Rudnik uglja pozitivno posluje i vraća stare dugove

0
6

Pljevlja – Tačan poslovni saldo znaće se tek nakon što se svedu godišnji bilansi, ali je sigurno da će najaveća pljevaljska kompanija prošlu poslovnu godinu završiti bez gubitaka.

Iako je sredinom godine bilježio višemilionske gubitke pljevaljski Rudnik uglja prošlu poslovnu godinu završio je sa pozitivnim finansijskim rezultatom, kazao je “Vijestima” predsjednik Odbora direktora Zoran Gospić.

Tačan poslovni saldo znaće se tek nakon što se svedu godišnji bilansi, ali je sigurno, tvrdi Gospić da će najaveća pljevaljska kompanija prošlu poslovnu godinu završiti bez gubitaka.

Prema njegovim riječima Rudnik je prošle godine u vrijeme velike ekonomske krize uspio da posluje pozitivno zahvaljujući povećanju produktivnosti, racionalnom gazdovanju, kao i dobroj pogonskoj spremnosti Termoelektrane Pljevlja ključnog Rudnikovog kupca.

Rudnik je u prvih šest mjeseci prošle godine poslovao sa gubitkom od oko 4,4 miliona eura, što je posljedica, kako tvrde, dužeg remonta Termoelektrane i njenog rada u aprilu snagom od pedeset odsto. U tom periodu umanjen je prihod Rudnika za oko pet miliona.

„U godini ekonomske krize koja je obilježila i 2013, možemo reći da je i za nas ovo bila godina stabilizacije i štednje, godina transparentnosti, kontrole i nadzora nad tehnološkim procesima i procedurama. Sa našim ključnim partnerom EPCG imali smo dobru saradnju i tu saradnju ćemo svakako dalje unapređivati. Cilj nam je moderna kompanija, koja će biti oslonac termoenergetskog sektora i snažan zamajac izgradnje drugog bloka TE Pljevlja”, rekao je Gospić.

Predsjednik Odbora direktora ističe da je u posljednje dvije godine Rudnik platio državi oko 32 miliona eura za poreze. Rudnik je uspio da prepolovi svoja dugovanja prema državi po osnovu poreza iz prethodnih godina, koji su u jednom periodu iznosili i trideset miliona eura. Trenutno se po tom osnovu državi duguje još oko petnaestak miliona eura a najveća pljevaljska kompanija će nastaviti u ovoj godini kao i u prethodnoj da uz redovne mjesečne obaveze, vraća državi i dio zaostalog duga.

Glavni dug prema državi, kako ističu u toj rudarskoj kompaniji nastao je u periodu 2009. kada je Termoelektrana Pljevlja sedam mjeseci bila van pogona zbog kapitalnog remonta. To je Rudniku značajno smanjilo prihode, s obzirom da oko 95 odsto proizvodnje uglja isporučujemo TE. Uz to Rudnik je u posljednjih šest godina investirao oko 100 miliona eura za izmještanje rijeke Ćehotine, eksproprijaciju četiri naselja i nabavku rudarske mehanizacije i opreme a deset miliona je investirao u otpremnine zaposlenih. Većinom su sredstva za te namjene obezbjeđivana iz sopstvenih izvora.

Vraćeno tri miliona eura duga za koncesije

Gospić ističe da je nakon višegodišnjeg zaostajanja u prošloj godini Rudnik izmirio oko tri miliona eura duga Opštini Pljevlja po osnovu koncesionih naknada.

„Osim profitabilnog poslovanja, rudarska djelatnost zahtijeva poseban senzibilitet i društveno odgovorno ponašanje prema sredini u kojoj egzistiramo, ali i prema zaposlenim“, rekao je Gospić.

On sa optimizmom očekuje 2014. godinu i smatra da će Rudnik uglja biti dio rješenja, a ne problema, za drugi blok TE Pljevlja bez obzira ko će biti investitor.

Gospić kaže da je blagovremeni otkup zemljišta i objekata u zoni izvođenja rudarskih radova, jedan od preduslova za ostvarenje energetskog bilansa, što će značano poboljšati i zakonska regulativa, s obzirom da se pripremaju izmjene zakona o eksproprijaciji. On je naveo da prema istraživanjima na prostoru opštine Pljevlja ima oko 200 miliona tona uglja, a da oni godišnje proizvede oko milion i po tona.

Ugalj za TE ne može biti jeftiniji

Gospić je rekao da će Rudnik u ovoj godini sa Elektroprivredom potpisati ugovor o cijeni po kojoj će pljevaljska kompanija isporučivati ugalj TE Pljevlja. On je kazao da cijena uglja ne može biti manja od sadašnje, jer su uslovi rudarenja u pljevaljskom kopu znatno nepovoljniji nego u drugim rudnicima.

„Ugalj u Pljevljima se eksploatiše sa dubine od preko 150 metara, što su sa stanovišta struke vrlo složeni prirodni uslovi za eksploataciju. Zbog toga su sam ugalj i eksploatacija relativno skupi, jer se zahtijeva i sveobuhvatna primjena rudarske struke i nauke. Imamo i složenu hidrogeologiju, prisutna su klizišta, ali i kombinovani sistem eksploatacije koji podrazumijeva bušenje, miniranje, utovar, transport, drobljenje i prevoz komercijalnim kamionima do TE Pljevlja“, rekao je Gospić“.

On je napomenuo da se cijena uglja za Termoelektranu Pljevlja nije mijenjala posljednjih osam godina, a da su cijene goriva struje u tom periodu značajno rasle.

(Vijesti)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.