Opstanak Bošnjaka u Sandžaku je fenomem

6
24

Sandžak – Muamer ef. Zukorlić, glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji, opstanak Bošnjaka u Sandžaku, bez svojih institucija i institucionalne brige, ocijenio je svojevrsnim sociološkim fenomenom, jer je to bio opstanak između čekića i nakovnja, čekića Srbije i nakovnja Crne Gore i nije se znalo šta teže udara.

Muftija Zukorlić, na tribini „Ummet danas” Udruženja ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, održanoj u prepunom amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese Sarajevu, 02. 02. 2011. godine, govoreći o „Institucionalnoj poziciji muslimana u Sandžaku”, te osvrćući se na temeljne historijske tokove pozicije Bošnjaka u Sandžaku u posljednjih 130 godina,  naglasio je da su Bošnjaci rijedak narod u Evropi koji nemaju svoju nacionalnu državu, poredeći to s čovjekom bez kuće koji je u tom slučaju podstanar.

Ukazujući da je Sandžak 1916. godine ušao u sastav Srbije i Crne Gore, muftija Zukorlić je podcrtao da Sandžak nije nikome dat na poklon ili došao kao milostinja, nego je ušao sa svojom zemljom i narodom. Islamska zajednica je bila jedina, makar i minimalna, institucija Bošnjaka u Sandžaku i zahvaljujući Islamskoj zajednici i vjeri, a posebno instituciji porodice, a unutar porodice sandžačkoj majci, koja je bila glavni damar opstanka prenoseći svjedočanstvo vjere, Bošnjaci u Sandžaku su uspjeli sačuvati svijest o sebi,  jer institucija majke i porodice nikada nije izdala, kazao je muftija Zukorlić.

Svi problemi u Sandžaku dolaze od režima u Beogradu, koji nije odustao od pretvaranja Bošnjaka u građane drugog reda i koncepta Velike Srbije, dok je koncept Bošnjaka Sandžaka partnerstvo s državom, a ne poltronstvo i na tom konceptu su nastala sva razmimoilaženja koja traju i danas, ocjena je glavnog muftije.

ilmijja-tribina-zukorlica-2011

Navodeći brojne primjere involviranosti beogradske vlasti u izazivanje anarhije i sukoba među Bošnjacima Sandžaka, muftija je naglasio da je vlast u Beogradu prvo pokušala izvršiti puč unutar Islamske zajednice, a kada joj to nije uspjelo izvršila je agresiju, nastojeći pod svaku cijenu imati svoju ili instalirati u Islamskoj zajednici ljude lojalne Beogradu, te u vjerskom smislu odvojiti muslimane od Sarajeva, kao duhovnog središta, što bi bio posljednji udarac Bošnjacima u Sandžaku.

Zukorlić je uvjeren da Bošnjaci u Sandžaku nemaju problem između sebe, nego je problem u Beogradu, smatrajući da svi problemi koji su nastali po političkoj osnovi ne mogu se riješiti po vjerskoj osnovi.

Minimalni zahtjevi u razgovoru sa beogradskom vlašću koji će uspostaviti povjerenje i međusobno poštovanje jesu jedinstvo Islamske zajednice u Srbiji, povrat vakufske imovine, akreditacija Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru i povratak na posao iz škola istjeranih vjeroučitelja, kazao je Muamer ef. Zukorlić.

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji također je govorio o autonomiji Sandžaka i radu Bošnjačke kulturne zajednice i Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Gostovanje muftije Zukorlića pobudilo je izniman interes brojnih imama iz cijele Bosne i Hercegovine, a nakon pitanja vezanih za situaciju u Sandžaku, zamjenik reisu-l-uleme hafiz Ismet ef. Spahić uručio je muftiji Muameru ef. Zukorliću plaketu Udruženja ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

ilmijja-tribina-zukorlica-2011-2

Zamjenik reisu-l-uleme uručuje plaketu muftiji Zukorliću

Iz biografije Muamera ef. Zukorlića

Muamer ef. Zukorlić rođen je 15. 02. 1970. god. u Orlju kod Tutina, u Sandžaku. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Diplomirao je šerijatsko pravo na Islamskom fakultetu Univerziteta u Konastantini u Alžiru 1993. godine. Postdiplomski studij okončao je na Univerzitetu El- Džinan u Tripoliju, u Libanu, 1998. godine.

Predsjednik je Mešihata Islamske zajednice Sandžaka i muftija za Sandžak od oktobra 1993. do marta 2007. godine. Marta 2007. izabran je za glavnog muftiju i predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji. Član je Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini od 1995. godine.

Obavljao je funkcije: dekana Fakulteta za islamske studije, rektora Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, muderrisa u Gazi Isa-begovoj medresi, profesora na Fakultetu za islamske studije u Novom Pazaru. Osnivač je Glasa islama, izdavačke kuće El-Kelimeh, Univerziteta, ženskih odjeljenja medrese u Novom Pazaru i Rožajama, Bošnjačke kulturne zajednice u Novom Pazaru. Učesnik je brojnih međunarodnih simpozija i konferencija.

Izvor: Rijaset.ba


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

6 KOMENTARI

  1. kao prvo HITNO HITNO HITNO MUFTIJA DA NAM OMUGUCIS DA NAPRAVIMO MEDIJI KOJE CE SAMO BOSNJAKE RUKOVODITI.

    MORA SE NAPRAVITI TV BOSNJACKA PREKO SATELITA HAS SANDZACKI

    DJECA SE DANAS ODGOJU GLEDAJUCI TV NAZALOST

    DA SE ZNA DA POSTOJIMO…

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.