Posmrtni govor Partizanu Meši Selimoviću

21
51

 

 

 

 

Sead Zubanović

Zaista je tegobno, ali za veliku pouku, pravo naravoučenije treba reći, da su Meša Selimović i Ivo Andrić u indentičnom stanju okončali živote. Obojica su par godina pred smrt ostali bez pameti. Za Andrića je kao razlog gubitka razuma uzgredno samo na par mjesta naveden problem sa dotokom i cirkulacijom krvi u mozak, a Mešin um je vremenom potpuno blokiran posljedicama drugog moždanog udara. Bilo kako bilo, oni godinama pred smrt nisu znali ni ko su ni šta su, niti su prepoznavali čak ni svoje najbliže. Bilo bi degutantno i jako nepristojno opisivati detalje njihovog ponašanja u takvom stanju. Dovoljno je samo reći da su bolešću bili vezani za krevet bez mogućnosti kontrole fizioloških potreba. Andrić je za razliku od Meše „uživao“ bolnički tretman. Selimović je, iz sada dobro poznatog razloga, te svoje godine vegetiranja provodio opet „brižno čuvan“ u krugu porodice i „poverljivih“ prijatelja.

mesa.i.ivo-Custom

Godine 1976. Meša Selimović je imao drugi moždani udar, ovaj put u Beogradu, od koga se nikada nije oporavio. Do kraja života je bivao sve više i više oduzet, da bi na kraju skoro samo vegetirao. Ali to nije bio razlog koji je mogao spriječiti još jednu ogromnu laž iz Ćosićeve velikosrpske kuhinje. Zbog toga što nije dobio obećanu Nobelovu nagradu „zasluženu“ učešćem u prevari vlastitog naroda, Selimović za života nije htio da potpiše sada već čuveno pismo u kome se deklariše Srbinom i srpskim književnikom. Međutim, dan poslije njegovog drugog udara ono je, njegovim imenom potpisano, osvanulo u prostorijama SANU. Objašnjenje je bilo formulisano ovako: „Odmah po drugom moždanom udaru došlo je do iznenadnog potpunog Mešinog prizdravljenja i pri punoj pameti i snazi on je napisao i potpisao taj dokument.“ Medicinski gledano, to objašnjenje je čista nebuloza. Kako je moguće da niko do sada ovo saopštenje, koje je više nego na staklenim nogama, nije bar ismijao?

Koliko samo cinizma i ironije ima u ovoj Ćosićevoj naknadnoj konstataciji vezanoj za Mešu –U Beogradu je doživeo vrhunac poštovanja, slave i prijateljske i čitalačke ljubavi. Svi moji prijatelji su postali njegovi prijatelji. I bilo je lepo Meši u Beogradu, ali za Beograd Meša više nije imao zdravlja. Pogubio ga je u Sarajevu. A, on je najbolje znao kako je i zašto Selimović došao u stanje totalne nemoći. Evo, kako je svojevremeno ovaj epitetlija račvastog zmijskog jezika opisao jedan od Mešinih, navodnih, načina suprotstavljanja i borbe protiv vlasti, dok je živio u Sarajevu – Meša Selimović, prav i ukočen, šetao bi u podne, svakog dana, Darku i svoj šešir, a celim držanjem prkosno stavlja do znanja vlastodršcima i celom gradu – ne pripadam vam. A za te iste šetnje 1972. godine Meša za list Start reče da su bile — Ništa određeno. Darka i ja smo obično gledali izloge trgovki sa ženskom robom. Umro je poslije duge i preteške bolesti sam u sobi, oduzet i nijem, ispred upaljenog televizora. Na programu je bila u toku dosadna finalna utakmica svjetskog prvenstva u fudbalu između Njemačke i Italije.

