“Obavijestit ću sve muslimanske institucije u svijetu, ako diskriminacija ne prestane”

19

BiH – U povodu uznemiravajućih vijesti o pritiscima kojima je izložen rad Islamske zajednice i diskriminaciji Bošnjaka u Sandžaku, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Mustafa Cerić izdao je saopćenje za javnost u kojem se kaže:

– Izražavam duboku zabrinutost posljednjim informacijama koje dolaze iz Sandžaka i koje govore o jačanju diskriminacije Bošnjaka u Sandžaku u svim sferama života koju sprovodi država Srbija, njeni organi i institucije. Pritisci kojima je posljednjih godina permanentno izložena Islamska zajednica u Srbiji i bošnjačke nacionalne institucije u Sandžaku, kao i napad na islamsku vjeronauku od strane nadležnih ministarstava u Vladi Srbiji, što vodi nedopustivoj obespravljenosti i marginalizaciji vjerskih i nacionalnih prava Bošnjaka, ukazuje da se na evropskom kontinentu pojavljuje novo područje u kojem se od strane države brutalno krše ljudska i nacionalna prava jednog naroda. Dok Bošnjaci u Bosni i Hercegovini još uvijek po masovnim grobnicama traže kosti žrtava genocida, nad njihovim sunarodnicima u Sandžaku država Srbija intenzivira pritiske, vrši diskriminaciju, guši njihova nacionalna i vjerska prava i tako nastoji proizvesti ambijent straha i linča kao što je to bilo u predgenocidnom periodu u Bosni i Hercegovini.

Kao duhovni poglavar Bošnjaka muslimana oštro protestiram protiv diskriminacije Bošnjaka muslimana u Sandžaku, protiv agresije na Islamsku zajednicu u Srbiji, protiv napada na islamsku vjeronauku i dajem punu podršku Islamskoj zajednici u Srbiji na čelu sa muftijom Muamer-ef. Zukorlićem u pravednoj borbi da se očuva sloboda i autonomija Islamske zajednice i zaštite nacionalna prava Bošnjaka u Srbiji u skladu sa međunarodnim instrumentima o ljudskim pravima i temeljnim slobodama. Sloboda i ljudsko dostojanstvo su najveće vrijednosti i neotuđivo pravo svakog čovjeka i zaštićene u svakoj demokratskoj državi.

Kao duhovni poglavar Bošnjaka muslimana želim skrenuti pažnju međunarodnim institucijama i organizacijama, posebno evropskim, da se u Sandžaku krše vjerska i nacionalna prava Bošnjaka i izražavam opravdanu bojazan da organi države Srbije u Sandžaku provociraju novo krizno žarište u Evropi.

Podsjećam da je Srbija krajem dvadesetog stoljeća bila involvirana u izazivanje ili vođenje ratova na području Republike Slovenije, Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Kosova, da su neki od tih ratova okončani činjenjem genocida i da je presudom Međunarodnog suda pravde u Hagu ustanovljeno da država Srbija, unatoč ranijim upozorenjima, nije ispunila svoju međunarodnu obavezu u sprječavanju činjenja genocida.

Izražavam nadu da će se, ipak, pitanje nacionalnih i vjerskih prava Bošnjaka u Sandžaku i eliminiranje uzroka i posljedica diskriminacije rješavati u duhu dijaloga, međusobnog uvažavanja i povjerenja svih zainteresiranih strana, shodno zakonima demokratskog društva i međunarodnim standardima. Isto tako nadam se da država Srbija i međunarodna zajednica neće sebi dopustiti takvu neodgovornost da se nakon izvršenog genocida nad Bošnjacima krajem dvadesetog stoljeća, dopusti nasilje, sprovođenje terora i straha nad Bošnjacima Sandžaka početkom dvadesetprvog stoljeća. Bila bi tužna i ponižavajuća činjenica da u Evropi kraj jednog i početak drugog stoljeća bude obilježen genocidom nad Bošnjacima, etničkim čišćenjem, zločinima protiv čovječnosti, terorom i nasiljem nad ovim autohtonim evropskim narodom.

Ukoliko se ovaj apel za zaustavljanje diskriminacije i kršenje ljudskih prava Bošnjaka u Sandžaku ne uvaži, bit ću prisiljen, u svojstvu duhovnog poglavara Bošnjaka, obavijestiti sve relevantne institucije u muslimanskom svijetu i zatražiti pomoć i zaštitu naših vjerskih, kulturnih i nacionalnih prava.

