliqi
  Od Bugarina iz Prilepa Krali Marka Turskog vazala je napravio srbina Kraljevic Marka
  Znamo da je Bosnjak Tvrtko bio kralj Bosne Dalmacije i Racije-Sandzaka
  srbija nije mogla imati kralja jer nije ni postojala
  Albanijom tj Kosovom je vladala Albansko Katolicka dinastija NIMANI-NEMANJE
  Dusan Nimani je stolovao u srcu Albanije Kruji a njegovo carstvo postoji i danas ima 450 km morske obale i izlazi na 2 mora-zove se Shqiprija Albania

  0

  2
   • Tek za tvoju informaciju ILIRSKI jezik je bio najblizi danasnjem Albanskom ali su umjesto Turskih rijeci koriscene Keltske Grcke i Latinske
    Albanski jezik je protoromanski i najblizi je Vlaskom
    Grci ne mogu da prevedu najstarije tekstove sa starih helenskih jezika ako ne znaju Arvanites-dijalekat Albanskog jezika koji se i danas govori u Grckoj
    Palermo pa i skoro cijela Sicilija na pr je nekada govorila mjesavinom Albanskog i Italijanskog koji se naziva gjuha Arbreshe
    ILIR na Albanskom znaci SLOBODAN i to je najcesce licno ime kod Albanaca
    75% rijeka u Crnoj Gori Bosni i Sandzaku vuce porijeklo iz ILIRSKOG jezika i mogu se lako prevesti s Albanskog
    Na pr Drina od Drini[brzak] imamo i rijeku Drini i bardh na Kosovu-Bijeli Drim
    Ibar od i bardh-bijelo Cetina i Djetina od QETE tiha Vapa-topla
    Ilirska je i Dalmacija -od DELMA=DALMA ovca Dalmati ovcari Dardanija-Kosovo od Dardha-kruska-imamo i Dardu kod Osjeka Bar-livada Barani-cobani Niksic Tara Gusinje od Kusi- kazan i na hiljade drugih toponima
    Selo Pruzanj koje pominje Sulejman Alickovic je na pr dobilo ime od ILIRSKE Rijeci prushe sto znaci ZHAR jer su na tom mjestu kremirani Iliri i zakopavane njihove urne s pepelom
    Ilirske urne su locirane i otkopane ali su ih srpski Arheolozi pokrali tj odnijeli za Beograd posle cega im se gubi svaki trag
    Hrvati i Bosnjaci su sebe nazivali Ilirima a svoj jezik ILIRSKIM sve do 19 vijeka kad je uvezen panslavizam

    0

    2
   • I da je sve tako ko sto velis, tvoj jezik nema veze sa ilirskim, on pripada slovenskoj grupi jezika.Albanci nemaju reci za radnje vezane za more , nego koriste slovenske reci, kao sto je rec mreza.Da su starosedeoci pokraj mora, imali bi ih.Oni su dosli na ove prostore izmedju 11 i 13 veka, i nemaju veze sa Ilirima.To tvrde i njihov istoricar Ekrem Luka, a Kaplan Burovic ih je do kraja demistifikovao.Uostalom, cela severna Albanija srpskog je porekla, mnogima su promenjena imena i prezimena u vreme Envera Hodze.Mnogo Srba je albanizovano u drugoj polovini 19.veka kad je teror na srpskim ivljem bio strahovit, a u to vreme je isto tako veliki deo stanovnistva islamiziran, sto danas cini bosnjacki korpus.

    1

    0
   • E ova ti je “ka u Njegosa”.
    Ono jes da su servske vlasti nakon balkanskih ratova na Kosmetu i Metohiji popisale svo muslimansko stanovnistvo koje je preteklo ispod kame kao “Srbe”, ali sto bi narod reko ipak “krv voda nije”
    Zato je Taci(C) u Briselu svome bratu Daci(C)u ponudio kosovski pasos. Kaze Taci(C) ako pasos ima nekadasnji predsjednik skupstine republike Kosova Nedzad Daci, sto ga ne bi imao prizrenac Ivica Daci!
    🙂 🙂 🙂

    1

    0
   • Dobro je da za reference nisi uzela jos jednog “postenog” Albanca Halida Trnavcija. O budalastini da “Albanci nemaju reci za radnje vezane za more” ne da mi se pisati. Za zainteresovane postoji « Albansko-srpskohrvatski recnik » u izdanju Albanoloskog instituta iz Pristine pa tamo mogu vidjeti sta postoji a sta ne postoji.

