Njemačka: Glavni Imam BW u službenoj posjeti džematu Balingen

0
36

Njemačka – Temelj prve bošnjačke džamije s minaretom na našoj regiji  koji će se ako Bog da obaviti u nedjelju 28.04.2013 godine bio je jedan od razloga  posjete  Gl. Imama u ponedjeljak  08.04.2013 godine, koji je došao da se uvjeri kako teku pripreme za ovaj nesvakidašnji događaj  džematlija  Balingena, naše regije  …

Ispred placa buduće džamije proučiše hajr dovu  Glavni Imam  prof. Enver ef. Pašalić   zajedno s domaćinom džemata Imamom prof. Šahin ef. Efendićem.

Nakon akšam namaza Imam Efendić je izrazio dobrodošlicu Gl.Imamu, a koji je poselamivši čestitao svima na ovom mubarek projektu, prisutnim i odsutnim džematlijama bez obzira odakle su, iz Sandžaka, KOSOVA, Makedonije, ili bilo kojih dijelova Bosne i Hercegovine. Zahvaljujem Allahu dž.š  što klanjah u mesdžidu koji je u  kući jedne porodice, a maloprije učih dovu na mjestu buduće džamije.   ALLAHU EKBER ALLAH  MUBAREK  OLA.

MEN SABERE ZAFERE  „ KO IMA SABURA POBJEDNIK JE, USPIO JE“

Kada ste došli prije 40 godina jestel mogli zamisliti da će te udariti temelje buduće džamije  ovoj  zemlji demokratije, kakva je Njemačka i u ovom lijepom mjestu Balingenu, među ovim komšijama.   Cijenimo to, uspjeli smo da se uistinu integrišemo a ne asimiliramo. Odgajajmo djecu u duhu Islama koji će biti budući inžinjeri, doktori, učitelji,  ali  klanjači  i postači.   To će mo potvrditi osobinama koje su krasile Muhammed a.s  i ashabe. Povjerljivošću, iskrenošću, darežljivošću,  i  pomažući jedni drugim, ne  gledajući ko je,  odakle je, i koje je nacije.   Zahvalimo Allahu dž.š koji nam je dao halal nafaku  i slobodu  da bez i najmanje straha možemo ispoljavati ovdje svoje vjerske osjećaje  a što nažalost nije zagarantovano u našim rodnim krajevima. Nekima  prije 40-tak godina a nekima tokom agresije na BiH-u  ova država i narod ovaj otvoriše vrata svoja.   To gostoprimstvo nismo iznevjerili, i ovaj temelj govori o povjerenju koje uživamo,  bile su riječi  Imama Pašalića.

Imam džemata Efendić  je informisao o džematu, mjestu Balingen udaljenom   70-ak km od Stuttgarta,  koji ima 34 000 stanovnika a koji okuplja Bošnjake prečnika 50 km.

Formiranje džemata Balingen vezuje se za početak agresije na našu domovinu Bosnu i Hercegovinu. Bošnjaci Balingena, koji su sedamdesetih godina naselili ove prostore,  i muhadžiri koji su se zbog rata našli na ovim prostorima, bili su svjesni nedostatka džemata i potrebe njegovog formiranja.  Tada su spoznali da sebe i svoje porodice mogu sačuvati jedino u islamu, a organizirani kroz džemat.

Na samom početku vjerske aktivnosti svodile su se na izvođenje vjerske pouke koju je jedno vrijeme izvodio imam Duran ef. Pintol u turskoj džamiji i klanjanju teravih-namaza sa Samir ef. Camićem. Na osnivackoj skupštini održanoj 01.06.1993 god.a na osnovu dogovora udružila su se 4 punkta i formirala džemat , koji je od samog početka kroz centralizaciju  bio sastavni dio Islamske Zajednice Stuttgart s  prof. Hamzom ef. Subašićem i predsjednikom dr. Feridom Kugićem. Ti punktovi bili su: Calw, Pfalzgrafen Weiler, Oberndorf i Balingen.

Angađovanje stalnog Imama Šahin ef. Efendića u Balingenu  i  na punktovima funkcionisalo do 2001 god., kada su se punktovi Calw  i Pfalzgrafen Weiler osamostalili i formirali samostalne džemate. Trenutno džemat Balingen ima 100 članova ili 90% od ukupnog broja Bošnjaka koji pripadaju ovom džematu. Džemat je uključen u gotovo sve akcije koje vodi Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj.

U džematu se provode uobičajene vjerske aktivnosti. Od prioriteta u džematu je izgradnja prve bošnjacke džamije od temelja do šljemena sa munarom od 11 metara. Vrijedne džematlije ovog džemata su kupili  plac za džamiju i pozivaju vas na temelj džamije, 28.04. 2013 godine poslije podne namaza, pozivajući  sve one koji žele da učestvuju u izgradnji ove džamije,  uvakufe dio imetka koji im je  Bog dragi dao,  mogu to učiniti na sljedeći Konto:

Islamische Gemeinschaft Balingen e.V.

Spendenkonto: 134 027 447

BLZ: 653 51260

Sparkasse Zollernalb

Verwendungszweck: Spende

Sadašnji prostor džemata nalazi se u kući džematlije Sinana Gicića. Uz Imama džemata prof. Šahin ef. Efendića odbor sačinjavaju: Predsjednik: Mevludin Bahović, Potpredsjednik: Elvis Rekić, Sekretar:  Nedžad Gicić  i Blagajnik: Sabahudin Seferović

Dokaz da je bereket u složnom džematu, šta znači džemat i biti u sastavu ISLAMSKE ZAJEDNICE BOŠNJAKA U NJEMAČKOJ. Od punkta nekada uskoro s vlastitom džamijom s munarom džemat Balingen, a svi mi hajir sahibije

(IGBD)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.