26. Mart 2015

99Svijet – Islamsko bankarstvo je ne samo vjerski, nego i održiv i društveno odgovoran finansijski mode.

Nakon Velike Britanije i Njemačka je dopustila ulazak na svoje tržište banci koja posluje po islamskim načelima. Njemački finansijski nadzornici izdali su licenciju Kuveyt Türk Bank koja slijedi načela šerijatskog prava. Najzanimljivija karakteristika “šerijatskog bankarstva” je da izričito zabranjuje zaračunavanje kamata.

Njemački Handelsblatt objavio je jučer da će Kuveyt Türk Bank, koja ima sjedište u Istanbulu, u julu otvoriti tri poslovnice – u Mannheimu, Berlinu i Frankfurtu, a do konca ove godine i u Kölnu. U Njemačkoj živi 4,5 miliona muslimana.

– Istraživanje tržišta pokazalo je da 21 posto muslimana u Njemačkoj podržava islamsku banku – kazao je Kemal Ozan, šef Kuveyt Türk Bank. Više od 900.000 muslimana brzo bi moglo pristupiti “Allahovoj banci”, kako je nazivaju njemački mediji.

Islamski bankari ističu da očekuju godišnji prihod do 1,6 milijardi eura.

– Islamsko bankarstvo je ne samo vjerski, nego i održiv i društveno odgovoran finansijski model – ističe K. Ozan.

Islamsko bankarstvo zabranjuje špekulativna ulaganja i kamate. Pri kupnji nekretnina ulazi se u partnerstvo s kupcem. On i banka zajedno kupuju stan, a kupac zatim u mjesečnim ratama otplaćuje banci stan i povećava svoj udio u vlasništvu. Rata se sastoji od fiksnog iznosa za otkup vlasništva, a drugi je najamnina za preostali udio vlasništva. Što se više otkupi udjela, najamnina je manja. Ugovori koji se jednom sklope fiksni su. Banka preuzima rizik zajedno s kupcem, pa problemi poput divljanja švicarca ne bi bili prevaljeni isključivo na kupca, a da ih banka i ne osjeti. Pomoć partneru je vjerska dužnost banke, kažu, prenosi Večernji.hr

(Vecernji.hr)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles