Obnovljena najstarija džamija u Podrinju

0
9

BIH – Na špicastoj stijeni Kušlat u naselju Pahljevići kod Zvornika ovih dana je završena obnova čuvene džamije, koja je porušena 1993. godine tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Kako smo već pisali, radi se o specifičnom objektu, izgrađenom u ranom osmanskom periodu u 15. stoljeću. Do džamije se može doći jedino pješke, i to iz pravca rijeke Drinjače i naselja Pahljevići. Ova džamija se smatra jednom od najstarijih u našoj zemlji. S druge strane, prema nekim pričama, radi se o prvoj džamiji izgrađenoj na tlu Bosne i Hercegovine.

Dovoljno novca

„Nešto više od godinu trajala je obnova objekta. Međutim, pripreme su trajale duže, počev od projektovanja, traženja rješenja kako da se finansira obnova itd. Dobro je da su se javili vakifi, pa nismo imali nikakvih problema oko finansiranja. Vakifi su ispunili sve obaveze prema izvođaču radova”, kazao nam je Mustafa Muharemović, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Zvornik.

Prema njegovim riječima, u zvorničkom Medžlisu su zadovoljni dinamikom obnove džamije, koju su pratili manji tehnički problemi, jer su izvođači vodili računa da sačuvaju autentičnost objekta.

„Možemo kazati da nam je džamija sada na raspolaganju. Imamo da završimo još neke sitne stvari koje nisu bile uključene u projekat”, naglasio je Muharemović.

Ovaj objekat, naveo je on, veoma je značajan jer se radi o najstarijoj džamiji na ovom području i jednoj od najstarijih u BiH.

„Ona predstavlja određeni simbol kontinuiteta našeg života ovdje i vezanosti našeg čovjeka za svoje džamije. Ljudi u našoj zemlji i inostranstvu su oduševljeni zbog obnove džamije”, rekao je Muharemović.

S obzirom na njenu specifičnost, ističe Muharemović, oni koji žele posjetiti džamiju trebaju odvojiti cijeli dan.

„Ovoj džamiji se treba mahsuz doći. Treba se neko nakaniti, odrediti praktično dan da bi posjetio džamiju – zijaretio. Treba se malo i umoriti dok se dođe do džamije, ali onda se teško od nje odvojiti pošto je prelijep pogled od džamije na okolinu. Vidi se Podrinje, vide se naši prelijepi krajolici”, ispričao nam je Muharemović.

Andrić i Čelebija

Inače, o ovoj džamiji pisali su i čuveni putopisac Evlija Čelebija i nobelovac Ivo Andrić.

„U gradu ima mala Ebu’l Fethova (Mehmeda II Fatiha) džamija, kuće: ćehajina, imamova, mujezinova i vratareva. Zatim ima žitnica, oružnica (džabhane), pet šahi – topova, gradski zapovjednik (dizdar) i dvadeset i osam prisutnih vojnika posade”, zapisao je Čelebija.

Ivo Andrić je zapisao: “Kakav ste mi vi Bosanac kad ne znate za Kušlat?! To vam je na onom dijelu puta koji od Zvornika vodi prema središnjoj Bosni, a poznat je po tome što je tu sagrađena prva džamija u Bosni”.

Muslimani iz svih krajeva BiH posjećivali su ovu džamiju, a sufije sa Mehmedom efendijom Hafizovićem na čelu dolazile su i obavljale zikr. U džamiju na Kušlatu dolazila je i ulema iz Kaira, Carigrada i Medine, ali su navraćali i šejhovi, pjesnici i derviši.

(IGBD)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.