Posao imaš, ali platu nemaš

0
0

Pljevlja -Po podacima sindikalaca zarade jedino na zadovoljavajućem nivou na termoelektrani i u Rudniku uglja.

Broj nezaposlenih u Pljevljima i onih koji primaju materijalno obezbjeđenje porodice se ne povećava, ali predstavnici sindikalnih organizacija u Pljevljima tvrde da su zarade jedino na zadovoljavajućem nivou u Rudniku uglja i Termoelektrani. Sindikalci tvrde da je dobro to što su naknade koje se isplaćuju iz državnog budžeta redovne, ali je njihov iznos nedovoljan da radnici podmire potrebe.
– Kao i prethodnih godina zarade su na zavidnom nivou jedino u Rudniku uglja i Termoelektrani. U drugim privrednim subjektima mnogi radnici su nezadovoljni neredovnim i izuzetno malim platama – kaže predsjednik regionalnog odbora Unije slobodnih sindikata za Pljevlja i Žabljak Čedo Terzić.
On objašnjava da ova organizacija nema mogućnost da prati u potpunosti situaciju na terenu. Kaže da je situacija izuzetno teška kada su u pitanju sektori ugostiteljstva i trgovine, u kojima su zarade izuzetno niske, a radnici uglavnom nemaju penzijsko-invalidsko osiguranje.
– Plate su male i kada su u pitanju djelatnosti koje se plaćaju iz državnog budžeta, jedino što su u tom slučaju redovne isplate, za razliku od pojedinih preduzeća u kojima se plate čekaju i po godinu dana. U svakom slučaju najteže je kada zarade nijesu redovne, jer je teško isplanirati kako podmiriti životne troškove, a ne znate da li ćete imati platu sledeći mjesec – kaže Terzić.
Od predstavnika Zavoda za zapošljavanje o broju nezaposlenih lica doznali smo da se trenutno na ovoj evidenciji nalazi oko dvije i po hiljade lica i da taj broj nije posebno uvećan u odnosu na prošlu godinu. Dobra vijest je to što se oko 200 nezaposlenih zaposlilo u okviru sezonskih poslova.
– Trenutno imamo oko 150 lica koja su našla sezonsko zaposlenje u primorskim gradovima, a 42 su zaposlena i na lokalnim javnim radovima – kaže direktor pljevaljskog Zavoda za zapošljavanje Sabit Ćirlija.
Ističe da se trenutno u Pljevljima sprovodi devet javnih radova na kojima su zaposlenje našla i teže zapošljiva lica.
Da nema promjena po pitanju primanja materijalnog obezbjeđenja porodica, kazao nam je i direktor Centra za rad i socijalno staranje Juso Ajanović. Prema njegovim riječima, oko 600 porodica prima materijalno obezbjeđenje.
– Poslednjih pet godina broj korisnika materijalnog obezbjeđenja porodice kreće se od 580 do 600 – pojašnjava Ajanović.
Ipak, imajući u vidu da se poslednjih godina ne uvećava broj zaposlenih, koji je pao na oko 6.500, da se pri tom ne uvećava broj nezaposlenih i onih koji primaju materijalno obezbjeđenje porodica, a smanjio se broj stanovnika za oko šest hiljada za osam godina, očigledno je da Pljevljaci zbog niskih zarada i često neredovnih plata napuštaju rodni kraj.
Prema našim saznanjima u „Vektri Jakić“ radnici godinu dana nijesu primili platu, dok je situacija znatno teža kad je riječ o „Optel Vektri“ gdje su zaposleni skoro petnaest mjeseci bez zarada. Radnici „Monter koda“ su nedavno štrajkovali zbog neisplaćenih šest plata, a plate kasne i u sektorima ugostiteljstva i trgovine.
Gladnih sve više
Tokom protekle sedmice sekretar opštinske organizacije Crvenog krsta Željko Minić nam je kazao da u magacinima ove organizacije nema dovoljno hrane kako bi se moglo izaći svim korisnicima u susret. On je kazao da je sve više zahtjeva za pomoć i da se njihov broj uvećava iz dana u dan.
Izvor: dan.co.me

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.