    MITOMANSKO LUDILO!!

    Nemanjicka Servija de facto prestaje da postoji nakon kosovske bitke. Padom Smedereva Servi i zvanicno silaze sa historijske scene. Duga je i vrlo interesantna prica ZASTO servska istorija pocinje od Nemanjica, ako su se oni, kako sami tvrde u svojoj mitomaskoj pomami, doselili na BALKAN jos u VII vijeku.
    Vizantijski izvori pominju da se “Nemanjino vladarstvo NIJE temeljilo na macu i stitu”. Jedna kratka Nemanjina vojna avanturu protiv Vizantije surovo je kaznjena. Za kaznu je odveden 1172. godine u Carigrad sa oglavom na glavi da gleda defile vizantijske vojske.
    Kako se iz Fromovih britkih sociopsiholoskih analiza moze saznati, sluganska psihologija je autoritarna. Prema nadredjenima su snishodljivi, sto bi narod rek’o, manji od makova zrna, a prema podredjenima nemilosrdni. Krvavi tragovi Nemanjickog terora prema bogumilima I danas postoje. U crkvi svetog Ahileja u Arilju I danas postoji freska na kojoj je predstavljen Nemanjicki sabor protiv bogumila iz 1290. godine. Iskoristivsi krstaski pohod koji je ugarski car Zigmund Luksemburski pokrenuo protiv Crkve bosanske, Stefan Lazarevic upada 1411. godine u Srebrenicu I vrsi stravican pokolj stanovnistva pod izgovorom da „Се же вси јереси богомилские сут“.
    19-to vjekovna reinkarnacija Servije i servstva je AUSTROUGARSKI politicki projekat koji je rezultirao SINKRETISTICKOM “srpskom” nacionalnom idejom za jednakratnu upotrebu. Cilj je bio rjesavanje “istocnog” pitanja.
    Tako je Jernej Kopitar zloupotrebivsi priglupog Vuka Karadzica Servima osmislio jezicku reformu. Minucioznom lingvistickom analizom Mehmed Selimovic je dokazao da Vuk nije imao intelektualne I profesionalne kapacitete da odradi posao koji mu se pripisuje. Preko priglupog Vuka Kopitar je Geteu podmetnuo “Hasanaginicu” I “Smrt Omera I Merima” kao “servske” balade. Vuka je u Becu vencao katolicki svestenik, a u knjizi vencanih u rubrici vjeroispoved upisano mu je “UNIJAT”!
    Teofil (Bogoljub) Petranovic, pravoslavni mantijas je 1863. godine osnovao “Drustvo za sirenje srpskog imena u Bosni”. Do ove godine “Srbi” NE POSTOJE u Bosni I Hercegovini pod tim imenom vec pod njihovim istorijskim imenom – BOSNJACI PRAVOSLAVNOG VJEROZAKONA!
    Bogoljub Petranovic je komponovao I servske guslarsko-epske naricaljke o “kukavnom servstvu ugasenom” I turskom izmecaru inace Makedoncu iz Prilepa Marku “Kraljevicu”.
    Age I begovi u Sumadiji su 500 godina praktikovali PRAVO PRVE BRACNE NOCI.
    I pored svega bogradski pseudoakademski krugovi su nastavili da guslaju o “srpstvu”, sve dok antropogenetska istrazivanja IGENEE misu razbila u paramparcad njihove mitomanske lazi I historijske falsifikate. Danas se pouzdano zna da 50% sumadinaca ima altajsko-anadolsku genetiku, odnosno tursko porijeklo. Takozvani “Srbi” iz Sandzaka nemaju ama bas nikakve veze sa srpstvom. Ogromna vecina njih su ustvari posrbljeni Bosnjaci, pretekli ispod kame Karadjordjevih krvolocnih hordi.
    Svjesni svoga renegatstva psiholosko uporiste nalaze u projektovanju otpadnistva od bosnjackog roda u Bosnjake koji I nakon 200 godina terora zilavo opstaju na svojim ognjistima. Uzalud im je. Sramni zig izdaje pratice ih do Sudnjega dana, a Bosnjacima se uz Bozju pomoc sunce slobode smijesi.

