Službena posjeta Glavnog Imama BW džematu Schwäbisch Gmünd

0
6

Njemačka – Po odluci Mešihata da se zijarete džemati i od članova Mešihata, Glavnih Imama, posjeta džematu Schwäbiscch Gmünd Gl Imama Baden Würtemberg Enver ef. Pašalića uz člana Mešihata gospodina Rasima Bedaka inače člana ovog džemata prišlo se ozbiljno realizaciji ove odluke na našoj regiji.

Riječ dobrodošlice upučena je od Imama Mirhet ef. Joldića koji je sve prisutne poselamio, a zatim je član Mešihata Rasim Bedak govorio o aktivnostima i zadacima Mešihata koji su pred nama, a da se ozbiljno misli o tome govori ova posjeta Glavnog Imama prof. Pašalića.

„Emanet koji je dat meni, možemo ako Bog da realizovati zajedno, i ja vidim ovaj džemat poput zdravog organizma koji izvršava sve zadatke koji se od njega očekuju. Posebno čestitam Imamu Mirhet ef. i džematskom odboru na čelu s hadži Suljom Zahirovićem na postignutim rezultatima do sada. Imam je vjersko a predsjednik administrativno lice, jedno bez drugog ne ide. Kod starijih ima nešto što mladi nemaju, a to je iskustvo, a od mladih zrači pozitivna energija, pa kad se to dvoje ujedini, onda uspjeh ne dolazi u pitanje. Roditelj, djete imam, imam, djete roditelj, ako svako odradi svoj zadatak koji se od neg očekuje, svi smo uspjeli, ako ne, krivica nije samo u Imama kako neki govore. KAD GLEDAMO U DJECU SVOJU SJETIMO SE ŠEHIDSKE DJECE, darujmo ih kad na odmor odemo, olovkom, sveskom, novčano, oni ne mogu pozvati babo, neki dedo, amidža, …

Sjetimo se šehida koji svojim životima sačuvaše DINI ISLAM u našim krajevima, zamolimo Allaha dž.š da ezan zauči s Ferhadije u Banja Luci i Aladže džamije u Foči kao što je nekad učio, a i u ovom mesdžidu da se uči do Sudnjeg dana.

Karakteristike džennetlija su nasmijano lice, rječit jezik, pobožno srce i darežljjiva ruka.

Vi ste dokazali da posjedujete ove karakteristike džennetlija i kroz ovaj vlastiti prostor,

a ne osobine džehennemlija Bogu hvala, jer niste pokazali

– namrgođeno lice, bezobrazan jezik, pokvareno srce niti škrtu ruku u svom životu.

Kao što pred spavanje učimo sureta, zaspimo sa dovom Allahu i probudimo se sa pitanjima i odgovorima koja će mo morati znati kad preselimo na ahiret, – da nam je Gospodar Allah, Poslanik Muhammed a.s vjera Islam da je, … emanet je pred nama i prilikom popisa stanovništva i naše oktobarsko izjašnjavanje ako Bog da – ISLAM BOSANSKI JEZIK BOŠNJAK, što je historijski i sudbonosno za naš opstanak, bile su riječi imama Pašalića.

Na kraju se zahvalio predsjednik džemata Zahirovič uz osvrt na formiranje džemata.

Džemat Schwäbisch Gmünd nalazi se 50 km istočno od štuttgarta prema Aalenu i Heidenheimu. 1991. god. osnovan je punkt u turskoj džamiji, gdje je Hamza ef. Subašić održavao vjersku pouku. U toku agresije na BiH, Bošnjaci su se ozbiljnije organizovali, te su osnovali bosanski klub “Behar”, gdje su bile i džematske prostorije.

Džemat postaje samostalan 1996. god. kada su iznajmljene nove prostorije za džemat.

Potrebne imamske duznosti obavljali su: Nihad ef. Alihodžić, Said ef. Ahmetović,

Asmir ef. Salihovic, Muhamed ef. Bašćelić, Nedim ef. Sarajlić i sadašnji Imam Mirhet ef. Joldić. Džemat je učestvovao u svim humanitarnim i drugim aktivnostima.

Džemat broji izmedu 110 i 120 članova, a mogučnosti za povećanje su solidne jer ima dosta muslimana koji nisu ukljuceni u džemat.

Naš sadašnji Imam Mirhet ef. pred ramazan 2007 god.počinje sa radom u ovom džematu.

Pristupilo se ozbiljnijem radu, te je osnovan punkt za vjersku pouku u Aalenu i Heidenheimu gdje je vjersku pouku pohađalo po desetak učenika.

U Schwäbisch Gmündu bilo je oko 25 upisanih učenika, tako da je vjersku pouku pohađalo oko 40-ak učenika. Radi malobrojnog članstva, džemat nije mogao agažovati stalnog Imama.

Mladost, upornost, rad Imama Joldića i koordinacija s odborom pokazala je rezultate.

Neumorni aktivisti su: hadži Suljo Zahirović, koji je ujedno i predsjednik (mutevelija) džemata od samog pocetka pa sve do danas, te hadži Muhamed Dokso i ostali koji zaslužuju pažnju.

U jesen 2009. god. došlo je do realizacije projekta kupovine zgrade, koja vrijedi sad po slobodnoj procjeni preko 200.000€. Naše vrijedne džematlije skupiše dosta novca, a jedan dio je kreditiran,

Ovom prilikom se želimo posebno zahvaliti svima onima koji su nas pomogli od džemata u Njemačkoj ii koji nas pomažu u ovom projektu.

Posebno želimo naglasiti naša druženja subotom navečer uz tribine, predavanja, a poslije toga sjelo u džamijskom restoranu uz čevape, kahvu, sokove i kolače.

Sada imamo u mektebu između 40 i 50 učcenika, na čemu nam mogu pozavidjeti mnogi veći džemati od nas- Naši učenici su zauzimali na regionalnom i saveznom nivou prva mjesta.

Uz Imama Mirhet ef. Joldića aktuelni džematski odbor je:

Hadži Suljo Zahirović, predsjednik;

Hasan Džaferović, podpredsjednik;

Fuad Koldžić, sekretar: Ansal Tufek, blagajnik:

Midhad Seferović, član odbora: Ahmedin Dokso član odbora

To je ukratko o našoj zajednici.

Nažalost, o ostalim našim sugrađanima ne raspolazemo sa detaljnijim podacima. Možemo konstatovati sa sigurnošću da Schwäbisch Gmünd i okolna mjesta imaju preko 300 bosanskih (bošnjačkih) familija.

Ako Bog da lijepa budučnost je pred malim džematom ali s ljudima velikog srca / džometima/,

Ibn Salih

(IGBD)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.