Mehmedalija Selimović je po svojoj smrti unesen i iz prostorije udruženja pisaca SANU-a iznesen bez oproštajnog govora! To je bio apsurd nad apsurdima da niko, ama baš niko, niti jednom riječju nije spomenuo njegov književni rad. Postavlja se opet samo po sebi pitanje, da li je Meša za Ćosića i njegove poslušnike uopšte i bio pisac ili se tu krije nešto drugo? Miljenko Jergović to opisa ovako:

Još veća blamaža se desila na samoj sahrani nekadašnjeg partizana Meše. Nad njegovom smrtnom rakom, za koju je sigurno jako smisleno određeno mjesto odmah do groba Skendera Kulenovića, oproštajni govor mu je održao četnik, četnički ideolog i četnički sin, Matija Bećković, koji reče da kada bi se ljudi kopali uspravno, Meša bi bio među prvima koji je zaslužio da tako bude sahranjen, nazivajući ga usput mudracem. (Opet nije književnik). Isti taj nečovjek, autor one poslijeratne prijeteće četničke nabrajalice „Ćeraćemo se još“ je i 2002. godine održao govor pri otkrivanju spomen ploče, normalno napisane ćirilicom, na zgradi u kojoj je Selimović proveo te, još i danas tajanstvene, godine beogradskog (ne)života. Ponovo se samo po sebi nameće logično pitanje, čime je to Mehmedalija zaslužio da mu jedna od prvih živućih perjanica šovinističkog velikosprstva, tačnije četništva, Bećković, u dva navrata javno oda toliko priznanje i čak šta više provede mnogo vremena kraj njegove bolesničke postelje? Doduše, kod otkrivanja spomen ploče u Jovanovoj ulici na broju 39 ili 37 (ovi u Beogradu se još nisu usaglasili oko tačnog broja na zgradi pa naizmjenično spominju ova dva), Matija je sa mnogo žala u glasu konstatovao da je nepravda što na njoj nema imena Darke, njemu tako drage osobe, koja je najzaslužnija za Mešin boravak u Beogradu. Rekao je rečenicu koja je bila zaista istinita, što njemu nije baš svojstveno:– Bez oproštajnih riječi i testamentarne geste koja bi mogla biti protumačena na komemorativnom skupu u Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti, Selimović je otišao na način potpuno nepodesan da se o njemu govori na ozbiljnom mjestu i književnih visina. Otišao je u skladu sa svojim paradoksom življenja i književnosti. 

I sad znamo da bez nje, čijeg imena nema na toj ploči, te ploče ne bi ni bilo.

Retroaktivno je pjesnički, sa mnogo emocija napisao po njemu najvreliju ljubavnu „riječ“ koju je ikada čuo, a kazala mu je Darka rekavši jutrom nakon suprugove smrti:

Da sam znala da svu noć pogrebnici neće doći (po Mešin leš) ja bih legla i spavala uz njega.

Zaista je tegobno, ali za veliku pouku, pravo naravoučenije treba reći, da su Meša Selimović i Ivo Andrić u indentičnom stanju okončali živote. Obojica su par godina pred smrt ostali bez pameti. Za Andrića je kao razlog gubitka razuma uzgredno samo na par mjesta naveden problem sa dotokom i cirkulacijom krvi u mozak, a Mešin um je vremenom potpuno blokiran posljedicama drugog moždanog udara. Bilo kako bilo, oni godinama pred smrt nisu znali ni ko su ni šta su, niti su prepoznavali čak ni svoje najbliže. Bilo bi degutantno i jako nepristojno opisivati detalje njihovog ponašanje u takvom stanju. Dovoljno je samo reći da su bolešću bili vezani za krevet bez mogućnosti kontrole fizioloških potreba. Andrić je za razliku od Meše „uživao“ bolnički tretman. Selimović je, iz sada dobro poznatog razloga, te svoje godine vegetiranja provodio opet „brižno čuvan“ u krugu porodice i „poverljivih“ prijatelja. Tek nakon ovog opisa stanja u kom se dugo pred smrt nalazio Meša, vidi se kolika je bila u pitanju laž, kada je Darka navodno Bećkoviću rekla da joj je žao što nije provela zadnju noć sa njim mrtvim u postelji. Znao je i zna Matija još uvijek podobro srpsko-crnogorskim „prsećim stilom“ osmisliti neistinu poput ove, koja je sigurno njegov „proizvod“. Da li je on kao kućni prijatelj, što je inače čest običaj u Srbiji, svojevremeno prešao crvenu liniju u odnosu prema supruzi svog drugara Darki, tješeći je za Mešine bolesti i nakon njegove smrti, neka svako za sebe donese zaključak nakon iščitavanja i promišljanja o značenju ove Bećkovićeve kratke, ali „pretople“ rečenice:
Taj božiji darak zvala se Darislavka, Darka Božić.

