Dr. Pramenković: Zastava jedna od rijetkih stvari oko koje se sandžački Bošnjaci slažu

0
539

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Misala Pramenković izjavila je danas, povodom obilježavanja Dana bošnjačke nacionalne zastave, da je ona jedna od rijetkih stvari oko koje se svi Bošnjaci slažu i koja prestavlja njihov konsenzus.

Nakon svečanog podizanja bošnjačke zastave zajedno sa predsjednikom Bošnjačkog vijeća Crne Gore Suljom Mustafićem, Pramenković je naglasila da Bošnjaci iz godine u godinu sve glasnije, ponosnije i odlučnije govore o svom bajraku, prenosi radio Sto plus.

“Nacionalni simboli su važni za svaki narod, ali za narode koji svoju snagu ne broje desetinama ili stotinama miliona pripadnika, značaj je još veći. Ovaj naš ponosni bajrak predstavlja ukupnost našeg nacionalnog bića, ova tri zlatna ljiljana našu evropsku autohtonost na ovim prostorima, tri polumjeseca ukazuju na našu lepu islamsku versku tradiciju, a lepota bele boje na našu trajnu posvećenost miru i slobodi kao preduslovima ostvarivanja bilo kog prava”, poručila je ona.

Ona je također istakla da Bošnjaci kroz historiju pokazuju miroljubiv karakter te da u miru i blagostanju žive sa pripadnicima drugih naroda i vjera, ali da im je sada potrebno više razumjevanja, saradnje i podrške među njima samima.

Predsjednik Bošnjačkog vijeća Crne Gore, Suljo Mustafić, naglasio je da je Dan bošnjačke nacionalne zastave jedan od najznačajnijih praznika Bošnjaka, te da simbolizuje slobodu i identitet.

“Bajrak u našoj tradiciji označava slobodu. Ovaj bajrak je simbol utemeljenja našeg identiteta, historijskog trajanja i narodnog jedinstva, obeležje proizašlo iz naše istorije i duhovnosti koju odvajkada nosimo i negujemo. Svesni smo svoje autohtonosti na ovim prostorima, ovde su naši koreni, naša prošlost i sadašnjost, a ovde vidimo i svoju budućnost i perspektivu za našu djecu”, rekao je Mustafić.

On je dodao da bošnjački narod želi da gradi svoju budućnost u demokratskim zajednicama slobodnih građana i ravnopravnih naroda država regiona i širom sveta, ne tražeći veća i ne pristajući na manja prava od drugih.

Dan bošnjačke nacionalne zastave obilježava se 11. maja, na dan kada je 1991. godine u Novom Pazaru osnovano Bošnjačko nacionalno vijeće Sandžaka (tada Muslimansko nacionalno vijeće Sandžaka), a tradicionalno se slavi od 2005. godine.

Dan zastave svim Bošnjacima Sandžaka čestitali su predstavnici lokalnih samouprava, političkih partija i drugih organizacija.

Izvor: Radiostoplus.com


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.