“Na ivici smo da odustanemo od ski-centra”

0
15

Hotel se još rekonstruiše: Ski-centar “Lokve”

Dok Vlada planira investiranje nekoliko desetina miliona eura u tri nova ski-centra na sjeveru Crne Gore, u Mojkovcu, Bijelom Polju i Rožajama, privatni preduzetnik koji je prije tri godine kupio ski-centar “Lokve” kod Berana suočava se sa nepremostivim problemima i razmišlja o tome da se povuče iz posla.

Dejan Guberinić, jedan od braće koji su sa najboljim namjerama kupili ovaj ski-centar kaže da ni poslije tri godine nije riješen problem skijaških staza na terenima planine Cmiljevice, odnosno da staze faktički ne postoje, odnosno nijesu proglašene javnim dobrom, zbog čega je njima onemogućeno da normalno rade i planiraju razvoj ovog nekada vrlo popularnog i u bivšoj velikoj Jugoslaviji poznatog skijašišta.

“Problem je u tome što su staze na privatnim posjedima i nama je onemogućeno da ih pripremamo na vrijeme za sezonu. Tako iz godine u godinu. Da apsurd bude veći, prošle godine nam dođe inspekcija i kazni nas zbog toga što je jedna smrča navodno bila previše blizu uspinjače. Znači, privatni vlasnici nam ne daju da diramo njihovu zemlju i podnose prijave zbog sječe njihovih stabala, a inspekcije nas kažnjavaju što ne sječemo stabla”, kaže Guberinić.

On ističe da su se obraćali Ministarstvu turizma sa molbom da riješi ovaj problem, ali da su oni lopticu prebacivali u opštinsko dvorište.

“Iz Opštine Berane su nam objasnili da su stupila na snagu nova zakonska rješenja i da je to u isključivoj nadležnosti državnih organa. Naš problem, tako, može potrajati još koju godinu. Čemu onda ulaganja koja planiramo”, kaže on.

Braća Guberinić, od kojih je jedan preduzetnik u Švajcarskoj, nakon što su kupili ski-centar “Lokve”, samo za plate za nekoliko radnika za tri prethodne godine izdvojili su preko 150.000 eura.

“Umjesto da budemo stimulisani, Ministarstvo turizma nam nametne nekakav poseban porez, na hotel koji je navodno od posebnog turističkog značaja, a koji mi još nijesmo rekonstruisali, što na godišnjem nivou iznosi 27.000 eura”, priča Guberinić.

On ističe da nema ništa protiv toga da Vlada uloži u Rožaje šesnaest miliona eura, kako je najavljeno, samo da pusti njih da rade bez barijera.

“Iz Opštine Berane će se obratiti premijeru i predočiti mu problem sa kojima se mi suočavamo. Ako to ne urodi nikakvim plodom, neće nam preostati ništa drugo već da se povučemo iz posla”, kaže Guberinić.

Da se pokušava zanemariti i izbrisati gumicom istorija decenijama najpopularnijeg turističkog ski-centra na sjeveru, smatra potpredsjednik Opštine Berane Marko Lalević.

On kaže da bi se “zadržao samo na tekuću godinu i sredstva opredijeljena za kapitalni budžet koji se realizuje preko Uprave javnih radova u 2019. godini”.

“Nabrojaću samo tri, četiri stavke iz obrazloženja kapitalnog budžeta – izgradnja, rekonstrukcija i adaptacija objekata kulture za opštinu Berane je opredijeljeno nula eura, izgradnja i rekonstrukcija objekata socijalnog staranja za opštinu Berane opredijeljeno nula eura, unapređenje turističke ponude za opštinu Berane opredijeljeno nula eura. Opština Bijelo Polje ski centar “Cmiljača” 4.120.000, valorizacija Đalovića pećine 3.450.000 eura, Mojkovac – Ski-centar “Žarski” 2.447.000eura, Rožaje – ski centar “Hajla” 1.030.000 eura, Andrijevica – “Kuća voća” 875.000 eura, Gusinje – uređenje Alipašinih izvora 300.000 eura”, nabraja Lalević.

On objašnjava da mu je drago što se toliko ulaže u susjedne opštine, ali misli isto tako da Berane ne zaslužuje, kako kaže, maćehinski odnos Vlade i ministarstava prema ovom opozicionom gradu.

“I u takvom neprijateljskom budžetskom odnosu Vlade Crne Gore prema opštini Berane ipak se našao Beranac, naš čovjek iz inostranstva, koji je u Švajcarskoj legalno zaradio svaki euro i koji je počeo sa velikim ulaganjima i rekonstrukcijom hotela “Lokve”, pokrenuo žičaru, oživio skijališta, planirao milionske investicije i zapošljavanje oko 100 ljudi, i to se koči”, tvrdi Lalević.

On objašnjava da je novi zakon o planiranju i izgradnji objekata oduzeo lokalnim samoupravama sve nadležnosti u kontroli i planiranju prostora na svojim teritorijama.

“Vlada ne želi ništa da uloži u Ski-centar “Lokve”, ne želi ni da ubrza po skraćenom postupku izmenu PUP-a Berane na zahtjev Opštine još prije nekoliko mjeseci, Opština je nemoćna da ubrza proceduru izmjene planskog dokumenta kako bi pomogla i zaštitila interese jednog od rijetkih investitora, lokalpatriota koji se usudio da pošteno ulaže u svoj grad i svoju zemlju. Njemu je to teško shvatiti, a nama iz Opštine još teže objasniti”, kaže Lalević.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.