Autor: Sead Zubanović


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

21 KOMENTARI

  • Ovaj gospodin “postcards from future” je sve pomiješao. Kakve veze ima Bošnjak sa cipelama jednog četnika. Gospodin Zubanović nije četnik pa da se treba takmičiti sa Bećkovićem ko je veći četnik i ko kome može cipele obrisati. Evo je izgleda došlo vrijeme da je i četnika nazvati četnikom nacionalizam.

   0

   1
   • Cetnici nisu nacionalisti vec rodoljubi.Od borbi protiv Turaka u 19 veku preko prvog svetskog rata i perioda izmedju dva svetska rata kada su bili redovna kraljeva vojska

    2

    0
 1. Pisao sam i ja dosta o kontroverzama vezanim za ime Mehmeda Selimovica, pa me zato cudi da je Sejo Zubanovic u ovom, inace prilicno dobrom feljtonu, propustio neke vrlo bitne cinjenice.

  Prvo, Bosnjaci MORAJU ZNATI da je Mehmed Selimovic BOSNJAK rodjen od oca Bosnjaka i majke Bosnjakinje. Njegovo nacionalno “lutanje” nema apsolutno nikakve veze sa etnogenezom vec je prije svega rezultat tragicne sudbine bosnjackog naroda u XIX i XX vijeku.

  Paradoksalno ovo je priznala i cetnikusa Darka Selimovic koja je u jednom intervjuu za beogradske medije ustvrdila da je Aleksa Santic (bosnjacka Marina Tucakovic) “veci” pisac od njenog muza Mehmeda Selimovica!

  hehhehheheeee……..sjeme zlikovacko…….

  Za Darku Selimovic je jedan novinar govorio “da manje zene, a veceg cetnika nije vidio”

  Zasto je Selimovic iz Sarejeva pobjegao u Beograd?

  Evo da poslusama autenticno svjedocenje Toda Kurtovica, koji je saznavsi za Mehmedovu odluku u par navrata zajedno sa Hamdijom Pozdercom, Nikolom Stojanovicem i Brankom Mikulicem satima razgovarao sa njim pokusavajuci da ga odvrati od tog nauma.
  – U jednom trenutku – svjedoci Kurtovic – Hamdija je iznerviran Mehmedovom arogancijom istrcao iz kabineta, a zajedno sa njim izasli smo i mi. Ja sam se par trenutaka premisljao, a onda ponovo vratio nazad. Mehmed je bio blijed i gledao izgubljeno u stranu. Pitao sam ga tihim glasom:
  – Reci mi konacno, sta je tvoj razlog odlaska, i ja cu ih ubijediti da te ostave na miru.
  Cinili mi se da mu je to podiglo duh iz mrtvila, a onda je rekao:
  – Kad sam zadnji put bio sa Darkom u beogradu sreli smo na sajmu knjiga Branka Pesica. On mi je obecao stan u beogradu, nesmetano pisanje i prevodjenje mojih knjiga (sve mu je ovo i mnogo vise nudjeno i u Sarajevu).
  Onda je napravio malu pauzu i dodao:
  – Obecao mi je da ce lobirati da dobijem Nobelovu nagradu!!

  U ovoj zadnjoj recenici je sadrzana enigma Mehmedovog “srpstva”!

  Mehmed je, kao i dobar broj Bosnjaka, bio vrlo los poznavalac historije cak i one vremenski jako bliske. Da jeste znao bi recimo kako srbi drze obecanja na primjeru Esad- pase!

  Neka je rahmet Mehmedovoj dusi!!