Izvor: Mesihat.org


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

19 KOMENTARI

  1. najveća sramota jeste u tome što Bošnjaci nemaju svoju državu,ako srbi ko većinjski narod imaju Srbiju, hrvati Hrvatsku, žašto Bošnjaci kao većinski narod nemogu dobiti svoju državu,i nema rata. Nego to svijet i neda upravo da se vatra nebi ugasila. Bošnjaci zaslužuju svoju državu jel su se jedini u prošlom ratu borili za cjelovitu BIH i treba im je dati. Srbi su pokušali istrebljenje Bošnjaka i nije im prošlo odnosno pokušali da dominiraju kao većinski narod, hrvati su mislili oteti Hercegovinu i pripojiti je Hrvatskoj. Ako su šiptari dobili svoju državu, zašto to nemogu bošnjaci na Sandžaku nemogu dobiti samo legalitet i legitimitet a ne diskriminaciju. Oni netraže državu ni autonomiju nego pravo na život,rad,slobodu….,s druge strane Europa se boji da nebi došlo do ujedinjenja bošnjaka u središtu nje same i zbog toga balansira o svemu tome,mislim da je pravi momenat za takvo nešto da Sandžak trba krenuti u traženje autonomije koja bi bila privržena Bosni dok ga nisu ponovo podjelili,Europa se o sebi zabavila,stala sa proširenjem, rastu desničarske populacije… Poruka raći na Sandžaku da otvaraju predstavništva u BiH, da sklapaju privredne ugovore sa Bošnjacima… a za pušku nikad nije kasno

    0

    0
  2. Ceric ima podrsku 99% Bosnjaka ma gdje oni bili,ne zelimo se pravdati bilo kome jer vrijeme cekanja da se neko smiluje proslo je,ima medu Bosnjacima ucenih i inteligentnih ljudi-Ceric je jedan od njih.Nas Reis ima siroko znanje u vjerskom ali i opstem smislu,zato svim demokratskim i legalnim sredstvima nastojimo da imamo bolje sutra,ma koliko to nekom smetalo.

    0

    0
  3. Jedno pitanje za Ahmeta: da li vi želite državu Sandžak da ne bi živeli sa srbima jer nisu muslimani ili je neki drugi razlog. A šta ćemo sa srbima muslimanske veroispovesti. Oni su postojali i sada postoje. Kao što postoje i srbi drugih vera i muslimani drugih nacija.

    A ako vam srbi smetaju što uopšte živite medju njima, ima muslimana u svakom gradu države Srbije i oduvek ih je bilo! Eto u Beogradu zajedno sa srbima se druže sviraju pevaju, neki rade za male pare i muče se ko i srbi, neki su gazde… Gde je tu problem?

    0

    0
    • Basicu. Drzava sandzak bi bila100% sigurnost naseg opstanka. Vi dozivljavate nas bosnjake kao nesto jako ne bitno. Vi marate da svatite da smo mi narod bosnjaci koi broi 10-12 milona od toga 7 mil samo u turskoj. Proganjani iz mjesta u mjesto od kraine,bosne, hercegovine,primorja, herceg novog,podgorice,bara,ulcinja,niksica pljevala,kolasina,mojkovca,bijelog polja,plava,gusinja,berana, bihora,brodareva,prijepolja,pesteri,nove varosi,uzica,sapca,beograda,sjenice,tutina,novog pazara, prema kosovu makedoniji ina kraju turska. To ste radili da bi nas istrijebili sa ovih prostora. I dan danas pokusavate nasim izdajnicima ili da nas porobite robstvom ne znanja, a nase sposobne ljude predstavite neprijateljima. Basicu 100 god torture genocida,progonstva,ponizavanj,silovanja,zvjerstva(pecena beba u sporetu) ja vas dozivljavam na osnovu vasih djela, vi ste narod pun zivotinjskih strasti,puni mrznje,neiskrenosti…! A da znate evo porucujem vam danas NIKADA VISE NETCJE DA MOZE nece vam padnut. Ja vas pitam a dje je problem da SANDZAK ima svoju drzavu.

      0

      0
  4. Uvazeni basicu mi muslimani ima nas oko milijarda i po prihvatili smo nasu vjeru. Mislim da su i srbi nekada davno isto prihvatili svoju vjeru. Vasa istorija o nama vase misljenje o nama je totalno pogresno, zasto pokusavate da nam oduzmete pravo na vjeru, pravo na slobodu, pravo na cast. Kako vas nije sramota da o nama u 21 vijeku iznosite samo neistinu. Vidim iz vaseg teksta odredjene sposobnosti. Zasto nam ne predlozite dami nasu DOMOVINU SANDZAK ogradimo i zivimo lijepo komsinslnski. A to mi za tursu “NECE DA MOZE”!!! To je zavrsena prica, nikada vise. Ptije cete vi srbi prema karpatima ili ponovo muslimani. Za vasu nostalgiju. Mi cemo u SANDZAKU ponekad pomenut i tursku.

