Izgradnja dalekovoda javni interes

0
6

thumb.phpPljevlja – I definitivno struja iz Pljevlja ide u Italiju

Izgradnja dalekovoda javni interes

Vlada Crne Gore proglasila je na prošloj sjednici javni interes za eksproprijaciju zemljišta na trasi dalekovoda 400 kV Lastva – Pljevlja, dionica Čevo-Pljevlja i prilaznog puta za konvertorsko postrojenje i TS 400/110/35 kV Lastva. Istovremeno, iz CGES-a je Portalu Analitika kazano da je završena eksproprijacija za zemljište TS “Lastva”, a otkupljeno je 85 odsto zemljišta za stubna mjesta. Ukupna vrijednost eksproprijacije iznosi više od 4,5 miliona eura.

– Za kvalitetnu realizaciju eksproprijacije moraju se stvoriti  najvažniji preduslovi. To je u prvom redu, strogo praćenje Zakona o eksproprijaciji, kao i obezbjeđenje  potrebnih sredstava,  pa se slobodno može reći da je u ovom trenutku CGES  odradio dobar dio veoma teškog i odgovornog posla kada je ovaj segment u pitanju. Eksproprijacija za TS 400/110/35 kV “Lastva“  je završena i  cjelokupno zemljište je upisano na ime Crnogorskog elektroprenosnog sistema. Što se tiče pristupnog puta za trafostanicu otkupljeno je i upisano 45 odsto. Ostatak je  trenutno u postupku eksproprijacije. Kada je u pitanju  dionica  400 kV  dalekovoda „Lastva – Čevo“, ovako stoje stvari. Naime,  otkupljeno je oko 85 odsto zemljišta za stubna mjesta i dijelom upisano kao vlasništvo CGES-a, dok je dio trase  400 kV dalekovoda „Čevo – Pljevlja“  u postupku eksproprijacije, rečeno je Portalu Analitika iz CGES-a.

CGES se za izgradnju dalekovoda, već sa 65 miliona eura zadužio kod EBRD-a, uz garanciju Vlade.

 

Kako podsjećaju u CGES-u, oni će u Lastvi Grbaljskoj izgraditi elektroenergetsko postrojenje, tj. TS 400/110/35 kV, koja će, izmedju ostalog, obezbijediti kvalitetno i sigurno snabdijevanje el.energijom kako postojećih, tako i novih potrošača.

– To nije sve. Realizacija ovog značajnog projekta u svakom smislu stvoriće uslove za brži ekonomski razvoj, a da i ne govorimo o poboljšanju infrastrukture Crnogorskog elektroprenosnog sistema u priobalnom dijelu naše države. Takođe, u sklopu najznačajnijeg projekta u sektoru energetike Crne Gore, CGES će izgraditi i  400 kV dalekovod od Lastve preko Čeva do Pljevalja, kažu u CGES-u. Vrijednost zemljišta određuje područni organ Uprave za nekretnine, a iz CGES-a kažu da je vrijednost ukupne eksproprijacije 4,5 miliona eura.

Izgradnjom podmorskog kabla do Itallije, čiji je dio dalekovod do Pljevalja, BDP Crne Gore u toku petogodišnjeg perioda porašće za 13 odsto, odnosno 390 miliona eura, navodi se Nacrtu strategije razvoja energetike do 2030. godine. Prihodi od prenosa na osnovu povećanja kapaciteta i efikasnije primjene metoda za upravljanje zagušenjima iznosiće od 5 do 11 miliona eura godišnje.

(pvportal.me)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.