  Evo samo jos jedne anegdote o “srbinu” Ivi Andricu:

  Svojevremeno je Miroslav Krleza trebao da drzi neko predavanje o jugoslovenskoj knjizevnosti u Tibingenu. U toku prpiprema u njegov dom je iznenada banuo Andicev licni sekretar da bi mu preneo ono sto mu je NAVODNO Andric naredio:

  – Gospodine Krleza, kada budete govorili o Andricu morate reci da njegova djela pripadaju srpskoj knjizevnosti, da je on srpski pisac i da je pisao na srpskom jeziku!
  Krleza je onako ispod oka pogledao funjaru, a zatim odgovorio:
  – Prenesite gospodinu Andricu da cu posebno naglasiti da je on srpski pisac, da njegova djela pripadaju srpskoj knjizevnosti, da je pisao na srpskom jeziku……i jos mu recite da mu je.em majku hrvatsku…….

  hehheheheheeeee…………

  1

  0
  • Prezime Cosic je Turskog porijekla a ima ga i kod Albanaca.Na pr njihov Akademik Redzep Qosja -cita se COSJA pa ce prije biti da su Cosici silom posrbljeni Turci kao i Karadzici
   Za srednjoskolca Matiju Beckovica se zna da je potomak silom pokrstenog Becira Agovica iz Kolasina a za Amfiohija se suska da je porijeklom silom pokrsteni Redzepagic
   Njegos je porijeklom bio Albanac potomak Keca Pontija,
   Djurisici su Albanci Durishi bas kao i Mandusici Zogovici [Albanci ZOGU] Djokovici su Albanci Xhokaj Ljumovici Kuci Piperi [Potomci Leke Dukadjina] Vesovici,Baletici[Bale=chelo na Albanskom] Lubarde[LJUM BARDI-BIJELO RIJECANI] Cuce[Bebici] Belopavlici-potomci Albanca s Kosova Pall Bardhia[Bijeli Pavle] itd Marko Miljanov je pisao o tome i istakao da ogromna vecina Crnogoraca ima Ilirsko Bosnjacko tj Staroalbansko porijeklo
   U Turskim defterima Karada ve ordu sve Nemanje se pominju kao Albanci Katolici NIMANI

   0

   0
   • Pa vi u stvari i nemate problem sa Srbima, vec sa Turcima i Albancima, jer svi predvodnici genocida nad Bosnjacima su bili Albanci ili Turci, a nigde Srbina 🙂
    Pitanje za Bosnjaks: zasto su rodjeni brat Stanisa i otac Ivan, najveceg “albanskog” junaka Djuradja Kastriota, sahranjeni u srpskom manastiru Hilandaru?
    http://srbin.info/2012/12/25/otac-i-brat-skenderbega-utemeljivaca-albanske-drzave/
    Znao sam da popularna muzicka grupa “Zana”, ima veze sa Nemanjicima!

    1

    0
   • hehhhehhehee…….

    wikipedia (m)ucenjak…..

    Evo ti tri biografije Skenderbega (dijametralno suprotstavljene)

    Marin Barleti – The History of Scanderbeg
    Oliver Jens Schmitt – Skanderbeg
    Petar Popovski (prepisao od Kaplana Burovica) – Georgija Kastrati-Skender

    kad ovo sazvaces javi se za diskusiju

    Sretna ti “srpska” nova godina to jeste “Dan OBREZANJA Gospoda naseg Isusa Hrista”!

    hehheheheeee………..

