Dr. Pramenković na Akademiji sjećanja – Apsolutna pravda preduslov za bolji život budućih generacija

0
93

Bošnjačko nacionalno vijeće upriličilo je Akademiju sjećanja povodom 31 godine zločina u Štrpcima, u Velikoj sali Doma kulture u Prijepolju, kao i mimohod šutnje do spomen obilježja. 

Govornici na Akademiji bili su: predsjednica BNV dr. Misala Pramenković, predsjednik Izvršnog odbora Vijeća dr. Fuad Baćićanin, narodni poslanik u Republici Srbiji Ahmedin Škrijelj, izaslanica predsjednika Stranke pravde i pomirenja Sabira Hadžiavdić i Nataša Kandić, ispred Fonda za humanitarno pravo.

Predsjednica BNV-a dr. Misala Pramenković u svom govoru istakla je da je pravda potrebna radi budućnosti generacija koje dolaze i njihovog životnog ambijenta.

“Život je Božji dar čovjeku pa nije dozvoljeno da mu život oduzme drugi čovjek. Institucije, državni i pravosudni organi pokazuju svoju nezainteresiranost, nažalost, samo zato što se isključivo radi o Bošnjacima. Ušli smo u četvrtu deceniju ovog zločina, ali ono što nam fali jeste da se u Republici Srbiji po tom pitanju mora nešto konkretno uraditi. Važno nam je to zbog istine o mrtvima, zbog njihovih porodica, našeg naroda, ali nam je najvažnije zbog cijelog društva. Zbog budućnosti naše djece važno je praviti ambijent u kojem će živjeti, a koji je drukčiji od onog mračnog od ranije”, kazala je predsjednica dr. Pramenković.

Dr. Fuad Baćićanin, predsjednik Izvršnog odbora Vijeća u uvodnom izlaganju istakao je da nakon 31 godine od zločina još uvijek nema jasne osude.

Izaslanica predsjednika SPP-a Usame Zukorlića, Sabira Hadžiavdić u svom obraćanju podvukla je da se Štrpci nikada ne smiju zaboraviti.

Narodni poslanik Ahmedin Škrijelj istakao je da je otmica u Štrpcima, kako kaže, dokaz kako je tada državni teror prema Bošnjacima spreman i učinjen.

Ispred Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić kaže da država mora napraviti konkretan potez kako bi se dogodila konačna pravda.

Nakon Akademije sjećanja uslijedio je mimohod šutnje ulicama Prijepolja do spomen obilježja u Šarampovu, gdje je proučena Fatiha i odana počast minutom šutnje i polaganjem cvijeća žrtvama zločina u Štrpcima.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.