U Kopenhagenu održan seminar o mržnji prema muslimanima

0

Švedska – Na poziv Centra za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) pri OSCE-u Senaid-ef. Kobilica, glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj je 3. i 4. maja ove godine u Kopenhagenu prisustvovao seminaru na temu “Mržnja prema muslimanima – nasilje i ubistva iz mržnje prema muslimanima u skandinavskim zemljama”.

Seminar je također tretirao pitanje diskriminacije muslimana i stanje islamofobije u Norveškoj, Švedskoj, Danskoj i Finskoj.

Seminaru su prisustvovali predstavnici muslimanskih organizacija iz sve četiri nordijske zemlje. Također među prisutnima su bili i predstavnici policije i političkih struktura.

Jedan od ciljeva seminara je bio upoznavanje sa situacijom muslimana u skandinavskim zemljama kroz konkretne primjere ubistava, nasilja i mržnje prema muslimanima. Sudeći po pričama prisutnih Švedska i Danska prednjače u ovome zlu.

Zabrinjavajuće je saznanje da policija i pravosuđa ne idu na ruku muslimanima, koji su bili i bivaju žrtve mržnje, rasizma i islamofobije. Suviše je neozbiljnog odnosa i banaliziranja svega onoga što se dešava danas muslimanima.

Još više zabrinjava pasivnost muslimana kod prijavljivanja incidenata, koji su često motivirani mržnjom prema njima. Neke situacije mogu izgledati bezopasne i ne tako ozbiljne, ali to dugoročno može prouzrokovati tragediju. Zato je bitno registrirati i prijaviti svaki incident, a da ne govorimo koliko je važno alarmirati medije i javnost kod slučajeva nasilja i ubistava.

Podvučena je prijeka potreba da muslimani uozbilje pristup ovoj zabrinjavajućoj stvarnosti kroz osnivanja centara sa ekspertnim timovima kao npr. advokati, koji bi uzimali i pratili svaki slučaj mržnje, diskriminacije, rasizma, islamofobije i konačno svake vrste nasilja nad muslimanima na nacionalnom i europskom nivou i tako osigurali bolju budućnost velikoj muslimanskoj populaciji.

Senaid-ef. je iskoristio priliku, pa se sastao sa glavnim imamom Islamske zajednice Bošnjaka u Danskoj Nermin-ef. Babićem. Obojica glavnih imama su, između ostaloga, prisustvovali Festivalu kulture i jezika, koji se održavao u Kopenhagenu u subotu, 4. maja ove godine. Tom prilikom su posjetili štand, gdje su bila izložena bosanska jela, džezve, rukotvorine i drugo iz Bosne i Hercegovine. Zaslužni za ovo su naši mladi iz Kopenhagena.

(Rijaset)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.