    0

    0
   • Koliko bolestan treba da bude neko pa da bi Grcki Manastir Hilandar proglasio za srpski?Taj manastir jeste bio paganski hram,pa potom Hrisanski i Katolicki od 1204 do 1254 za zivota SV Save Nimanija-Albanca Katolika ali nikad nije bio srpski
    Krstasi su 1204 osvojili Istanbul i vratili ga u Katolicku vjeru tako da cijelih 50 godina tzv vizantijsko pravoslavlje nije ni postojalo tako da je nemoguce da je Sv Sava bio pravoslavan
    Pa i otac Sv Save Stefan Simeon je sahranjen na Atosu Sv Gori ali kao Katolik
    Sava je bio nadbiskup archbishop Rimokatolicke crkve odan Papi Honoriusu
    Sava je bio Albanac po djedu Zavidi iz Malesije-danasnja Tuzi a Hrvat po majci Ani Boric
    Sava Nimani je kao i svi Nimani [Nemandi na Latinskom] rodjen kao Katolik i umro je kao Katolik
    Dinastija Nimani je po nalogu Vatikana vrsila genocid nad Bosnjacima Bogumilima
    Stefan Nimani Savin otac je na pr poklao oko 50.000 miroljubivih Bosnjaka Bogumila i poslao izvjestaj Papi o tom genocidu
    Papa Honorus je Stefana genocidasa i bratoubicu nagradio tako sto je poslao krunu iz Rima za jednog od njegova dva sina
    Rascia[Danasnji Sandzak rasa=ploca] je dobila krunu i drzavnost s ciljem sirenja Katolicanstva i potpune elimacije nase Crkve Bosanske
    Medjutim Bosnjacka dinastija Kotromanic je i sama imala Bogumilske korijene pa je dozvoljavala Bosanskim Djedovima i Gostima da slobodno propovjedaju svoju vjeru
    Krunisanje je u ime Katolicke crkve izvrsio SV SAVA
    Sava se odlucio da krunise svog brata Stefana Prvovjencanog a ne Vukana jer je po Teodosiju timario svoju snahu tj Stefanovu zenu Grkinju Jevdokiju koja je bila nimfomanka.Kad je saznao da ga je Jevdokija varala Stefan Prvovjencani ju je otjerao pod izgovorom da ima sugu

    0

    0
   • @hugo
    Malo si poranio sa “srpskom” Novom godinom, nece to jos 20-ak dana.

    @Bosnjaks
    Sto bi mladez rekla, dobra ti vutra!!! Mora da je dobra albanka,posto ti sve vuce na albansko 🙂
    Mozda bi neko i poverovao u tvoje nebuloze, da nema sacuvanih povelja…
    Evo osnivacke povelje grcko-albansko-katolickog manastira Hilandara, njegovog ktitora Stefana “Nimanija”, poznatijeg kao Nemanje:
    http://www.hilandar.info/strana.php?strana_id=213#prettyPhoto

    Zasto stalno insistrate na turskom nazivu – Sandzak, pored autenticnog ilirskog – Raska, za Rasku oblast?
    Zasto Albanci ruse manastire koje su izgradili njihovi slavni preci “Nimani”?

    0

    0
   • Crnio Marti pa tebi su zaista Deretic[Dere=potok na Turskom] i Cosic isprali mozak
    Sve povelje u vezi srba koje je Njemacka skola prevela sa latinskog a SANU i SPC sa crkveno slavenskog su cisti fasifikati i to je vrlo lako dokazati Crkveno Slavenski je bio sluzbeni jezik u crkvama u Rumuniji Albaniji Grckoj i Bugarskoj ali taj jezik nema nikakve veze s srbima niti sa srpskom nacijom izmisljenom u 19 vijeku
    Svabe su lazno prevele serVus [V=B na Grckom] kao srbin umjesto kao sluga
    srbiju su napravile Svabe 1878 u Berlinu samo zato da Rusi ne bi napravili Veliku Bugarsku
    koja bre Raska?Rascia je bila dio BOSNE i Bosnjak Tvrtko je bio kralj Bosne Hercegovine Dalmacije i Rascie-Rascia je Ilirski staroalbanski naziv za danasnji Sandzak i dolazi od Rasa ploca
    Ilir znaci SLOBODAN
    Ako bas hoces nije ni Raska ni Rascia ni Sandzak vec Bosna
    Albanci i danas sve sto je sjeverno od rijeke Ibar nazivaju BOSNA a mahalu duz IBRA Bosnjacka mahala
    U knjizi Zeleno Busenje pise da su se Muhadzeri po prelasku rijeke Ibar okretali da joj jednom vide Bosnu
    Stefan Nimani otac Sv Save je bas kao i SV SAVA rodjen u umro je kao Albanac Katolik i genocidas koji je ubijao Bosnjake Bogumile i sirio Katolicku vjeru po nalogu Rima
    Nijedan Nimani Nemanja nije zivio niti je ikad nogom krocio na tle danasnje tzv srbije niti je ikada prije 19 vijeka srbija postojala
    Stefan Genocidas je zivio u Bosanskom Sandzaku a oceubica Dusan u Kruji glavnom gradu Albanije
    Tzv carstvo Dusanovo se zavrsavalo kod Nisa i nije zauzimalo ni stopu danasnje srbije vec samo zemlje naseljene Albancima
    Zasto srbi kradu tudje kraljeve i tudju historiju?
    Zato sto svoju i nemaju
    Na teritoriji danasnje srbija nikada prije 1878 nije postojala nijedna nezavisna drzava
    Lazar je na pr bio obicni KNEZ sluga Madjarskog kralja Zigmunda i zivio je u Katolickoj drzavi koja ze zvala Magna Hungaria ili Velika Madjarska
    srbija nije nogla imati kralja jer nije ni postojala
    Izmisljena je tek u 19 vijeku u Berlinu u inat Rusima
    Rusi su Sanstefanskim mirom htjeli Veliku Bugarsku i da je taj plan realizovan srbija danas ne bi ni postojala

