Trepča: Protest rudara 650 metara pod zemljom

0
42

trepca

Kosovo – Blizu 250 radnika  rudnika Stari trg, koji se nalazi u južnom dijelu kombinata Trepča na Kosovu, obustavilo je rad i zatvorilo se u okno 650 metara pod zemljom.

Rudari zahtijevaju od Vlade i Skupštine Kosova da u što kraćem roku usvoje zakon kojim bi se odredio status Trepče kao javnog preduzeća u vlasništvu Vlade Kosova, javlja reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj.

Sinoć je Skupština Kosova načelno usvojila izmjene Zakona o javnim preduzećima, kojim je omogućeno produženje roka za restrukturiranje rudnika i tako izbjegnuta mogućnost bankrota.

Međutim, rudnik nije prešao u vlasništvo države, kako je to bilo predviđeno prvobitnim Zakonom koji je povučen iz skupštinske procedure.

Rok za restrukturiranje bio je drugi februar.

Ahmetaj javlja da rudari traže od političkih partija da ne zloupotrebljavaju Trepču, jer je taj rudnik potreban svim kosovskim građanima.

Direktor Trepče na putu je za Prištinu, gdje će se sastati s premijerom Kosova.

Opozicija napustila sjednicu Skupštine

Opozicija je sinoć napustila sjednicu Skupštine Kosova, dok je kosovski premijer Isa Mustafa obrazlagao opravdanost Prijedloga zakona.

Mustafa je kazao da se Prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o javnim preduzećima, želi spriječiti likvidacija rudnika Trepča.

“Vrhovni sud je odbio zahtjev Kosovske agencije za privatizaciju da se produži rok za dostavljanje plana za reorganizaciju Trepče. Rok je 2. februar. Ako se do tada ne dostavi plan za reorganizaciju, onda može početi procedura bankrota Trepče na zahtjev kreditora. Mi ne možemo negirati odluku Vrhovnog suda, ali ovim zakonom stvaramo uslove kojima bismo onemogućili proces likvidacije Trepče. Time dobijamo na vremenu, godinu ili godinu i po, da predstavimo plan za reorganizaciju Trepče”, kazao je on.

Opozcija se snažno protivi i povlačenju ranije verzije Zakona iz procedure.

Izvor: Al Jazeera


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.