Projekti Vakufske direkcije IZ u BiH

0
6

BiH – Vakufska direkcija IZ u BiH je u cilju zaštite, unaprijeđenja i revitalizacije vakufske imovine u Bosni i Hercegovini pokrenula niz projekata od kojih ovom prilikom želimo informirati o tri projekta koji imaju krucijalnu važnost za Islamsku zajednicu u BiH, i to:

1. Projekat informacionog sistema vakufskih nekretnina u BiH;

2. Projekat identifikacije i uknjižbe vakufske imovine na području RS-a;

3. Projekat obnove Isa-begove banje u Sarajevu.

1. Informacioni sistem vakufskih nekretnina u BiH

U cilju evidencije cjelokupne vakufske imovine u BiH Vakufska direkcija je u ranijem periodu preduzela aktivnosti za izradu informacionog sistema vakufskih nekretnina u BiH čija implementacija je u završnoj fazi.

Informacionim sistemom predviđena je jedinstvena evidencija vakufske imovine u cijeloj BiH što podrazumijeva informatičku povezanost i komunikaciju Vakufske direkcije u Sarajevu sa svim muftilucima i medžlisima IZ u BiH, razmjenu podataka i pohranjivanje istih u jedinstvenu bazu koja se nalazi u Vakufskoj direkciji, a biće dostupna muftilucima i medžlisima IZ. Na taj način biće olakšan posao i put ka zaštiti, očuvanju i unaprijeđenju vakufa u BiH, kao i samoj borbi za povrat bespravno oduzetih vakufa. U prvoj fazi pomenutog projekta izvršena je izrada softvera, kupovina servera, računarske i mrežne opreme, nakon čega je izvršena informatička povezanost Vakufske direkcije sa 8 muftiluka IZ kojom prilikom je u sjedištima muftiluka instalirana računarska i mrežna oprema. Nakon realizacije prve faze Vakufska direkcija je pristupila realizaciji druge faze koja podrazumijeva informatičku povezanost i komunikaciju Vakufske direkcije sa 90 medžlisa IZ u BiH kojom je predviđena nabavka i instaliranje računarske i mrežne opreme u tim medžlisima IZ u BiH, te umrežavanje sa Vakufskom direkcijom. Realizacija ove faze je u toku i biće završena do kraja oktobra tekuće godine. Vrijednost projekta informacionog sistema vakufskih nekretnina u BiH iznosi 300.000,00 KM, a realiziran je zahvaljujući finansijskoj pomoći Islamske banke za razvoj iz Saudijske Arabije i Generalnog sekretarijata vakufa Kuvajta. U sklopu ovog projekta planiran je edukacijski seminar za predstavnike muftiluka i medžlisa IZ koji će obavljati poslove vezane za bazu podataka.

Realiziranje projekta informacionog sistema je od historijskog značaja za vakufe u BiH iz razloga što ćemo prvi put na jednom mjestu imati sve moguće podatke o cjelokupnoj vakufskoj imovini u BiH, o raspoloživoj imovini, o nacionaliziranoj imovini koja je predmet restitucije, o nacionaliziranim vakufskim stanovima, o imovini koja je uništena i devastirana tokom agresije na BiH, i dr.

2. Identifikacija i uknjižba vakufske imovine na području RS-a

Drugi projekat koji je Vakufska direkcija ovih dana pokrenula jeste identifikacija i uknjižba vakufske imovine u RS.

Cilj projekta jeste da se cjelokupna vakufska imovina u RS-u identificira, a potom da se uknjiži ukoliko to ranije nije urađeno. Identifikacija i uknjižba podrazumijeva obavljanje mnogobrojnih poslova kao što su prikupljanje zemljišno-knjižne i identifikacione dokumentacije vakufskih nekretnina, te pokretanje niza pravnih radnji u cilju uknjižbe vakufske imovine koja formalno-pravno u zemljišne knjige nije uknjižena kao vakuf ili je na razne načine u proteklom vremenskom periodu uzurpirana i oduzeta.

Realizacijom ovog projekta sva vakufska imovina u RS bi se identificirala, uknjižila i registrirala, te na taj način bi se očuvala i adekvatnije zaštitila.

