IKC Bošnjaka u Mainzu dobio građevinsku dozvolu za izgradnju džamije

0
11

Njemačka – Islamska zajednica Bošnjaka Mainz e.v. dobila je od nadležnih vlasti grada Mainza građevinsku dozvolu za izgradnju džamije.

Budući Islamski centar Bošnjaka u Mainzu gradit će se na lokaciji Mainz – Hechtsheim, koja objedinjava 1750 m2 građevinskog zemljišta. Sam objekat će biti izgrađen na četiri etaže i ukupne kvadrature 1500  m2, sa ciljem da se zadovolje potrebe jednog modernog islamskog centra, sa 150 m2 mesdžida za muškarce i 70 m2 za žene, ali i sa multifunkcionalnom salom, restoranom, kuhinjom, ostavom, podrumom, bibliotekm, uredom, čajnom kuhinjom, salom za sastanke, učionicama, stanovima, i parking prostorom.

“Dobijanjem dozvole za gradnju Islamskog kulturnog centra u Mainzu Bošnjaci, ovog grada i okoline, su korak dalje u očuvanju  vjere, identiteta i suprostavljanju asimilaciji. Posmatrajući ovu dozvolu u istorijskom  kontekstu, ova generacija Bošnjaka i drugih muslimana sa područja nekadašnje zajedničke države, koji djeluju u našem džematu, je počašćena time da nas je Dragi Bog dž. š. odabrao da  budemo kreatori i nosioci ideje izgradnje Islamskog kulturnog centra u Mainzu. Svjesni te časti ali i odgovornosti i težine zadatka zahvaljujemo se, prije svega, Stvoritelju dž.š.. Zahvalnost pripada i upravi grada Mainza, sa kojima imamo izuzetno dobre odnose, na dozvoli za gradnju  ovog centra, kao i onima koji su do sada na bilo koji način doprinijeli realizaciji ovog projekta”, riječi su predsjednika IKC Bošnjaka u Mainzu, Rifata Halilovića.

Već sada se prema idejnom i izvedbenom projektu može primijetiti da će džamija ličiti na jedan lijep i savremen islamski centar koji će u sebi imati i izražene obrise naše domaće arhitekture, skladno ukomponovane u arhitektonski ambijent grada Mainza.

“Podsjetio bih da je ovaj džemat krajem novembra 2011. godine kupio žemljište i odmah ga isplatio. Allaha Uzvišenog molimo da nama i našim džematlijama koji su radili na ovom projektu dariva najljepše nagrade ovoga i budućeg svijeta, da njih i njihove porodice poživi u imanu, hajru i bereketu, te da sve nas pomogne da ovaj hajrat realizujemo čim prije”, kazao je Halil ef. Makić, imam džemata Mainz.

Sve dosadašenj zadaće Građevinski odbro uspješno je realizovao, međutim sada predstoji ona najvažnija – početak građevinskih radova. “Allahovom dž.š. voljom i Njegovom odredbom  stigla mi je muštuluk vijest da je Grad Mainz odobrio  gradnju džamije. Lijep poklon za  dosadašnji rad ovog džemata, a Allah dž.š. nagrađuje mnogo više one koji grade džamije, riječi su predsjednika Gradjevinskog odbora, Nusreta Fakovića.

Prema planu IKC Bošnjaka u Mainzu i njegovog Građevniskog odbora, sa početkom radova na izgradnji Islamskog centra Bošnjaka u Mainzu krenut će se pocetkom juna ove godine. Završetak radova očekuje se polovinom  2017. godine.

Islamska zajednica u Njemačkoj DŽEMAAT MAINZ
ISLAMISCHES KULTURZENTRUM DER BOSNIAKEN e.V. Mainz

IKC-Mainz, Canisiusstr. 21a, 55122 Mainz,, Tel./Fax: 06131-625846 E-mail: [email protected]

(IGBD)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.