Šehović: Gradnja drugog bloke TE Pljevlja obezbjeđuje energetsku nezavisnost

0
0

Šehović: Gradnja drugog bloke TE Pljevlja obezbjeđuje energetsku nezavisnost

Pljevlja – Socijaldemokrate Crne Gore pozdravljaju postizanje dogovora o nastavku strateškog partnerstva između države i A2A u Elektroprivredi Crne Gore, i usvajanje predloga akcionarskog ugovora na Vladi, jer na taj način ne samo da je interes države maksimalno zaštićen, nego je i postignuta saglasnost oko izgradnje drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima, čime su stvorene pretpostavke za postizanje energetske nezavisnosti, koja je za nas u SD-u uslov i političke i ekonomske nezavisnosti, saopštio je danas Damir Šehović, potpredsjednik Socijaldemokrata Crne Gore i poslanik u Skupštini Crne Gore.

Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku Vujica Lazović saopštio je juče nakon sjednice na kojoj je usvojen novi predlog ugovora o partnerstvu sa A2A da ako italijanska kompanija odluči da proda svoj udio u EPCG u skladu sa “put opcijom” koja je definisana ugovorom, država će ga otkupiti po cijeni od 250 miliona eura, koje bi platila u sedam jednakih godišnjih rata od po 35 miliona eura.

Šehović je kazao da država predlogom ugovora čuva partnerstvo sa A2A, ali istovremeno štiti svoj interes, jer i pored toga što je EPCG nakon šest godina nesumnjivo bolja kompanija, paket akcija koji je 2009. godine prodala za 434 miliona eura, u slučaju aktiviranja izlazne opcije sada može otkupiti za 250 miliona eura, i to u 7 jednakih godišnjih rata.

“Dakle, država samo po tom osnovu može da ostvari kapitalnu dobit od 184 miliona eura, a ako se uzme u obzir i diskontni faktor, onda je ona za par desetina miliona eura veća. Država takođe ugovorom ostvaruje veću kontrolu nad radom menadžmenta EPCG nego što je to prethodno bio slučaj, budući da se prepoznaje tzv. dogovorni (zajednički) menadžment kao mehanizam kontrole, koji prethodnim ugovorom nije bio prepoznat. Davanjem saglasnosti od strane A2A na gradnju drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima, uprkos opstrukcijama uvozničkog lobija, definitivno su stvorene pretpostavke za realizaciju trenutno najvažnijeg projekta u oblasti energetike vrijednog preko 300 miliona eura, kojim se postiže energetska nezavisnost države, eliminiše trenutni deficit sa kojim se suočavamo i poboljšava se sigurnost snabdijevanja potrošača električnom energijom”, objasnio je Šehović.

Po njegovim riječima, od posebne važnosti je to što se na ovaj način stvaraju pretpostavke za toplifikaciju Pljevalja, kojom se, po tvrdnjama Šehovića, trajno rješava problem zagađenja sa kojim se u kontinuitetu ovaj grad suočava, odnosno problem prisustva štetnih čestica koje nastaju sagorijevanjem uglja u kotlarnicama i individualnim ložištima.

“Socijaldemokrate će i u svim drugim, jednako kako je to potpredsjednik Lazović u ovom slučaju činio, konkretnom poltikom, a ne demagogijom i populizmom kojem su na žalost mnogi u ovom momentu skloni, davati konkretan doprinos snažnom ekonomskom razvoju koji je u fokusu našeg djelovanja, jer smo kao partija moderne ljevice svjesni da samo bogata i razvijena država može biti država pune socijalne pravde kojom težimo”, zaključio je Šehović.

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović najavio je juče da će izgradnja Drugog bloka Termoelektrane Pljevlja početi u septembru.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.