U Kuvajtu održan seminar za kadrove i saradnike Vakufske direkcije

0
10

BIH – Generalni sekretarijat za vakufe države Kuvajt je u okviru projekta „Vakful vakt“, po drugi put u saradnji sa Islamskom zajednicom u BiH, odnosno Vakufskom direkcijom Sarajevo, organizirao trodnevni seminar na temu „Medijske osnove i vještine u vakufskim i volonterskim organizacijama“ za kadrove Vakufske direkcije i kadrove Islamske zajednice koji na terenu rade na poslovima vakufa. Seminar je održan u Kuvajtu, u periodu od 18. do 20. marta 2013. godine.

Ovaj seminar je nastao kao rezultat odlične saradnje između Generalnog sekretarijata za vakufe države Kuvajt i Vakufske direkcije IZ u BiH.

Osnovni cilj seminara bio je unapređenje znanja iz oblasti vakufa sa posebnim osvrtom na ulogu medija i sredstava informiranja koji imaju veoma značajnu ulogu u promoviranju vakufa i utjecaj na formiranje opće svijesti u društvu o vakufskoj problematici. Pored osam učesnika iz BiH, učešće na seminaru uzeli su i predstavnici organizacija iz Albanije i Kosova.

Otvaranje seminara upriličeno je 18. marta, a u svojstvu domaćina učesnicima seminara obratio se zamjenik generalnog sekretara Sekretarijata vakufa Kuvajta i izvršni direktor projekta „Vakful vakt“, g-din Muhamed el-Dželahime. Tom prilikom je izrazio dobrodošlicu svim učesnicima i zaželio ugodan boravak u prijateljskoj zemlji, te predstavio predavača, uvaženog g-dina Hamed Džasim el-Mir, direktora Ureda za informiranje i razvoj vakufa, koji je sastavni dio Generalnog sekretarijata vakufa Kuvajta.

Kroz ovaj seminar učesnici su imali priliku upoznati se o značaju informiranja, reklamiranja i propagiranja, kao i o njihovom uticaju na čovjeka i društvo. U sklopu seminara organizirana su i dva predavanja na teme „Vakuf s aspekta šerijata i zakonodavstva“ i „Značaj i uloga srednjeg puta u promoviranju islamskih vrijednosti“.

Pored seminara učesnici su imali priliku posjetiti veliku biblioteku, koja je specifična po tome što se u njoj nalaze uglavnom knjige i naučni radovi koji govore o vakufima, kao i druga djela koja su uvakufili poznat vakifi. Također, posjetili su i Ured za informacijski sistem gdje im je upriličena prezentacija rada ovog ureda i način održavanja cjelokupnog operativnog i informatičkog sistema u Generalnom sekretarijatu vakufa Kuvajta. Potrebno je istaći da su i biblioteka i Ured za informacijski sistem u sastavu ovog sekretarijata. Uz gore navedeno organizirana je i posjeta jednom od najsavremenijih i najvećih Centara za autizam u zemljama okruženja, a čiji osnivač je Generalni sekretarijat vakufa. Ljubazno osoblje Centra upriličilo je obilazak specijaliziranih učionica, radionica i kabineta u kojima se odvijala nastava.

Zadnjeg dana seminara upriličen je susret sa generalnim sekretarom sekretarijata vakufa Kuvajta dr. Abdul Muhsin el- Hurafijem koji je izrazio zadovoljstvo što je u prilici da pomogne jačanju saradnje i unapređenju odnosa između Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH i Generalnog sekretarijata vakufa. Istakao je ulogu i značaj ovakvih seminara uz napomenu da će se oni i ubuduće u kontinuitetu održavati. Uz to je obećao podršku projektima koji za cilj imaju jačanje i zaštitu vakufske imovine u BiH.

Na kraju seminara g-din Muhamed el-Dželahime uručio je certifikate svim učesnicima, zahvalio im se na učešću i poželio im sretan povratak u njihovu domovinu.

(Rijaset)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.