Projekat edukacije muallima: Stručni seminari i radionice

0
5

BiH – U organizaciji Vjerskoprosvjetne službe Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i uz saradnju ureda muftija odvija se druga faza specijalističke edukacije muallima.

Ova faza uključuje plenarna izlaganja u kojima se muallimima prezentira projekat edukacije, njegovi sadržaji, ciljevi i očekivanja; govori o važnosti ovakve vrste edukacije i njenoj povezanosti sa odgojno-obrazovnim radom u mektebu, te govori o najbitnijim temama iz oblasti psihologije i didaktike. Nakon plenarnog rada organiziraju se radionice u kojima muallimi aktivnim sudjelovanjem iskazuju vlastitu kreativnost, unose svoja iskustva, međusobno ih razmjenjuju ali i otkrivaju prepreke i dileme u realizaciji mektebskog odgojno-obrazovnog rada, diskutiraju o njima, tragaju za rješenjima i fokusiraju se na ono što je u okolnostima u kojima rade moguće poboljšati.

Opći dojam na dosada održanim seminarima za područje travničkog (Bugojno, 5. decembra) i tuzlanskog muftijstva (Tuzla, 12. i 13. decembra) ukazuje da su muallimi vrlo zainteresovani za ovaj projekat i da su voljni u njemu sudjelovati.

Treba naglasiti da Vjerskoprosvjetna služba s ovim projektom ima cilj otvoriti jedan novi proces kontinuiranog stručnog educiranja muallima kako bi kvalitet rada u mektebima i njegovi rezultati bili srazmjerni značaju ovog segmenta islamskog rada i djelovanja.

U narednom periodu ovi seminari i radionice održat će se i u svim ostalim muftijstvima. Nakon ove uslijedit će i sljedeće faze ovog projekta koje uključuju održavanje radionica na lokalnim nivoima i odgovarajuću evaluaciju cijelog projekta, njegovo zaokruživanje i certificiranje muallima koji budu aktivno sudjelovali u ovoj edukaciji.

Izvor: Rijaset.ba


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.