Pobjeda na graničnim prelazima uoči sezone: Policajac jedini turistički vodič

0
25

Bijelo Polje – Na šest crnogorskih graničnih prelaza, koje su reporteri Pobjede posjetili prethodne sedmice, turisti se ne mogu upoznati sa crnogorskom ponudom jer nema turističkih brošura, flajera, prospekata, razlednica, mapa ili suvenira

Ni na jednom graničnom prelazu u Crnoj Gori, koji je uoči početka glavne ljetnje turističke sezone, posjetila novinarska ekipa Pobjede prošle sedmice, turisti se nijesu mogli upoznati sa ponudom Crne Gore, jer su predstavnici Nacionalne i lokalnih turističkih organizacija „zaboravili“  na granične prelaze. Turista na ulazu u našu državu ne može pronaći turističke brošure, flajere, prospekte, razglednice, mape ili suvenire. Na  šest graničnih prelaza prema Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Albaniji i morskoj granici sa Italijom, koje smo posjetili, kao i u njihovoj okolini ne postoje informativni turistički punktovi na kojima bi se turisti mogli informisati o Crnoj Gori.

Bez ijedne turističke informacije su i prelazi Dobrakovo i Kula u sjevernoj regiji Crne Gore. Turistima ostaje samo da se za informacije obrate službenicima Uprave policije.

Rukovodilac ispostave granične policije Bijelo Polje Darko Marković, kaže da je granični prelaz Dobrakovo prema Srbiji, jedan je od najfrekventnijih u Crnoj Gori.

– Ni ove, a ni prethodnih godina u blizini ovog prelaza nije postojao nikakav informativni pult Nacionalne turističke organizacije ili Turističke organizacije Bijelog Polja. S  vremena na vrijeme su tokom prošle turističke sezone zaposleni iz određenih privatnih firmi davali ili prodavali turističke mape i kataloge u kojima bi bili sadržani podaci o restoranima, hotelima, i o onome šta ti objekti pružaju. Ali predstavnici Nacionalne ili lokalne turističke organizacije nijesu dijeli turističko-informativne materijale – kazao je Marković.

Za prva četiri mjeseca ove godine, kaže Marković, kontrolisano je preko 248.000 putnika i oko 108.000 vozila, što je na prošlogodišnjem nivou.

Prema njegovim riječima, turisti na ovom graničnom prelazu imaju puno povjerenje u pripadnike granične policije od kojih često zatraže i informacije i iz oblasti turizma.

– Inače se i od policijskih službenika, koji su prije svega državni službenici traži da kad god mogu reklamiraju ono što Crna Gora može da pruži i time i mi dajemo doprinos razvoju i iskorišćavanju turističkog potencijala naše države – naglasio je Marković.

Kula

granicni prelaz kula17052013 sasa matic u Pobjeda na graničnim prelazima uoči sezone: Policajac jedini turistički vodičI granični prelaz Kula prema Kosovu zaboravljen je od strane turističkih radnika, pa se turista na njemu zaista teško može upoznati sa crnogorskim turističkim potencijalom, jer ne postoje turistički radnici koji bi dostavili prospekte ili dali potrebne informacije.

Ovaj granični prelaz, prema riječima službenika Uprave policije koje smo zatekli, bilježi u ovoj godini smanjenje broja putnika i vozila za oko 40 odsto u odnosu na uporedne periode iz prethodnih godina. Glavni „krivac“ za to je, kako kažu granični policajci, novi auto-put na Kosovu, tako da najveći broj kosovskih turista sada do Crne Gore radije ide preko Albanije preko Sukobina u rejonu Ulcinja.

Cilj policije je nesmetano odvijanje turističke sezone

darko markovic granicna policija foto sasa matic u 300x168 Pobjeda na graničnim prelazima uoči sezone: Policajac jedini turistički vodičRukovodilac ispostave granične policije Bijelo Polje Darko Marković naveo je da kao i svake godine službenici ispostave granične policije Bijelo Polje imaju redovne mjere i aktivnosti koje sprovode tokom priprema za ljetnju turističku sezonu.

–  Cilj je da se ostvari nesmetano odvijanje ljetnje turističke sezone i da granična policija tome da puni doprinos, uz učešće ostalih subjekata u Crnoj Gori, koji imaju isti cilj. Tu postoji niz aktivnosti u cilju smanjivanja zadržavanja putnika i vozila na graničnim prelazima, pojednostavljenja granične procedure, kada su u pitanju turistički autobusi i slično. Naravno sve te mjere koje sprovodimo ne sprovodimo na štetu bezbjednosti – naveo je Marković.

Riječ turista na Dobrakovu: Turistički flajeri što prije

– Fale turistički prospekti na graničnom prelazu. Nadam se da i tokom turističke sezone neće biti zastoja u saobraćaju – kazala je Pobjedi Radmila Beljanski iz Novog Sada koju smo zatekli na Dobrakovu.

Ona ističe da je zadovoljna uslugom na graničnom prelazu i da nema nikakvih zamjerki na rad granične policije.

Tomo Lučić iz Beograda kaže da je ranijih godina na graničnim prelazima u Crnoj Gori dobijao turističke flajere.

–  Putem turističkih prospekata turistima mogu predstaviti turistički potencijali Crne Gore – kaže on.

Petar Đorđević iz Beograda naveo je da na crnogorskim graničnim prelazima fale informativni turistički punktovi i radnici koji bi dijelili tuistički-propagandni materijal.

– To je minimalni trošak za državu, koji može da donese veliki prihod – rekao je Đorđević.

Riječ turista na Kuli: Turistički radnici zaboravili na granične prelaze

Feto Redžepagić taksista iz Rožaja kojeg smo zatekli na graničnom prelazu Kula kaže da nije primjetio da neko dijeli turističke prospekte.

– Dijeljenjem turističko-propagandnog materijala turisti bi bolje upoznali sa tuističkom ponudom Crne Gore. Od toga bi svi imali koristi – kaže on.

Turan Jarimoroz iz Kosova, koji, kako ističe, redovno prelazi granični prelaz Kula kaže da turista informacije iz oblasti turizma dobija od pripadnika granične policije na tom prelazu.

– Sjećam se da su se nekada i na ovom graničnom prelazu dijelile turističke brošure. Prevashodno zbog turista koji prvi put ulaze u Crnu Goru trebalo bi otvoriti turističko-informativni punkt – savjetuje on.

Arsim Dacić iz Rožaja kaže da su se u toku prošlih turističkih sezona na ovom prelazu dijelili turistički flajeri.

– Sa tom praksom trebalo bi nastaviti i da je to prevashodno zadatak lokalne turističke organizacije – kaže Dacić

(Pobjeda)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.