    0

    1
   • ja govorim i Albanski a i jos nekih 5-6 jezika
    Pa i vi tzv srbi govorite Slovenskim-Bosanskim jezikom iako niste Slaveni
    srbi su slavenizirana mjesavina Turaka Bugara Roma i Vlaha
    Albanske rijeci za more i mrezu su autenticne deti i rrjeti
    Nekih 380 rijeci postoje samo u Albanskom i Vlaskom i nijednom drugom jeziku na svijetu pa se petpostavlja da su ostale jos od ILIRA I DACANA
    Na hiljade rijeci su slicne ili iste kao i na Latinskom na pr sto je normalno jer je Albanski protoromanski jezik
    Albanska rijec za jedrenje na pr takodje je autenticna me vella ali je prilog me isti kao i u Grckom
    Radovan Dragovic Dimitrije Tucovic i Dragisa Lapcevic su bili ostro osudili srpsku okupaciju Kosova od prije 100 godina kao i stravicne zlocine koje je srpki okupator pocinio
    U Drenici su na pr paljenja citava sela zajedno s zivim ljudima zenama i djecom
    Falsifikovani su i posrbljeni nazivi svih sela i gradova a svi Albanci su morali imati prezimena na IC i popisivani su kao srbi
    Sva tapije po kojima su ne srbi posjedovali imovinu na KOSOVU su proglazene za nistavne
    Albanci Bosnjaci i Turci nisu imali pravo da prodaju svoju imovinu-ali su im ipak naplacivani drakonski porezi
    Pravo na oprost poreza pasos i kartu do Turske granice u jednom pravcu tzv stocnim vagonima imali su samo oni koji GENOCIDNOJ SHS YU poklone svu imovinu
    Do 1939 Genocidna SHS YU je vec bila dovela 17.000 porodica kolonista s oko 100.000 ljudi na zemlju otetu od Muslimana
    Tako je na pr 1930 dosao i djed Novaka Djokovica na zemlju otetu od Bosnjaka
    Genocidna SHS YU je davala po parce otete zemlje svakome ko se posrbi-ali je odziv medju Albancima bio mali jer su se Allbanci s takvim posrbicama surovo obracunavali
    Ipak zna se da su se za rad zemlje i papira posrbile KAVAJE emigranti Katolici iz Albanije[otac Nikole Kavaje] kao i Albanci DACI-DAC-macak- iz Prizrena-tj djed IVICE DACICA
    Posrbljavali su se uglavnom Romi-na pr porodica Karic se posrbila za parce zemlje u Gorazdevcu kod Peci
    Zemlju su prvom prilikom prodali a nastavili su da kalajisu posudje da rade kao kovaci i da sviraju po svadbama
    Njihov potomak Bogoljub Karic sad zivi u Rusiji s ukradenim srpskim milijardama zajedno s Mirom i Markom
    Kaplan Resulli [samozvani Burovic] je niko i nista-obicna lazovcina-odbjegli kriminalac iz Albanije koji laze sa srpske i Makedonske pare
    Niko osim srba i Makedonaca ne zna za njega-potpuno je nepoznat na Kosovu i u Albaniji

