Obilježen Dan bošnjačke nacionalne zastave

0
403

Podizanjem zastave na jarbol ispred sedišta Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) u Novom Pazaru danas je svečano obeležen Dan bošnjačke nacinalne zastave.

Zastavu su podigli predsednica ovog nacionalnog organa Misala Pramenković i predsednik Bošnjačkog vijeća Crne Gore Suljo Mustafić, uz prisustvo predstavnika lokalne vlasti, političkih partija, brojnih građana, kao i učesnika jučerašnjeg međunarodnog skupa “Bošnjaci u društveno-političkim procesima od 1991. godine do danas”.

Pramenkovićeva je okupljenima rekla da su Bošnjaci iz godine u godinu sve glasnije, ponosnije i odlučnije govore o svom bajraku.

“Ovaj naš ponosni bajrak predstavlja ukupnost našeg nacionalnog bića, ova tri zlatna ljiljana našu evropsku autohtonost na ovim prostorima, tri polumeseca ukazuju na našu lepu islamsku versku tradiciju, a lepota bele boje na našu trajnu posvećenost miru i slobodi kao preduslovima ostvarivanja bilo kog prava”, rekla je ona.

Kako je istakla, Bošnjaci su se kroz istoriju pokazali kao miroljubiv narod, koji u miru i blagostanju živi sa pripadnicima drugih naroda i vera, ali da im je sada potrebno više razumevanja, saradnje i podrške između njih samih.

Mustafić je rekao da je bošnjačka zastava simbol utemeljenja identiteta, istorijskog trajanja i narodnog jedinstva.

“Ovo je jedan od najznačajnijih naših praznika. Bajrak u našoj tradiciji označava slobodu. Svesni smo svoje autohtonosti na ovim prostorima, ovde su naši koreni, naša prošlost i sadašnjost, a ovde vidimo i svoju budućnost i perspektivu za našu decu”, rekao je on.

Istakao je da Bošnjaci žele da grade budućnost u demokratskim zajednicama slobodnih građana i ravnopravnih naroda država regiona i širom sveta, ne tražeći veća i ne pristajući na manja prava od drugih.

Dan bošnjačke nacionalne zastave obeležava se 11. maja, na dan kada je 1991. godine u Novom Pazaru osnovano Bošnjačko nacionalno vijeće Sandžaka (tada Muslimansko nacionalno veće Sandžaka).

Osim ovog, nacionalni praznici Bošnjaka su i 11. ul Dan sećanja na žrtve genocida u Srebrenici i 20. novembar Dan Sandžaka.

Izvor: Free Media


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.