Za razvoj klastera i ruralne infrastruktre više od 3 miliona eura, javni poziv otvoren do 20. marta

0
6

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je dva javna poziva za podršku razvoju poljoprivrede i ruralnih područja, kroz projekat “Razvoj klastera i transformacije ruralnih područja” za 2019. godinu, koji realizuje Vlada Crne Gore u saradnji sa Međunarodnim fondom za razvoj poljoprivrede (IFAD).

Projekat je koncipiran tako da doprinese unapređenju ruralne infrastrukture, ekonomskog ambijenta za razvoj poljoprivrednih gazdinstava, posebno manjih, poboljšanje kvaliteta života stanovnika na seoskom području, što će značiti i novi impuls za razvoj crnogorske poljoprivrede i ruralnih područja i uravnotežen regionalni razvoj, kazao je za Radio Bijelo Polje direktor RCTP programa, Igor Jovanović.

“Kako bi se postigli navedeni ciljevi, projekat je koncipiran u dvije komponente, za koje su objavljena dva javna poziva. Prvi se odnosi na podršku razvoju klastera I udruživanja između poljoprivrednih proizvođača, sa jedne strane, i dobavljača, kupaca, onoga ko vrši usluge trnsporta, skladištenja, obrade, prerade i plasmana proizvoda, a drugi se odnosi na ruralnu infrastrukturu, odnosno javni poziv za podršku razvoju lokalne putne i vodovodne infrastrukture”, saopštio je Jovanović.

Kako je naveo, javni poziv za podršku razvoju lanca vrijednosti namijenjen je manjim poljoprivrednim gazdinstvima, onima koja ne ispunjavaju minimalne kriterijume za ostvarivanje podrške kroz Agrobudžet.

“Cilj je da se kroz dobijena sredstva podrške ojačaju ova gazdinstva, da ista postanu konkurentnija i da, kroz stvaranje klastera i udruživanje, postanu ekonomski i klimatski nezavisniji”, dodao je Jovanović.

Kroz javni poziv podržavaće se investicije koje su vezane za proizvodnju maline i drugog bobičastog voće, sjemenskog krompira, mesa (ovčarstvo, kozarstvo I govedarstvo), kao i mlijeka i drugih mliječnih proizvoda (ovčarstvo, kozarstvo I govedarstvo).

Kada je riječ o drugoj komponenti projekta, javnim pozivom opštinama za razvoj putne i vodovodne infrastrukture za 2019. godinu, predviđeno je da opštine kandiduju predloge, a na bazi konsultacija sa lokalnim zajednicama. 

“Podržavaju se investicije u vodosnabdijevanje seoskog stanovništva, objekte za napajanje stoke i navodnjavanje usjeva, izradu rezervoara za tehničku vodu, kao i izradu putne infrastrukture. Maksimalni iznosi investicija u snabdijevanje vodom ruralnih područja iznosi 100.000€ po jednom zahtjevu, dok maksimalni iznos investicija u lokalne puteve iznosi 200.000€ po jednom zahtjevu”, pojasnio je direktor RCTP programa.

On je napomenuo da investicije moraju biti realizovane u područjima koja su povezana sa prvom komponentom projekta, odnosno oblastima poljoprivredne proizvodnje koje se podržavaju kroz javni poziv za razvoj klastera.

Jovanović je saopštio da će za razvoj klasterskog udruživanja biti izdvojeno 700 hiljada , dok će za razvoj ruralne infrastrukture ove godine biti utrošeno više od 2 i po miliona eura, što je mnogo više u odnosu na prethodnu godinu.

“Prošle godine je za komponentu jedan bilo izdvojeno 140 000 eura i tom prilikom smo imali mogućnost da odobrimo 55 aplikacija, od kojih je sedam odobreno na teritoriji Bijelog Polja. Za razvoj ruralne infrastkture prošle godine je utrošeno 500 000 eura, asfltirano je 10 dionica ukupne dužine oko 7km i vrijednosti oko 350 hiljada eura, kao i pet projekata vodosnadbijevanja ukupne vrijednosti oko 110 hiljada eura. Bijelo Polje je prošle godine apliciralo za četiri putna prvca i dvije sekundarne vodovodne mreže, od kojih je jedan putni pravac odobren u Godijevu, a odobrene su i vodovodne mreže u Pavinom Polju i Dobrakovu”, podsjetio je  direktor RCTP programa.

On je pomenuo da se projekat “Razvoj klastera i transformacije ruralnih područja” sprovodi od 2017. do 2023. godine, te da će za njegovu realizaciju biti izdvojeno 14,07 miliona eura.

Rok za dostavljanje zahtjeva za odobravanje projekata po osnovu objavljenih javnih poziva je 20. mart 2019. godine.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: arhiva RBP

 

(radiobijelopolje.me)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.