Sjednica Rijaseta IZ u BiH

0
8

BiH – Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini održao je 17. redovnu sjednicu u Sarajevu, 16. marta 2011. godine. Sjednici, kojom je predsjedavao reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić, prisustvovali su zamjenik reisu-l-uleme hafiz Ismet Spahić, članovi Rijaseta, muftije i predstavnici stručnih službi Rijaseta.

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini razmotrio je i usvojio Izvještaj o radu i Finansijski izvještaj Rijaseta i njegovih ustanova za 2010. godinu i Prijedlog budžeta Rijaseta za 2011. godinu. Rijaset je pohvalio učinjene korake koji su osigurali finansijsku disciplinu i stabilan rad Islamske zajednice.

Povodom posljednjih događaja u muslimansko-arapskom svijetu, Rijaset je usvojio posebnu Izjavu u kojoj je pozvao na zaustavljanje krvoprolića i pristupanje međubratskom dogovoru o svim pitanjima koja muče muslimanske narode.

Također, Rijaset Islamske zajednice je donio zaključak da se u naredna dva petka u svim džematima u domovini i dijaspori nakon džuma-namaza, u petak 18. i 25. marta 2011. godine, organiziraju sergije radi prikupljanja pomoći narodu Japana koji je pogođen katastrofalnim zemljotresom i cunamijem, te opasnostima izazvanim eksplozijama u nuklearnim elektranama.

Na sjednici Rijaseta je usvojen Nacrt pravilnika o vjeroučiteljima, donešena je odluka o imenovanju Komisije matičara za Islamski pedagoški fakultet u Zenici i data je saglasnost za okvirni nastavni plan i program islamske vjeronauke za 8. i 9. razred osnovne škole.

Rijaset je donio odluku o ustanovljavanju priznanja „Orden gazije prvog reda“ i zadužio je Pravnu službu da izradi pravilnik kojim će se regulirati kriteriji i način dodjele ovog priznanja. Inače, za priznanje „Salem Šabić“, koje se dodjeljuje najboljem muteveliji, Rijaset je prihvatio prijedlog da se ovo priznanje dodijeli muteveliji Fikretu Muhiću iz Sanskog Mosta.

Rijaset je raspravljao o pitanju uređivanja odnosa derviških redova i Islamske zajednice i zaključeno je da u najskorije vrijeme stručne službe Rijaseta zajedno sa predstavnicima derviških tarikata pripreme odgovarajuće normativne akte i prijedloge.

Predstavnice udruženja „Kevser“ iz Sarajeva, Sadika Avdić i Mediha Džakmić, upoznale su članove Rijaseta s aktivnostima ovog udruženja, posebno sa programom ovogodišnje manifestacije „Mošus Pejgamberov“ i radom magazina „Zehra“.

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini iskazuje priznanje i zahvalnost svim muslimanima i muslimankama, imamima, mualimima i muderisima na čuvanju integriteta Islamske zajednice, čuvanju islamskih vrijednosti i tradicije, te radu na općem dobru za napredak naroda i domovine, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Rijaset.ba

IZJAVA RIJASETA IZ U BIH POVODOM DOGAĐAJA U ISLAMSKOM SVIJETU

Sarajevo, 16. mart 2011. (MINA) – Povodom iskušenja kroz koja prolazi muslimansko-arapski svijet ovih dana, Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je na svojoj 17. redovnoj sjednici od 11. rebiu-l-ahira, 1432/16. marta, 2011. god., kojom je predsjedavao reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić u prisustvu zamjenika reisu-l-uleme hafiza Ismeta Spahića, svih muftija i članova Rijaseta,  usvojio posebnu izjavu u kojoj se kaže:

1)     Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini sa dužnom pažnjom prati zbivanja u muslimansko-arapskom svijetu od Tunisa, Egipta, Jemena, Bahreina i Libije. Prirodno je da je glas za istinu, pravdu i slobodu baš u muslimansko-arapskom svijetu ovih dana tako glasan nakon višestoljetne šutnje, prevara, nepravdi i neslobode kojima je ovaj svijet bio i još uvijek je izložan od svjetski moćne politike. Temeljni moral islama uči svakog muslimana i muslimanku da su istina, pravada i sloboda uzvišene vrijednosti svakog čovjeka, vrijednosti koje proizilaze iz osnovnog načela tewhīda, a to je neupitna pokornost Jednom Uzvišenom Bogu, koji nije rodio, koji rođen nije i koji je Svemoćan,  Sveznajući i Svemilosni.

2)     Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini izražava veliku zabrinutost što se glas za istinu, pravdu i slobodu pretvara u nasilje i tako uzrokuje prolijevanje nevine muslimanske krvi sa teškim posljedicama za cjelokupnu muslimansku povijest. „Krv svakog muslimana i muslimanke je sveta, kao što je svet ovaj dan“, govorio je Muhammed, a.s.. na Arefatu. Prema tome, ne može krv jednih biti svetija od drugih muslimana. Krv svakog muslimana i muslimanke je sveta i zato Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini poziva ulemu, intelektualce, političare, kraljeve i vladare u  muslimansko-arapskom svijetu da u ime Allahovo, u ime Allahovog Poslanika i u ime budućnosti svoje djece ulože sve što je u njihovoj moći kako bi se odmah i bezuvjetno zaustavilo krvoproliće i pristupilo međubratskom dogovoru o svim pitanjima koja muče muslimanske narode. „Samo Allahovom milošću ti si blag prema njima; a da si osoran i grub, razbjegli bi se iz tvoje blizine. Zato im praštaj i moli se da im bude oprošteno i dogovaraj se s njima. A kad (se dogovorite) i donesete zajedničku odluku, onda se pouzdaj u Allaha, jer Allah zaista voli one koji se uzdaju u Njega.“ (Kur’an, 3:159)

3)     Cijeneći tradicionalno bratsko prijateljstvo sa libijskim narodom, Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovi se posebno obraća libijskom narodu sa dovom Uzvišenom Allahu da iznađe najbolji i najsigurniji put do istine, pravde i slobode, kao svoj vlastiti put bez stranog miješanja. Libijski narod najbolje zna ko je njegov legitimni predstavnik i ko zaslužuje da ga vodi putem istine, pravde i slobode. Rijaset Islamke zajednice izražava duboko suosjećanje sa nevinim žrtvama u Libiji i poziva sve zainteresirane strane da u međusobnom dijalogu i međubratskom razumijevanju nađu najbolja rješenja za budućnost libijske slobode i nezavisnosti. Rijaset Islamske zajednice cijeni rad i djelovanje ambasadora Bosne i Hercegovine u Libiji gosp. Ferhata Šete, koji je ostao u Tripoliju sa libijskim narodom i sa bosanskohecegovačkim firmama, koje će se, nadamo se, uskoro vratiti na posao u korist velikog broja naših radnika, koji žive od svoga rada i hrane svoje porodice.

4)     Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini poziva sve imame i hatibe da se suzdrže od bilo kakvih poimeničnih sudova o zbivanjima u muslimansko-arapskom svijetu te da ne nasijedaju ničijim manipulacijama i dezinformacijama. Islamska zajednice u Bosni i Hercegovini je neodvojivi dio muslimanskog ummeta i zato, kao što nam kaže Alejhisselam,: „Primjer međusodnog muslimanskog poštivanja i solidarnosti je sličan ljudskom organizmu, koji, ako jedan njegov organ oboli, cijelo tijelo boluje od nesanice i groznice“, kaže se u posebnom saopćenju Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini povodom zbivanja u muslimansko-arapskom svijetu.

Izvor: Rijaset.ba


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.