U toku je realizacija prve faze koja podrazumijeva prikupljanje dokumentacije, dok druga faza počinje onog trenutka kada se prikupi kompletna dokumentacija i sve neophodne informacije o vakufima na području svih medžlisa IZ u RS.

Dužina trajanja realizacije projekta identifikacije i uknjižbe  ovisit će od obima i vrste pravnih radnji koje će trebati preduzeti u cilju uknjižbe vakufske imovine.

Inicijalna sredstva za finansiranje ovog projekta obezbijedio je Generalni sekretarijat vakufa Kuvajta. Ovaj projekat biće veoma skup iz razloga što je potrebno prikupiti veliki broj službenih dokumentata za svaki vakuf kao što su: z.k. izvadak sa historijatom, posjedovni list, kopija katastarskog plana, Dn-ovi i druga dokumentacija. Kada se dodaju troškovi pokretanja postupaka kao i troškovi vođenja određenih postupaka, zatim vještačenja, izlasci na teren i sl., može se zaključiti kolika je kompleksnost a samim time i vrijednost ovog projekta.

3. Obnova Isa-begove banje u Sarajevu

Osnivač Sarajeva Isa-beg Ishaković je u toku svoje tridesetogodišnje vladavine Sarajevom sagradio niz veoma lijepih i važnih javnih objekata: prvu džamiju – Carevu, pored nje i prvo javno gradsko kupatilo, zatim prvi most preko rijeke Miljacke, brojne konake, dućane i druge građevine. Zemaljska vakufska komisija je početkom 1890. godine odlučila da iz sredstava Gazi Isa-begova vakufa sagradi parnu banju prema zahtjevima novog vremena i opšte zdravstvenosti i to na zemljištu nekadašnjeg hamama pokraj Careve džamije. Građena u orijentalnom stilu, prema planovima arhitekte Josipa Vancaša, banja je imala parnu i tzv. tursku banju i zasebne banje u bazenima. Otuda naziv “Gazi Isa-begova parna, na tekne i turska banja”, sa 18 kabina i svim potrebnim uređajima.

Objekat je do danas pretrpio brojne preinake i dogradnje. Prva značajna obnova objekta bila je 1911.godine, a kasnije je objekat dograđivan više puta. Izvorna fasada izvedena u neomaurskom stilu ogoljena je od svih dekorativnih detalja. Banja je 1958. godine od strane Komunističke vlasti nacionalizovana u toku agresije na BiH 1992-1995. godine pretrpila je teška oštećenja. Isa-begova banja je proglašena Nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine od strane Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, Odluka br. 06.1-2-206/04-7 od 03. novembra 2004. godine. Općina Stari Grad Sarajevo je 2005. godine banju vratila u posjed Vakufskoj direkciji Sarajevo.

Od 2009. godine Vakufska direkcija provodi aktivnosti na obnovi Isa-begove banje. U proteklom periodu završena je izrada idejnog i glavnog projekta obnove, a potom su dobivene načelne komunalne saglasnosti, a obzirom da se radi o nacionalnom spomeniku, izvršena je i revizija projekta.

Ažurno radeći na pronalasku finansijskih sredstava za obnovu banje, u mjesecu septembru Vakufska direkcija Sarajevo je uspjela dogovoriti da Direkcija vakufa Republike Turske finansira obnovu banje. Ugovor između Vakufske direkcije i Direkcije vakufa Republike Turske biće potpisan ovih dana.

Programskim projektom korištenja objekta banje predviđene su četiri njegove funkcionalne cjeline – banjski dio, koji čine hamami, bazeni, masaže i saune, zatim kafe-slastičarna, te administrativni i dio s tehničkim postrojenjima. Projektom se nastojao zadržati dio izvorne funkcije i sadržaja u autentičnom dijelu objekta.

Upravljanje i raspolaganje banjom nakon obnove biće u nadležnosti Vakufske direkcije.

Direkcija vakufa Republike Turske će do kraja ove godine izvršiti sve neophodne pripreme kako bi obnova banje započela početkom 2012. godine.

Projekat obnove Isa-begove banje je vrijedan preko 1 milion Eura.

Izvor: Rijaset.ba


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.