    0

    0
   • Imas ti ozbiljne probleme sa logickim razmisljanjem kad tvrdis da da mi Srbi koji govorimo slovensko-bosanskim, nismo Sloveni, a vi bosnjaci koji ste Iliri, govorite slovenskim i to bosanskim, a isto tako vasi najblizi rodjaci siptari, govore albanski, i koji je najblizi izvornom ilirskom.Hahahaha (evo, grohotom se smejem).Razumem da je tebi potrebna teorija da umiris savest zbog konvertitstva tvojih predaka, ali savetujem da smislis nesto logicnije.
    Eno Rusi govore zvornicko-tuzlanskim dijalektom bosanskog jezika, dok Poljaci govore bihacko-petrovackim. hahahaha
    Dakle, Nemanja (Nimani) i Karadjordje(Keljmendi) vrse genocid nad bogumilskim bosnjackim stanovnistvom, a vi opet mrzite Srbe(koji su turskog porekla), prizeljkujuci istovremeno novu otomansku imperiju, umesto da vasu mrznju usmerite ka Albancima, koji su Iliri isto kao i vi.

    1

    0
   • ILIRSKU HUMKU U PRUŽNJU JE KOPALA DRAGICA PREMOVIĆ-ALEKSIĆ, I KAKO SVJEDOČE MJEŠTANI ONA JE ZAVILA ĆUP U ĆEBE I ODNIJELA. ŠTA JE BILO U ĆUPU ONA ZNA, A TO JE NAJVJEROVATNIJE PRODALA DA SE UNOVČI,
    NA OVIM PROSTORIMA SRBA NEMA, IMALO JE SAMO VLAHA STOČARA, KOJI SU NASELJAVANI NA BEGOVSKU ZEMLJU I GAJILI STOKU.
    NE KAŽE SE ĐABA U BOŠNJAKA, ZA SRBE DA SU VLASI.

    0

    0
   • Ilirska urna iz sela Pruzanj je vjerovatno zavrsila preko grane u Italiji
    Tamo ce biti prodata za debele pare ali ce je Italijanski kolekcionar prikazati kao Etrursku-jer je iz istog peroda-stara je izmedju 3-i 4000 god a etrurske i ilirske urne su u tom perodu bile iste
    Zasto Etrursku-zato sto su Etrurski eksponati na visokoj cijeni u Italji a tzv srbija vec 150 godina cini sve sto moze da ILIRSKA- BOSNJACKA KULTURA ostane nepoznata
    Ako vec nije zavrsila u Italiji urna ce se pojaviti negde u srbiji ali kao dio na pr Vincanske kulture
    To sto Vinca nikad nije bila dio srbije niko u tzv srbiji ne zeli da zna
    [Turci su je osvojili 1521 od Madjara- Kralja Lajosa iz Zemuna bas kao i Nandorfehevar -Bijeli Grad Beograd
    Prije Madjara Vinca i Beograd su bili Rimski Singidunum
    Beograd je samo prevedeno Madjarsko ime
    Iz muzeja u Novom Pazaru su zahvaljujci Premovicki isparili svi vrijedni eksponati
    Ako nisu zavrsili u Beogradu onda su vec preprodati na crnom trzistu u Italiji
    Pemovicka je opasan kriminalac kome je mjesto u zatvoru
    Kod srba je LAZ nacionalni-drzavni interes
    Sto vise lazes to si veci srbin a mozes i krasti ako si dovoljno veliki srbin
    Tako je Emit KUSTA mogao da krade novac iz kase Mokre Gore da pokrade drvene kuce iz Bosne da porusi tvrdjavu Petrinja i vrijedne spomenike da pokrade klesani kamen ukljucujuci i na stotine stecaka
    Kao najnoviji Premovckin lopovluk- lazovluk pomenucu tek pronadjenu figuru paganskog Boga s 4 lica
    Premovicka je to odmah posrbila i slavenizirala proglasavajuci tu figuru za Slavenskog Boga Svevida iz 10 vijeke
    Tvrdnja je IDIOTSKA jer u 10 vijeku pagana vise nije ni bilo u ovim krajevima-svi su vec bili pokrsteni
    o kakvoj je gnusnoj lazi rijec moze da posvjedoci novac nadjen u blizini
    Na Rimskim sestercijima se nalazi lik Boga Janusa koji predstavlja vjecnost
    Po njemu je Januar dobio ime
    Ko god ne vjeruje nek pogleda figure Boga Janusa kod Rimljana njihov novac ili slike s starih vaza cupova i urni i cak i liak moze zakljuciti da je nadjana figura Rimskog boga Janusa i da je stara najmanje 2000 god

