Savezno takmičenje iz mektebske nastave u Njemačkoj

0
68

01Njemača – Džemat Koblenz koji se nalazi u pokrajini Hessen je 10.05.2014 bio domaćin saveznog takmičenja iz mektebske nastave. Veoma srdačan doček, dobra organizovanost i gostoprimstvo koju su domaćini ponudili gostima taj  dan na čelu sa vrijednim imamom Asim ef. Jelovcem nije ostala nezapažena. Tog dana se ukupno 60. takmičara sa svih pet regija takmičilo u kvizu, testu i kiraetu. Džemati koji su se takmičili taj dan su Kasssel, SAN Offenbach, IKC Frankfurt, Wiesbaden, BKC Offenbach, Hagen, Essen, Duisburg Fahrn, Velbert, Witten, Kamplintfort, SAN Dortmund, Oberhausen, Keln, Hannover, IZB Osnabrik, Ulm, Gaggenau, Kirchheimteck, Ludwisburg, Nirnberg, Tevhid Minhen, i IKZ Hidaje Minhen.

Nakon dolaska svih takmičara i učenjem ašareta od strane hfz. Samir ef. Haskić (Ulm) je započeto takmičanje. Prije samog početka prisutnima se obratio referent IZBNJ i član komisije za mektebsku nastavu Bilal ef. Hodžić koji je upoznao takmičare sa načinom sprovođenja takmičenja. I ove godine kviz za mlađu grupu je bio atraktivan a ujedno i koristan za sve prisutne. Takmičari su imali mogućnost da odaberu 1. od 5. ponuđenih kvizova koji su sadržavali po 20. pitanja. Kod kviza je tačnost i brzina odlučivala i pobjedniku. Nakon veoma napetog takmičenja poredak na kvizu je bio sljedeći:

1. Pintol Hamida i Kovačević Sabahudin, džemat Nirnberg

2. Hamzić Ajla i Mešić Esmera, džemat Gaggenau

3. Hadžić Amina i Rizvanović Amina, džemat SAN Offenbach

Uporedo sa kvizom druga grupa (takmičari do 16. godina) su radili test sa ukupno 45. pitanja. Takođe je i ovdje bila bitna tačnost i brzina, gdje je doista o pobjedniku odlučila vremenska razlika. Nakon što je komisija sabrala poene, poredak je bio sljedeći.

1. Hamzić Nejla, džemat Gaggenau

2. Curo Nejla, džemat Witten

3. Kuč Seid, džemat  IZB Osnabrik

U takmičenju iz oblasti kiraeta do 16. godina smo imali ukupno deset takmičara. Komisija je imala pred sobom veoma težak zadatak kako bi ocijenila takmičare koji su ove godine bili izuzetno dobro pripremljeni i motivisani. Nakon zbrajanja svih poena od sve tri člana komisije poredak u kireaetu za stariju grupu je bio sljedeći.

1. Bradarić Džemaludin, džemat IKZ Hidaje

2. Kazija Harun, džemat Gaggenau

3. Mujanović Rusmir, džemat BKC Offenbach

Kod mlađe grupe (do 12. godina) smo imali ukupno 11. takmičara koji su takođe pokazali visok nivo poznavanja tedžvida i učenja Kur'ana. Da je komisija imala težak zadatak pred sobom govori nam i činjenica da su nakon zbrajanja svih poena dva takmičara (Dina Nezović i Muamer Mujanović)  imala isti broj poena. Kako bi se znalo koji takmičar bi trebao ići na takmičenje u BiH dat im je zadatak da prouče sure Felek gdje je nakon zbrajanja rezultata rezultat ponovo bio isti. Tek nakon učenja posljednje stranice sure Jasin gledajući za samo jedan poen više Dina Nezović je bila bolja i time dobila mogućnost da predstavlja IZBNJ na takmičenju u BiH. Komisija je oba takmičara proglasila prvim mjestom.  Konačan poredak svih takmičara je izgledao ovako.

1. Nezović Dina džemat SAN Dortmund, i Mujanović Muamer, džemat BKC Offenbach

2. Čauši Đuliza, džemat Hagen

3. Zukorlić Emin, džemat Oberhausen

Prije dodjele diploma, priznanja i novčanih nagrada okupljenima se obratio muftija Pašo ef. Fetić prigodnim vazi-nasihatom. Nakon toga je uslijedila dodjela priznanja za sve učesnike, diplome za prva tri mjesta kao i novčane nagrade za pobjednike ovogodišnjeg saveznog takmičenja.

IZBNJ se zahvaljuje džematu Koblenz koji je ove godine veoma dobro i uspješno organizovao ovo takmičenje učinivši da protekne u jednoj lijepoj i ugodnoj atmosferi.

(igbd)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.