Reisu-l-ulema na Katoličko-muslimanskom forumu u Amanu

0
3

BiH – 23. novembra 2011. je u Amanu reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić održao glavni govor na završnoj otvorenoj sesiji drugog susreta Katoličko-muslimanskog foruma u prisustvu jordanskog princa Ghazi bin Muhammeda i kardinala Žan-Luis Turana (Jean-Louis Tauran).

Riječ je o drugom muslimansko-katoličkom susretu, nakon susreta u Vatikanu prije tri godine (novembar 2008.) gdje je ustanovljen Katoličko-muslimanski forum, inspirisan otvorenim pismom 2007. godine pod naslovom Zajednička riječ između nas i vas – ljubav prema Bogu i ljubav prema komšiji, kojeg je potpisalo 138 muslimanskih teologa i mislioca kao poziv na muslimansko-kršćanski dijalog nakon papinog kontraverznog predavanja u Regensburgu 2006. godine.

Tema drugog Muslimansko-katoličkog foruma, koji je održan u Jordanu na mjestu gdje se, prema kršćanskom vjerovanju, Isa, a.s. susreo sa Jahja a.s., bila je: Razum, vjera i ljudska osoba. Nakon uvodnih govora princa Gazija i kardinala Turanija, galvni govornici u ime muslimanske grupe bili su Ibrahim Kalin, Razum i racionalnost u Kur’anu;  Šejh Ali al-Džifri, Razumijevanje vjere u islamu;  i Abdul Hakim Murad, Koncept vjere u islamu, dok su u ime katolika govorili Vitorio Possenti, Ljudska osoba u svjetlu razuma – kršćanska pogled; François Bousquet, Ljudska osoba u svjetlu vjere – kršćanski pogled; i Stefan Hammer, Ljudska osoba: dostojanstvo i prava – katolički pogled.

Tri dana druženja kroz muslimansko-katolički dijalog na mjestu, gdje se događao susret između zemlje i neba, nije nikoga ostavilo ravnodušnim u želji da se nađe zajednička osnova za suživot i toleranciju u svijetu, koji, očito je, pati od nasilja i isključivosti. Opća ocjena drugog katoličko-muslimanskog dijaloga u Amanu je, kao što je bila i u Vatikanu, da je mnogo više razloga za kršćansko-muslimanski dijalog i razumijevanje nego razlozi za međusobno ignoriranje i nerazumijevanje.

Dokaz važnosti muslimansko-katoličkog susreta u Jordanu je osobno interesovanje jordanskog kralja Abdullaha II, koji je primio 24 muslimanska i 24 katolička teologa i mislioca u palači “Basman” i u podužem neposrednom razgovoru iskazao im zahvalnost za trud kojeg ulažu u širenju međuvjerskog dijaloga, koji “nema alternativu za sreću i spas čovječanstva”, naglasio je kralj Abdullah II.

Sa svoje strane katolički i muslimanski učenjaci su se zahvalili kralju Abdullahu II na jordanskom gostoprimstvu i pohvalili napore koje Kraljevski institut “Aal Al-Bayt” za islamsku misao, na čelu sa princom Ghazijem, ulaže u promociji zajedničke riječi između muslimana i kršćana, ali i drugih crkava i vjerskih zajednica u svijet.

U svom govoru na završnoj i otvorenoj sesiji reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je između ostalog rekao:

Čast mi je što mogu govoriti pred uglednim muslimanskih i katoličkih teolozima i misliocima, koji su se ovdje na časnom mjestu u Jordanu okupili pod vodstvom princa Ghazija i kardinala Turanija kako bi ispunili zajedničko obećanje dato u Vatikanu da nastave promovirati ideju Zajedničke riječi – ljubav prema Bogu i ljubav prema komšiji.

Doista je za sve nas privilegija biti dio ovog historijskog procesa na ovom historijskom mjestu Hašimitske Kraljevine, koja je preuzela obavezu fard-i kifajeta, u ime muslimanskog ummeta, da razvija suživot i toleranciju sa sljedbenicima knjige, kojima, mi muslimani, dugujemo pravo na život (النفس), vjeru (الدين), slobodu (العقل), imetak (المال) i čast (العِرْض). To je zato što nas je Jedan i Isti Bog stvorio, koji je učinio da budemo različitih nacija i kultura, ali nas je ujedinio u potrebi da se međusobno upoznajemo kako bismo bili svjesni Božije milosti i kako bi se međusobno pomagali u dobru – naglasio je reisu-l-ulema dr. Cerić u Jordanu.

Na drugom susretu Muslimansko-katoličkog foruma u Ammanu, Jordan, usvojena je zajednička izjava u kojoj se između ostalog kaže:

Učesnici drugog susreta Katoličko-muslimanskog foruma su se suglasili oko sljedećih principa:

1) Bog, dž.š., je darovao ljudima razum putem kojeg mogu prepoznati istinu. Spoznaja istine prosvjetljava našu odgovornost pred Bogom i pred ljudima.

2) Vjera je dar Božji putem kojeg ljudska bića otkrivaju da ih je Bog, dž.š. stvorio te da se uzdižu kroz spoznaju Njemu.

3) Čisto srce je središte vjernika, gdje se vjera, razum i suosjećanje susreću u zahvalnosti Bogu, dž.š., i ljubavi prema komšiji.

4) Bogom dato dostojanstvo ljudskih bića mora se poštivati i zakonom zaštititi.

5) U dijalogu, vjernici moraju izraziti svoju zahvalnost Bogu za sve ove darove kroz međusobno poštivanje i suosjećanje te na način života u harmoniji sa Božjim stvorenjem.

Katolici i muslimani će nastaviti dijalog kao način daljeg širenja međusobnog poštivanja te razvijanja zajedničkog dobra, posebno u pravcu promocije mira, pravde i solidarnosti – kaže se na kraju zajedničke jordanske izjave muslimana i katolika.

Izvor: MNA


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.