Vrijeme je da i IZ BiH dobije svoje objekte

0
17

BiH – Iz perioda komunizma IZBiH je izašla sa svega pet posto vakufa kojim je gruntovno raspolagala.

Vakufska imovina stoljećima je bila materijalni osnov opstojnosti Islamske zajednice u BiH. Iz perioda komunizma IZBiH izašla je sa svega pet posto vakufa kojim je gruntovno raspolagala.

Uslijedio je rat i destrukcija imovine i objekata na području Republike Srpske. U poslijeratnom periodu objekti se obnavljaju, ali ostaje problem uknjižbe, uzurpirane imovine i, svakako, evidentiranja imovine čiji će se povrat tražiti kada se usvoji zakon o restituciji.

Tri problema

Prema riječima direktora Vakufske direkcije, hafiza Senaida Zajimovića, trenutno se u BiH raspolaže sa od 15 do 20 posto vakufske imovine.

– Procent je uvećan zahvaljujući novim vakufima, ali i mnogim općinama, od Tešnja preko Mostara do Sarajeva, koje su vratile vakufe. Nažalost, neke općine nemaju razumijevanja i drže vakufsku imovinu od koje imaju materijalnu korist. Nova vlast obećala je povrat vakufa i, iako zakona nema, općinama nije zabranjeno da vrate imovinu – kaže Zajimović.

Vakufska direkcija pokrenula je niz projekata za evidentiranje i uknjižbu imovine, a trenutno je najaktuelniji onaj koji se provodi u RS. Advokatska kancelarija Esada Hrvačića već dva mjeseca pokušava evidentirati vakufsku imovinu u manjem bh. entitetu.

– Prva faza trajat će 12 mjeseci, s tim da se ne može odvojiti druga faza, koja podrazumijeva pokretanje konkretnih postupaka uknjižbe. Negdje će to ići jednostavno, a negdje putem suda – kaže Hrvačić za “Dnevni avaz”.

On ističe tri problema. Jedan je uknjižba nekretnina koje su u posjedu vakufa, ali nikada u zemljišnoknjižnom stanju nisu bile upisane na vakuf zbog raznih razloga. Drugi je provođenje postojećih zakonskih propisa o građevinskom zemljištu RS i o ostvarenim pravima. Treći je pripremanje dokumentacije za predstojeću restituciju.

Osmanski period

– To podrazumijeva sakupljanje pravnih osnova po kojima je izvršena nacionalizacija. Dodatno, u postupku je i uspostavljanje novog katastra i mi moramo aktivno učestvovati u tome kako se ne bi po bilo kom osnovu oskrnavio vakuf – kaže Hrvačić.

Vakufska direkcija pravi informacioni sistem vakufskih nekretnina i vrši povezivanje svih muftijstava i 90 medžlisa u BiH u jedinstveni sistem evidentiranja imovine. Također, provode i uknjižbu vakuske imovine u dijaspori te popisuju imovinu iz osmanskog perioda.

Zajimović očekuje povrat objekata kao što je Gazi Husrev-begova palača u Sarajevu te hotel “Central”. On naglašava kako je vrijeme da i Islamska zajednica dobije u posjed svoje objekte, kao što je Pravoslavna crkva dobila Ekonomski fakultet te Hrvatsko kulturno društvo “Napredak” zgradu GAK-a (bivše porodilište).

U Bijeljini spremni

Aktivnost Vakufske direkcije i njenih opunomoćenika već se osjeti u Republici Srpskoj. Vjerovatno prvi put od kada postoji vakuf, radi se detaljna evidencija i uknjižba. U Medžlisu IZ Bijeljina spremno su to dočekali, a angažirane su i stručne osobe.

– Iz Vakufske direkcije dostavljena nam je i stara zemljišnoknjižna dokumentacija, posjedovnice još iz 1938. Trenutno prikupljamo dokumentaciju i po novom i po starom premjeru katastra, a potom ćemo upoređivati i definirati probleme – kaže Ibrahim Imširović, sekretar Medžlisa IZ Bijeljina.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.