    0

    1
   • A ŠTA BI TI DA POPUŠUŠ SKORELA DRAGICE ?
    JA TI PREDLAŽEM JEDAN ILIRSKO-TURSKO-BOŠNJAČKI.
    JER IPAK GENETSKI SI NAVUČENA NA TO.
    PRIJAĆE TI ZA CRNI TEN, DAKO MALKO POBIJELIŠ TAJ JADNI VLAŠKO-ČIPČIJSKI OBRAZ.

    0

    1
 4. Inace Premovici su od albanskog fisa Plesunzi, mada Djurdjev navodi mletacke
  izvore koji govore o njihovom vlaskom porijeklu.
  Kada se u ovaj rodoslovni galimatijas ukalkulise i 500 godisnje aktivnosti turskih aga i begova
  onda dobijes fenomen zvani “Radojkina dilema”.
  Pitali naime neku Radojku kojoj je stomak dosego do zuba, cije dijete nosu, nasta ona odgovori:
  – Kad golom gu..com sjednes u mravinjak, oklen ces znati koji te je mrav ujeo!
  🙂 🙂 🙂

  0

  0
 5. Ušla dva Srbina u avion koji leti do Njujorka. Jedan sedne na sedište do prozora, a drugi u sredinu. Taman pre poletanja na sedište do prolaza pored njih sedne jedan Albanac. Samo što je izuo cipele i malo se raskomotio, Srbin pored prozora će:
  • Mislim da ću da ustanem da uzmem jednu koka-kolu.
  Na to će Albanac:
  • Nema probljema, ja ću ti je doneti da se ne izvlačiš odatle.
  Čim je otišao, Srbin uzme jednu njegovu cipelu i pljune u nju. Kad se Albanac vratio sa koka-kolom, drugi Srbin će:
  • I ja bih rado jednu koka-kolu!
  Albanac ode da i njemu donese piće a drugi Srbin mu odmah pljune u drugu cipelu. Albanac se vrati sa koka-kolom i tako su svi uživali u letu do Njujorka. Dok je avion sletao u Njujork, Albanac obuje cipele, shvati šta su ovi uradili i na to će:
  • Pa dokle će ovo da traje? Ovo neprijateljstvo među nama… ova mržnja… ovo pljuvanje u cipele i pišanje u koka-kolu?!
  🙂 🙂 🙂

  0

  0
 6. OVA PREMOVIĆKA JE OČITO SA SVOJOM MITOMANIJOM I LAŽIMA PRETJERALA.
  JAKO JE LOŠE ODREĐENA PREMA BOŠNJACIMA. NEGIRA BOŠNJAČKE STEĆKE I KULTURU.
  ONA JE VELIKI NACIONALISTA I ČETNIK.
  HITNO JE UKLONITI IZ MUZEJA.
  NANOSI NENADOKNADIVU ŠTETU.

  0

  0
 7. Srbi su stariji i od Caka Norisa!!
  🙂 🙂 🙂
  MITOMANSKO LUDILO!!!
  Inace svojevremeno je ministarstvo turizma Republike Kosova iznelo podatak
  da je poprilican broj “srpskih” spomenika kulture na Kosovu, ustvari “fotosopirana” varijanta vizantijskih
  i starobalkanskih sakralnih objekata. Ova je cinjenica nedvosmisleno utvrdjena za Pecku patrijarsiju
  i bogorodicu Ljevisku.
  Sve u svemu neka im je sretna selidba kolijevke!
  Definitivna destinacija ce joj biti sumadinski pasaluk!
  🙂 🙂 🙂

