Palestinci sa prezimenom Bušnak su potomci Bošnjaka

1
42

Novi doseljenici su tu izgradili dvije džamije koje arhitekturom podsjećaju na hercegovačke džamije. Cijelo selo i džamija su uništeni prilikom stvaranja Izrealske države 1948. godine, a Bošnjaci, stanovnici tog sela, morali su tražiti novi dom.

1024px-Bosnian_mosque_in_Caesarea
Bosanska džamija u Kesariji

Bušnak (arapski: بشناق) je arabizacija naziva “Bošnjak” i uobičajeno prezime u malom skupu Palestinaca koji su potomci Bošnjaka, vojnika koje je osmanska vlada opravila u Palestinu krajem 19. vijeka za ukrijepljenje vojničkih snaga u tom kraju, te iseljenika koji su se zbog bojazni nakon austrougarske okupacije Bosne i Hercegovine bježali u druge krajeve osmanskog carstva, među kojima je i Palestina. Ovi iseljenici su se naselili na više mjesta po zemlji, kao što su Kesarija, Janun, Nablus i Tulkarem. Iako nisu svi bili od jednog koljena, većina ih je preuzela prezime “Bushnak”, “Bushnaq” ili “Bouchnak”. Doseljenje bošnjačkih imigranata na područje Palestine ostavilo je snažnu asocijaciju na evropsku kompleksiju među domaćim stanovništvom, tako da se danas riječ “Bušnak” u Palestini koristi označavajući “lijepog” ili “čovjeka svjetle puti”.

Po samom dolasku u Palestinu Bošnjaci su ostali vezani za svoj jezik, te su međusobno komunicirali na bosanskom jeziku. Mnogi autori tog doba dodali su svom imenu odrednicu “Bosnavi” ili “Bosnali” koja signalizira njihovu veliku i trajnu vezanost za maticu Bosnu. Međutim njihovi današnji potomci su izgubili bosanski jezik i smatraju se Palestincima. Mnogi od njih danas žive u arapskim selima na sjeveru današnjeg Izraela.

Lotfi_Bouchnak
Foto: Lotfi Bouchnak na Andaluzijskom muzičkom festivalu 2009. godine

Bosanska džamija Kesariji

Nakon austrougarske okupacije Bosne i Hercegovine 1878. godine, Bošnjaci iz jednog bosanskog sela odlučili su napustiti Bosnu i Hercegovinu i naseliti se u neki dio Osmanskog carstva. Put ih je odveo u Kesariju u Palestinu u malo primorsko mjesto između Tel Aviva i Haife. Novi doseljenici su tu izgradili dvije džamije koje arhitekturom podsjećaju na hercegovačke džamije. Cijelo selo i džamija su uništeni prilikom stvaranja Izrealske države 1948. godine, a Bošnjaci, stanovnici tog sela, morali su tražiti novi dom. Kao spomenik tom periodu, novi osvajači su ostavili munaru, a dio te jedne male bosanske džamije danas služi kao restoran i prodavnica.

Prezime Bušnak postoji i u drugim dijelovima arapskog svijeta. Takav je slučaj sa Adilom Bushnakom, osnivačem Bushnak Group, koji je državljanin Saudijske Arabije.

(diwan-magazine)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

 1. u Caesarea su zivjeli veliki broj Bosnjaka..

  Neki Bosanski pokret u Palestinu došlo kada su vojnici bosanskih Muslimana doveli u Palestinu u kasnim 1800-ih da daju pojačanja za osmanska vojska.
  Više značajan pokret je došlo nakon 1878. godine, kada je Austro-Ugarska, vladaju Doma Habsburg, okupirali Bosnu. Emigracije bosanskih Muslimana nastavljen je kroz ovaj period, eskalaciju nakon Austro-Ugarske 1908. godine aneksije Bosne. Mnogi su emigrirali u dijelovima onoga što je sada moderne Turske, dok je manji broj naselili u Siriji, Palestini, Libanonu i Jordanu.

  U Palestini, ovim bosanskim emigrantima naselili pretežno u selima u sjevernim dijelovima današnje Zapadne Obale i Izraela:. Caesarea (Qisarya), Yanun, Nablusa i Tulkarem
  Njihovi potomci i danas žive u tim selima , njihov bosanski baštine ogleda u arapskom prezime Bushnak.

  Imigranti bosanskih Muslimana koji su se naselili u Cezareju 1878. godine izgrađena dvije džamije, pridruživanje drugim muslimanskim imigrantima iz Maroka, Alžira, Krima, Kavkaza i Turkestan. Ove Slavic govoreći imigranata na kraju asimilirali u arapskim stanovništvom Palestine.

  Jedan od najvažnijih povijesno istaknuti bosansko-Palestinaca je Jezzar paša, koji je bio vladar Osmanskog Acre i Galileje od 1775 do svoje smrti.

  Najpoznati Bosnjak u Palestinu je Ahmed Pasa rodjen 1720 u Bosnu, Preselio 1804. “Ahmed Pasha al-Jazzar (“the Butcher”)”. Dzamija “Jezzar Pasha Mosque” nosi svoje ime.
  Ahmet Paşa Cezzar ili Jezzar paše, Pasha Saint Jean d’Acre, rođen oko 1720 u Bosni, umro 1804. godine.

  Prodaje se u ropstvo u Egiptu, on je porastao sukcesivno od jednostavnog Mamluk guverner dostojanstva u Kairu i Bejrutu 1773. Ime je dobio po Saint-paše Akre, 1775., to je Nezavisni je tokom transporta francuske u Egiptu, 1799. Dana 2. Januar 1799, Jezzar paša poslao 4.000 vojnika i 3 puške pod komandom Abdulah-paše, paše u Damasku, da ojača Kaalat El Arish. Zaključani u opsadi Saint Jean d’Acre, tvrdio je protiv Francuza nezaboravan opsade, gdje je bogatstvo od Napoleon Bonaparte iskusio svoj prvi neuspjeh.
  Njegova surovost ga je zaradio nadimak Djezzar (mesara).

  Uz pomoć svog glavnog finansijskog savjetnika, Haim Farhi, a Damask Jevrej, Jezzar Pasha upustile u veliku zgradu program u Acre koja je uključivala utvrđivanju gradskih zidina, renoviranja akvadukt koji je doveo izvorske vode iz obližnjih Kabri, i izgradnje velikog turska kupelj , Jedan od najvažnijih dijelova sagradio Jezzar paša je džamija koja nosi njegovo ime, masivna zgrada u turskom stilu. Ugrađeni preko Crusader crkve, al-Jezzar džamija sadrži kolone dovedeni iz rimskog i vizantijske ruševine u Cezareji i Tira, i uključio školu za islamske vjerske studije, kasnije koristiti kao vjerske sudu. Al-Jezzar i njegov usvojeni sin i nasljednik Sulejman paše, pokopana su u dvorištu. [2] Abdulah paša, njegov drugi sin, služio kao guverner Sidon ejalet.

  Poznati ljudi [uredi]
  Ali Bushnaq – Palestinski Mount Everest penjač
  Ramez Bushnak, civil žrtava Drugog Intifada
  Firas Bushnaq, serijski poduzetnik
  Suzan Bushnaq, kuvajtski umjetnik
  Mohammed Bushnaq, palestinski umjetnik
  Lotfi Bouchnak, Tunisa pjevač
  Hamid Bouchnak, Marokanski Rai pjevač
  Itd itd itd

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.