    0

    0
  5. Ajme meni koje su ovo budale. Svi će se iztrebiti svojom krvoločnom politikom. Na kraju će doći Švabo babo koji je sve zakuvo i naseliti svoje ljude na ove prostore. Ko se mača lati od mača i gine!!!

    0

    0
  6. Muslimani, poturice, turci, to su jedini izrazi koje sam u životu čuo o ljudima koji su prihvatili islam u vreme okupacije Osmanlija. Neki su se vratili u pravoslavlje neki ne. A mooguće je da su i moji preci bili muslimani, pa se vratili u pravoslavlje, uostalom živeli su u okupiranoj Bosni ne na Marsu, a znamo kakve primitivizme i monstruoznosti su radili okupatori. Problem je izmisljanje Bošnjaka pod Nemačkim patronatom u cilju osvete Srbima za 2 sv rat, i strašna istina da su muslimani izabrali sramnu i podlu ulogu uništavanja svojih rosjaka i suseda samo jer su druge vere. Da li je trebalo kao u Grčkoj sve muslimane i muslimansku veru uništiti sa odlaskom Osmanlijskih Najsmešnije je što su u Turskoj asimilovani u turke bez prava na svoja imena jezik i naciju. Samo im je vera ostala. U srbiji im je dozvoljeno sve osim da se izjasne kao Turci!!! I sad traže “VEĆA PRAVA”. Pa idite u vama voljenu Tursku pa vidite kako se tamo živi i kakva su vam tamo prava, nezahvalnici.

    0

    0
    • Evo ja cu podneti tuzbu protiv Sandzak Pressa (kao ona jedna stara bika iz pazara) zato sto objavljuje ovakve komentare(ovaj Basic) gde nas pozivaju na iseljavanje iz Sandzaka.

      0

      0
    • Nenade, nece niko krvoprolice mi hocemo slobodu i to slobodu od vas. Vas srba nasih komsija koi permanentno cine zlo nepravdu nama bosnjacima. Nepravda traje punih 100 god otprilike od balkanskih ratova 1912 cak i prije. Ito samo zbog toga sto vjeru u dragog boga predstavljamo na drugi nacin. Mi imamo vise povjerenja u, zivotinje poput medveda, vuka, nego u vas. Vi ste toliko nedjela prema nama uradili bosnjacima i drugim, silovanja, genocid, etnicko ciscenje,otimacina imovine. Dokaz zato jest da nas ima samo u turskoj oko 7 miliona. Zato nenade mi hocemo slobodu ali ne da nam je date vec da je sami sebi priustimo. A vi 100god na popravni( za malo ljudskosti)

      0

      0
    • sto bi obavestavao bilo koga o necemu ako hoce krvoprolice.
      koliko dugo mi pokusavamo ma miran i civilizovan nacin da nadjemo resenje za probleme (koje nam vi pravite) i vasi komentari na te pokusaje su uglavnom ovakvog znacenja i smisla.
      sve vise mislim da je to jedini nacin na koji vi znate da “komunicirate” sa narodima u okruzenju.

      0

      0
  7. Vrijeme je da se ukljuci i tek novoformirana BANU,na svaku provokaciju Srbije treba reagovati i zastiti interese Bosnjackog naroda,bilo u Bih bilo u Sandzaku i drugdje gdje zivi Bosnjacki narod.

    0

    0
    • BANU će pomoći Narodnom vijeću Sandžaka kroz izradu Nacionalnog programa Bošnjaka Bosne, Sandžaka i Dijaspore – nešto topa Memoranduma SANU.

      0

      0
      • Slusaj ti srpska zivi ne zivjela vjecno. Vi ste srbi kulturan narod. Ef. Ceric je vjerski muslimanski vodja svih na balkanu. A rado je vidjen i najcjenjeniji cak u svijetu. Vase stavke da ga dosta ljudi ne podrzava jeste vrijeme sovinisticko-srpskog-komunizma koje je to ucinilo. Ne podrzavaju ga samo oni koi su naklonjeni SEJTANU(djavolu) i vama srbima zlotvorima pocetkom 21 vijeka. Ja se nadam ivjerujem da medju srbima ima ljudi koi su humani koi slijede rijeci Isa a.s.(isusa) neka je mir dragog boga na njega koi ce ubijedit svoj narod da ono sto cine je pogresno i da uzviseni bog to ne voli.

        0

        0
    • vatru pali onaj ko govori o problemimima a ne pali je onaj ko te probleme pravi.
      koliko vremena vec otkako trpimo diskriminiciju i mirno trazimo nasa prava ali ni to ne smijemo.
      ovoliko strpljenja i ovoliko pokusaja da se na miran nacin rese problemi vi sve to nazivate vatrom.
      kako ste navalili na kraju cete je i dobiti jer izgleda da nema drugog nacina.

      0

      0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.