    0

    0
 2. “Moji bliži preci su iz Bileće. Otac se rodio u Visokom, kad se porodica iz Bileće pokrenula prema svojima posjedima na sjeveroistoku Bosne.
  Selimovići su porijeklom iz Vranjske na granici Hercegovine i Crne Gore, od drobnjačkog bratstva Vujovića. Šefik Pašić, koji je ispitivao porijeklo naših porodica, piše o tome, na osnovu dokumenata koje je pronašao u arhivskim i porodičnim dokumentima.
  “Navodno je bilo devet braće i dvojica pređu na islam, da bi štitili jedni druge, i od njih su Selimovići i Ovčine. Selimovići se javljaju u Herceg-Novom prije 1690. godine, jer je tada njihova zemlja sa Ublina dodijeljena mletačkim podanicima. Takođe u Crnoj Gori je bilo Selimovića, navodno su od Babahetovića ove porodice – Selimovići, Ćorić i Ovčine. U Jednošima jedan lokalitet naziva se Selimovina i Selimova Bistijerna, a u Plavu spominje se 1710. godine Džuba Selimović. Književnik Meša Selimović potječe iz ove porodice.”
  … Kad sam 1972. godine naveo ovaj podatak (iz normalne radoznalosti i želje za otkrivanjem svog korijena), neki intelektualci iz Bosne su mi to oštro zamjerili. Rekli su otprilike: “Mnogi od nas tačno znaju svoje hrišćanske pretke, i mogli bismo da pokažemo i direktne dokumente. Ali čemu to? Šta bismo time postigli?” Ova zamjerka i ovakvo pitanje mogli bi se postaviti povodom otkrivanja svakog istorijskog podatka. U ime čega zatvarati oči pred istinom? Time se ništa ne mijenja, kao što se nikakva ljaga ne baca na bosansko-hercegovačke muslimane ako se ukaže na njihovo porijeklo. Kod mene je ostala i jaka nostalgija za zavičajnim korijenom, mada i Beograd veoma volim. Ja sam vezan za svoje bosansko i muslimansko porijeklo, i uvjeren sam da je naša složenost (zbog dugogodišnjih tuđih navika koje smo prihvatili, zbog čudne istorije, zbog stvorenih kompleksa, zbog hiljadu spletenih čvorova) izuzetno bogata stvaralačkim mogućnostima.”
  (Sjećanja)

