11. Oktobar 2019

Piše: Hfz. Hilmija Redzić

Insanu koji je spoznao temelje ove vjere, temelje nauke, te principe na kojima počiva ovaj život ne možete pokvariti sliku prijatelja, niti uzdrmati njegova autoritet time što će rekla-kazala, reći i kazati.

Kao narod smo počašćeni da imamo pojedinca koji je koračao puno brže nego ostali. Gradio puno brže nego ostali. Reagirao mnogo havijeznije i ranije nego ostali. Stekao puno više iskustva i znanja nego ostali. U svemu tome omogućio je svakom ko želi naprijed da korača naprijed. Sigurno je i griješio više nego ostali, jer svaki rad prate greške koje najbolje i najglasnije uočavaju oni nevoljni za radom, jer se boje situacije da moraju početi raditi svoj posao! Koliko smo iskreni prema nekome govori to kako mu ukazujemo na greške.

Sada se iščekuje hoće li biti Reis ili ne. Pa rasprave, pa navijanje, pa optužbe za fitne. Bio ili ne bio, on ostaje uzor i izazov vrijednim upraviteljima. Ostaje i nastavlja se usuđivati mijenjati sliku onog najcrnjeg!

Potcrtavanje podjela nastalih u zajednici za njegova vremena je besmisleno. To obaraju rezultati njegova rada i zalaganja i svakog onog koji se žrtvovao na tom putu, od imama do mekteblije!

Bio naš muftija Reis, ili uvaženi aktuelni Reis Kavazović, irelevantno je za stavove odraslih, obrazovanih, svjesnih i dobrih vjernika! Oni će nastaviti raditi svoj hajirli posao!

Međutim, kada upravlja onaj koji ima više elana, ideja, otvorenosti, ponekad i prkosa, ta energija se neminovno prenosi na cijelu zajednicu! Zato je šansa da osnažimo duh naše zajednice insanom koji hoće, umije i nikada ne bježi od odgovornosti!

Ocjene onih koji njegovo zalganje opisuju kao samoreklamiranje, dovedene su u pitanje time što sami konstantno pokušavaju da se samorekalmiraju, ali uvijek bezuspješno. Možda ne razumiju, možda mrze, možda ne vole, možda zavide, možda smatraju da treba drugačije, za sve ovo ima mjesto i način, a vrijeme da ocjenu!

Jednu zajednicu čine uspješnom: vjera, kultura, politika, obrazovanje, ekonomija! Zar može biti zanemarljivo da Muftija ima uspjehe u svim ovim branšama? I zar može biti uzimana u obzir kritika onih koji nemaju ni dana zalaganja u mnogim od ovih branši?

 

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles