Napravljena vakcina za zaštitu od radijacije

1
15

Jedinstvenu vakcinu, koja neutrališe uticaj radijacije na živi organizam, smislili su ruski naučnici iz Vladikavkaskog naučnog centra RAN, a koristit će se najvjerovatnije za spasioce koji su pomagali u nesreći u Fukushimi u Japanu.

Za vakcinu, koja je u završnoj fazi ispitivanja, zaniteresovani su i japanski stručnjaci jer ovaj preparat djeluje u slučaju da koncentracija radijacije u vazduhu bude čak hiljadu puta veća od dozvoljene norme, prenosi Glas Rusije.

Po riječima načelnika odjeljenja za biotehnologiju Vladikavkaskog centra profesora Vjačeslava Malijeva, vakcina je rađena u saradnji s nacionalnom aerokosmičkom agencijom SAD-a i ispitivanje je u završnom stadiju.

Naučnim ispitivanjima iz Sjeverne Osetije radiobiolozi NASA-e su se priključili 2006. godine, poslije eksperimentalnog poređenja ruske i američke vakcine.

Eksperimentalne životinje su dobijale dozu zračenja, nakon koje ne bi mogle da prežive više od sedmicu dana. One vakcinisane američkim sredstvom uginule su četvrtog dana, a životinje koje su dobile ruski preparat su preživjele.

Dva mjeseca kasnije u njihovim organizmima nisu otkriveni bilo kakvi poremećaji.

Slijedeće faze ispitivanja vakcine, kako na životinjama tako i na ljudskim ćelijama vrše se zajednički i potvrđuju djelotvornost preparata.

Vakcina djeluje u slučaju prekoračenja dozvoljene norme radijacije od preko hiljadu puta, tvrde naučnici iz Vladikavkaza, ali zasad nema riječi o njenoj kliničkoj primjeni.

Razrada i ispitivanje preparata za liječenje bolesti izazvanih radijacijom kod kojih se razara tkivo na nivou DNK obično traju godinama, kaže rukovodilac laboratorije Sveruskog centra za urgentnu i radijacijsku medicinu MVS Rusije Voldemar Tarita.

“Među najjednostavnijim i najpristupačnijim sredstvima koji smanjuju stepen uticaja radijacije na čovjeka su preparati joda, koji čuvaju štitnu žlijezdu. Ali, u slučaju normalnog radijacijskog uticaja, ne treba se baviti samo liječenjem lijekovima i aditivima, koji sadrže jod. Njihova prekomjerna doza dovodi do negativnih posljedica: alergije, koprivnjače, groznice i različitih dermatitisa. Za preventivu je dovoljno jesti, naprimjer, morski kupus”, kazao je Tarita.

Po riječima Voldemara Tarite, nakon povratka u domovinu svi ruski spasioci koji su radili u Japanu bit će pregledani posebnim aparatima Sveruskog centra za urgentnu i radijacijsku medicinu MVS u Sankt-Peterburgu.

“Imamo jedan spektometar za mjerenje ozračenosti čovjeka – to je velika metalna komora, u kojoj se određuje prisustvo radijacijskih materija u organizmu. Sad čekamo naše spasioce koji rade u Japanu. Pošto oni udišu taj zrak u njihov organizam može nešto da dospije. Zbog toga će biti pregledani kod nas i mi ćemo paziti na to da u njihovim organizmima sve bude čisto”, kazao je Tarite.

Danas u Japanu, u oblastima koji su nastradali u potresu i cunamiju, radi preko 150 ruskih spasilaca. Oni su do sada pregledali preko 100 kvadratnih metara teritorije i izvukli iz ruševina 112 tijela poginulih.

Koncentarcija radijacije u rejonu gdje rade ruski spasioci iznosi 0,3-0,4 mikrosiverta na sat, što je ispod dozvoljene vrijednosti i do sada, za sve vrijeme njihovog rada nivo radijacije nije premašio maksimalo dozvoljenu koncentraciju.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.