Post, duhovno i tjelesno zdravlje

0
108

Ramazan

S aspekta duhovnog zdravlja, post sputava duševne prohtjeve i strasti, pospješuje razboritost uma. Postom jačamo volju i navikavamo se na strpljenje. Postač trpi glad dok je pred njim ukusno jelo, trpi žeđ, a pred njim je hladna limunada, a u tome mu pomaže jaka volja. Post privodi čovjeka smirenju, te stvara i akumulira novi psihički potencijal za uspješno nošenje sa svakodnevnim stresnim situacijama.

– Ramazanski post predstavlja neku vrstu psihoterapije. Psihoterapeut dr. Martin Kojc u svojoj knjizi napisao je: „Post omogućava duhovnu transformaciju čovjeka, jer ga post oslobađa zamišljenih materijalnih veza i doprinosi da živi u skladu s duhovnim sferama.“

– Ramazanski post utječe na jačanje volje postača, osposobljava ga da kontrolira i gospodari svojim strastima, jača kod postača samoprijegor, razvija osjećaj za disciplinu. Post kao odgojni metod razvijanja samosavlađivanja, strpljenja i izdržljivosti, intenzivira razmišljanje postača o Stvoritelju i Njegovim blagodatima, Njegovoj moći i milosti prema vjernicima. Post osnažuje i čeliči karakter postača, snaži njegov duh i volju…

– Ramazanski post blagotvorno djeluje i na ozdravljenje karakternih osobina postača. Postač se suzdržava od laganja, ogovaranja, potvore, zavidnosti, kovanja neprijateljskih planova, što unaprjeđuje međuljudske odnose i razvija kohezivne snage koje jačaju porodične, komšijske i džematske veze, dovodi do stišavanja ili prekida ratnih dejstava, jer su prokleti šejtani vezani u toku ramazana, pa su njihovi utjecaji na ljude smanjeni.

 

– Međutim i najstrožiji post nema trajnog uspjeha ako istovremeno i čovječji duh nije upravljen prema uspjehu i ozdravljenju. Čak i kada bi tijelo bilo potpuno očišćeno od štetnih materija, uzročnik bolesti ne bi bio ostranjen, ako bi ostalo da vlada pogrešno duhovno držanje.

– I u psihijatriji, u liječenju šizofrenije, u blažoj formi, metoda posta pomaže, jer se „unutrašnji ljekar“ sam brine o dovođenju struktura u najprirodnije zdravo stanje.

– Ramazanski post ima i socijalni aspekt jer se prisjećamo i saosjećamo sa svim napaćenim, gladnim i iznemoglim time što dijelimo iste osjećaje s njima. Post smekšava srce bogatih i podstiče ih na pomaganje i udjeljivanje siromasima i potrebnim.

  1. Post i tjelesno zdravlje

– Zdravlje je fizičko, psihičko i socijalno blagostanje, a ne samo odsutnost bolesti i orohnulosti.

– Zdravlje je vrhovno bogatstvo ovog svijeta i jedna od najvećih blagodati kojima je čovjek darovan. Onome kome je podareno zdravlje u tijelu i duhu ima mogućnost da saznaje, radi, bude uporan i bori se za svoju vjeru, porodicu, imetak i domovinu. Takav može obavljati ovosvjetske dužnosti na najbolji način, dok bolesnik to nije u mogućnosti.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.