  0

  0
 8. Олга Луковић Пјановић у књизи “Срби народ најстарији” најтачније даје чињенице српске историје, кад истину имамо у виду све нам постаје јасно

  1

  0
  • Sad je mnogo takvih teorija, ali nemaju naucnog utemeljenja.Deretic je vrlo zabavan i nista vise od toga.Bili smo slovenski pagani, primili veru od Vizantije.Sa nama je doslo i malo hrvatsko pleme koje je jednostavno iscezlo, a vecina danasnjih Hrvata su pokatoliceni Srbi.O tzv.Bosnjacima ne treba trosti reci:islamizirani Srbi.Skadar je bio starija srpska prestonica od Rasa, posle je bila na Kosovu.

   0

   0
   • *Marti Misterija(DRAGICA PREMOVIĆ)
    OPET TI I IMAŠ OBRAZA DA SE JAVLJAŠ I LAŽEŠ.
    PROFUKNJAČO BEZOBRAZNA.
    SVI SU OD SRBA …SIGURNO I KINEZI…
    OVDJE SRBA I NEMA, RADI SE O POSRBLJENIM ARNAUTIMA I VLASIMA.

    0

    0
   • Tvoj djed i sam altajsko-anadolska izdr..tina je bio budala jer nije mogao ni da predpostavi kako ti se baba zabavlja sa turskim agom dok je on vodao opanci kroz dvoriste!

    0

    0
   • A tvoj djed kako se ono zvase?Miloje ili Radoje ili Vukasin? Mozda je Ilija postao Alija?Znam da znas, buduci da komentarises o historiji nekoliko milenijuma unazad, sta je onda da se vratis nekoliko kolena unazad.

    0

    0
   • Tzv srbi su mjesavina Turaka Bugara Roma i Vlaha
    Rijec srbin oznacava stalez sluge a ne narod
    Jedini koji su prodali vjeru za veceru su tvoji ptetci ako su je ikad i imali
    Zna se kako se postajalo srbinom u Bosni
    tako sto su Vasa Pelagic i njegovi ucitelji iz tzv srbije davali po 1 novcic-krajcaru svakom djetetu koje kaze da je srbin a ne Bosnjak
    Da i ne pominjem Snohacestvo-necistu krv i 500 godina poturanja zena Crnogorskim djeverovima Agama i Begovima za rad utaje poreza
    Dok mu je Turcin timario zenu-kaurin-vlah mu je vodao opanke po avliji
    Obicaj je uvezen iz Grcke i bilo ga je samo u tzv srbiji i Grckoj
    Kad nije bilo Turaka-svekar i mladozenja su timarili snahu-procitaj Boru Stankovica

    0

    0
   • Prema zadnjem popisu, manje od 30% bez obzira sto su akteri jedne od najsramnijih izdaja u ljudskj historiji, i sto su nad svojom bracom po krvi Bosnjacima uz pomoc altajsko-anadolskih sumadinaca izvrsili dva uzasna genocida, od 1941-1945 i od 1991-1995.

    0

    0
  • Dokle ćeš da živiš u zabludama epskim pjesmama Ljiljana Đurić :Из те песме овде наводимо само одломке:

   “Како нећу сузе прољевати,
   Кад ја идем из земље Инђије,
   Из Инђије, из земље проклете?!
   У Инђији тешко безакоње,
   Кум свог кума на судове ћера… ” Ovo ti smatraš za nauku ?

   0

   0
 9. Aferim gospodine Alickovic, Vi ste jedan od nekoliko nasih vrsnih historicara i naucnika koji se bore da istina o Sandzaku pobjedi nametnutu laz. Svaki Vas clanak citam sa velikim zadovoljstvom i slascu. Allah Vas nagradio za svako vase slovo i duplo vise rijec koju pisete o historiji Ilira na podrucju Sandzaka. Zao mi je sto nemogu doci do vasih knjiga koje ste objavili. Takodje imam i neke informacije za Vas koje se ticu tema koje obradjujete.

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.