Šume se koriste pod kontrolom

0
9

Pljevlja – Stanje crnogorskih šuma znatno je bolje, čak i u odnosu na ono koje je konstatovano u Nacionalnoj šumarskoj politici koju je usvojila Vlada u aprilu 2008. godine, kada su po vrijednosti, očuvanosti, raznolikosti i načinu gazdovanja crnogorske šume svrstane među najkvalitetnije u Evropi – navodi se u saopštenju Uprave za šume.

Šume Crne Gore obuhvataju 802.500 hektara, što predstavlja značajan rast u odnosu na dosadašnji podatak od 621.000 hektara, a rast je zabilježen i u odnosu na zapreminski etat koji sada iznosi 114.743.986 kubika.

– Ovakvo stanje šuma je bilo osnov da je Vlada već 2003. godine usvojila sanaciono-razvojni program, a njegov najznačajniji nastavak je bio proces dodjele dugoročnih koncesija tokom 2008. godine i kasnije, kojim je omogućeno stručno i kontrolisano korišćenje šuma, sa jedne, i otvaranje realnih mogućnosti kvalitetnog poslovanja korisnika koncesija, sa druge strane – kako je saopšteno.

Direktor Uprave za šume Radoš Šućur navodi da je većina korisnika koncesija iskoristila pruženu mogućnost za uspješno poslovanje, ali da ima i onih koji to nijesu.

– Pošto su ugovori o korišćenju šuma vrlo precizni, neminovno je da će doći do raskida određenog broja ugovora, a za iste šume biće raspisani novi tenderi i samim tim biće pružena šansa novom kapitalu – navodi on.

Iz Uprave za šume poručeno je da vjeruju u promjenu poslovne orijentacije jednog dijela drvoprerađivača, kao i u njihovu mnogo bolju institucionalnu organizovanost.

Uprava za šume godišnje doznači za sječu između 100 i 120 hiljada metara kubnih sortimenata u privatnim šumama, a naveden je i podatak da celulozno drvo u državnim šumama iznosi i do 30 procenata.

Izvor: Pobjeda.Co.me


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.