Rusija zabranila knjigu o Ebu Bekru es-Siddiku

3
11

rusya-kitap-630x330Svijet – Rusija je zabranila objavljivanje knjige koja opisuje život prvog halife, Ebu Bekra, r.a, tvrdeći da postoje reference koje pozivaju na mržnju i neprijateljstvo prema nemuslimanima, piše turska internet stranica Worldbulletin.

U izjavi ureda tužioca okruga Kurgan, knjiga, koju je napisao Muhammed Ali es-Salabi, ‘Ebu Bekr es-Siddik, prvi halifa’ je označena kao radikalni tekst i zbog toga je zabranjena. Odluka suda je zasnovana na jezičkom stručnjaku koji tvrdi da ‘knjiga poziva na mržnju i neprijateljstvo prema nemuslimanima i odvlači muslimane daleko od načela jedinstva“.

Međutim, prema mišljenju stručnjaka u SOVA Centru za informacije i analizu zabrana knjige je nezakonita. Oni su svom saopćenju navode: „Zabraniti knjigu koja objašnjava muslimanima njihovu historiju je nezakonita. Ove knjige objašnjavaju borbe koje su se dogodile u historiji. Veliki broj bitaka se dogodio u historiji islama i drugim vjerama i one su urezane u sjećanju naroda“.

Prema SOVA Centru, nijedan stručnjak za jezik nema vještine potrebne da bi ocijenio knjigu i da sudska odluka treba počivati na konkretnim dokazima.

U septembru 2013. godine, Okružni sud Tsemeza (Novorossiysk) na Kavkazu, uništavanje prijevoda značenja Kur’ana na ruski jezik koji je sa arapskog preveo Elmir Kuliyev. Sličnom zabranom u junu 2012. godine zabranjeno je 65 naslova islamskih knjiga koje je sud proglasio ekstremističkom. Na tom spisku knjiga nalaze se knjige poput Rijadu Salihin, 40 hadisa imama el-Nevevija, Poslanikova sira od Ibn Hišama, Historija poslanika od Adema do Muhammeda, Kriterij postupka od Gazalija.

Štaviše spisak zabranjenih knjiga uključuje i knjige turskih mislilaca poput Saida Nursija, Fethullaha Gulena, Osman Nuri Topbašiija, pa čak i moderne post-sovjetske autore islamskih knjiga poput najpopularnijeg moskovskog imama Šamila Aljautidnova ‘Slijeđenje Kur’ana’

(Agencije)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

Comments are closed.