Mešihat osudio dalju uzurpaciju vakufske imovine od strane SDP vlasti

0
897

Nakon informacije da je Skupština Grada Novog Pazara na sjednici 14.05.2024. donijela odluku o ustupanju Parking servisu vakufske parcele KP br. 3154/1, na kojoj se nalazila najveća novopazarska džamija, podignuta krajem 15. vijeka, poznata kao Kolo džamija (Mehmed Kapudži-baši), sa 12 vakufskih dućana, na površini od 17,57 ari, koja je, nakon što je krajem Drugog svjetskog rata oštećena, kasnije potpuno porušena, a potom i bespravno oduzeta 1954. godine, na čijim temeljima je podignuta Gradska toplana, koja od nedavno nije u funkciji, Mešihat izražava osudu i nezadovoljstvo spomenutom odlukom, te zahtijeva poštovanje Zakona o restituciji oduzete imovine vjerskim zajednicama.

Naime, pomenuta parcela, kao i mnoge druge u Novom Pazaru, predmet je restitucije, za koju je još 2008. godine Agenciji za restituciju uredno predat zahtjev za povraćaj, koji još uvijek nije razmatran niti adekvatno riješen.

Međutim, bez obzira na sporost u primjeni Zakona o restituciji, tj. na činjenicu da pomenuta parcela još uvijek nije vraćena svom legitimnom vlasniku – Islamskoj zajednici, ona, shodno spomenutom Zakonu, ne smije biti predmetom raspolaganja, kojim se onemogućuje njen povraćaj.

U članu 36. stoji: „Od 1. maja 2006. godine nije dozvoljeno bilo kakvo raspolaganje imovinom koja je po odredbama ovog zakona predmet vraćanja, niti zasnivanja hipoteke, zaloga ili zakupa na toj imovini.
Pravni poslovi i pravni akti koji su u suprotnosti sa odredbom stava 1. ovog člana ništavni su…“

Pozivamo nadležne organe Grada Novog Pazara, posebno gradonačelnika i Skupšinu, da nastave sa započetim procesom otklanjanja decenijske nepravde, koja je od strane komunističkih – bezbožničkih vlasti vršena prema Islamskoj zajednici i svim vjernicima putem otimanja vakufskih parcela i rušenja najstarijih, najljepših i najvećih novopazarskih džamija, koje su vjekovima krasile ovaj grad, te da kroz razgovore i saradnju sa predstavnicima Islamske zajednice intenziviraju donošenje odluka kojima će ono što je oteto, a predmetom je restitucije, biti vraćeno ili omogućiti da bude vraćeno vlasniku imovine.

Islamska zajednica je u posljednjih 30 godina najviše energije uložila u obnovu i osnivanje odgojno-obrazovnih ustanova, te zaštitu vakufa od dalje uzurpacije i njegovu afirmaciju, tako da će nastaviti beskompromisno vršiti svoju misiju, sve dok se nepravda ne otkloni i Zakon principijelno primijeni.

Mešihat Islamske zajednice

Grad Novi Pazar parcelu na kojoj se nalazila Kolo džamija ustupio Parking servisu


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.