  0

  0
  • Ja se ponosim svojim pretcima MUSLIMANIMA jednako kao i KRSTJANIMA VJERE BOSANSKE a i ILIRIMA PAGANIMA
   Ponosim se i slavnim Bosnjacima Katolicima kao sto su bili Fra Antun Knezevic i Fra Ivan Frano Jukic
   Ne znam otkud ti ta bolesna ideja da Bosnjaci imaju razloga da kriju svoje porijeklo?
   Stanovnici Herceg Novog su se na pr do juce izjasnjavali kao Bosnjaci a i dan danas isticu da im je grad osnovao njihov kralj Bosnjak TVTRKO PRVI
   Tvrtko je bio i kralj Dalmacije i Rascie-danasnjeg Sandzaka=jer sve je to bila Bosna i bice opet s Bozjom pomocu
   Bosnjak je Bosnjak a vjera je stvar licnog opredeljenja
   Rahmetli Mesu su silom posrbili kad je bio u postelji i nepokretan posle mozdanog udara tj sloga
   Vjerovatno je sami Cosic[Tursko prezime] potpisao ono GNUSNO PISMO koje je pisala grupa autora srba nacionalista iz SANU
   Svedok je naravno bila Darinka =ko bi drugi
   Sjetimo se i kako je onaj Beogradski Muftadzija Milorad dao da mu krste slogiranog oca Hamdiju Jusufspahica
   Hamdija djuturum nije znao ni sta se dogadja a Toma Grobar mu je objesio krst oko vrata

   0

   0
   • Herceg Novi je dobio ime po Herecegu od svetog Save, Stefanu Vukcicu Kosaci, kao i Hercegovina.Kad je Tvrtko osnovao grad nazvao ga je Sveti Stefan!

    0

    0
   • hehhehehhehe…..

    Samo da ti kazem da je taj tvoj “hercog od svetoga save” sahranjen u tekiji na Buni!

    0

    0
   • Pitanje za Marti Misteriju-jesi li to prirodno TUP ili treniras citajuci Deretica
    Svi Bosnjacki Kraljevi su osim Bosanske titule Ban kralj nosili i Gotske Germanske Kotroman [Got Ro Man] i Herceg
    Herceg dolazi od Njemacke titule Herzog[Cita se Hercog] sto znaci Vojvoda
    Naziv Hercegovina je vijekovima stariji od Sv Save Nimanija
    Majka Sv Save jeste bila iz Hercegovine i bila je cerka Bosanskog Bana Borica koji je bio Katolik
    Zato Hrvati svojataju majku Sv Save Anu Boric
    Najstariji naziv za Hercegovinu koji znamo je Hum slavenizirano u Zahumlje
    To je Latinski naziv i dolazi od Humus sto znaci zemllja
    Uostalom i naziv Romanija je Latinski
    Tvrtko je kao i svi Bosanski kraljevi nosio i titulu Stefan a ne ime
    [Stephanos znaci Kruna na Grckom] sto znaci da je njegovu krunu priznavala i Vizantija a ne samo Rim
    E zato se Bosanski grad Herceg Novi pored Herceg nazivao jos i Stefan ili Scepan

    0

    0
 3. Hvala Vam gospodine Zubanovicu, velikosrpstvo se zasniva na lazima to je i njegov ideolog Cosic priznao a svi smo svedoci tragicnih posljedica njihove RETROGRADNE(bolesne) velikosrpske ideologije ciji su oni ROBOVI.

  0

  0
 4. heheh…neka bolan zubanovicu seade…Neka!!
  Puste ljude da na miru pocivaju! Nazivas Beckovica cetnickim sinom….pa ti mu nemeres ni cipele obrisat ,nikogovicu nacionalisticki jedan!

  0

  0
  • Razotkrio Zubanovic Cosiceve velikosrpske lazi, da su Mesi za zivota podmetnuli cerku generala kraljevine, a posle i navodno pismo u kojem se izjasnjava kao Srbin, kad je bio neuracunljiv zbog bolesti.Sve polako izlazi na videlo, pa i to da je Mesa potomak Rista Vujovica iz Bilece, cistog Bosnjaka.

   0

   0
   • Mesa je bio -Vegetarijanac-a Andric -kopile!Cemu gubiti vrijeme na-
    …dva smo …sveta …Razlicita…!!!???

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.