CG: Rezerve 188 miliona tona uglja

0
6

reg-energetika-cg_620x0Pljevlja – Detalji Nacrta strategije energetike Crne Gore do 2030. godine, u Pljevljima tri važna basena. Više od 95 odsto proizvodnje ide za Termoelektranu, a ostatak na otvoreno tržište

Proizvodnja uglja, prem Nacrtu strategije energetike Crne Gore do 2030. godine, nastaviće se na pljevaljskom i maočkom području najviše za potrebe termoelektrana. Takođe, država će nastojati da se ponovo pokrene proizvodnja uglja većeg kvaliteta na beranskom području.

Prema zvaničnim podacima Crna Gora raspolaže sa značajnim rezervama uglja. On se nalazi u geografski dva odvojena područja na severu i severoistočnoj strani Crne Gore, Pljevaljsko područje i Beransko područje.

Pljevaljsko područje obuhvata tri basena: pljevaljski basen sa ležištima: Potrlica sa Cementarom, Kalušići, Grevo, Komini i Rabitlje, sa gravitirajućim malim basenima, ležišta: Otilovići, Glisnica i Mataruge. Drugi basen je Ljuće-Šumanski, ležišta: Šumani 1 i Ljuće 2 i treći basen Maoče.

Ukupne bilansne rezerve na pljevaljskom području su oko 188,4 miliona tona, od toga u maočkom basenu 109,9 miliona tona, pljevaljskom basenu 76,8 miliona tona i u Ljuće-Šumanskom basenu 1,7 miliona tona.

– Sa planiranim nastavkom rada TE „Pljevlja“ i izgradnjom drugog bloka, koji strategija energetike predviđa tek od 2022. godine nadalje, ugovorena količina od 50,25 miliona tona bi bila postignuta sredinom 2030. godine – navodi se u strategiji energetike.

NOVI RUDNIK STRATEGIJOM je predviđeno otvaranje rudnika u basenu Maoče koji se nalazi oko 15 kilometara vazdušne udaljenosti od Pljevalja. Geološke rezerve iznose oko 123 miliona tona. Overene rezerve koje su potvrđene od strane Komisije za rudne rezerve Crne Gore u 1990. godini iznose 109 miliona tona mrkog uglja – lignita.

Glavni inžinjer Rudnika uglja Radmilo Marić izjavio je da bi rezerve te rude u pljevaljskom basenu omogućile nesmetan rad drugog bloka Termoelektrane u periodu od 50 godina.

– Potencijal od 200 miliona tona uglja je potvrđen preciznim geološkim istraživanjima, tako da je otvaranje drugog bloka termoelektrane „Pljevlja“ realna opcija za stabilno funkcionisanje elektroenergetskog sistema. Samo u rudokopu Potrlica, sa koga se dnevno termoelektrani isporučuje četiri do pet hiljada tona uglja, ima još 40 miliona tona eksploatacionih rezervi – naveo je Marić.

Kako je precizirao, ovogodišnjim planom proizvodnje za TE „Pljevlja“ je planirana isporuka 1,8 miliona tona.

Prema raspoloživim procenama početna investicija u proširenje kapaciteta Rudnika uglja „Pljevlja“ za potrebe TE „Pljevlja 2“ bi prema grubim procenama iznosila oko 68,61 milion evra.

Beransko područje, baseni: Polica, Petnjik i Zagorje, nedovoljno je istraženo. Geološke rezerve mrkog uglja iznose oko 158 miliona tona, ali eksploatacione rezerve procenjene u 2008. godini iznose maksimalno 17,8 miliona tona.

Zbog trenutne neizvesnosti mrki ugalj iz Berana se predviđa u Energetskom bilansu uglja kao komercijalni ugalj u veoma ograničenom opsegu.

Vlasnik rudnika u Beranama je u 2008. godini završio studiju o mogućnosti izgradnje TE u Beranama nominalne snage 110 megavata i prezentovao rezultate nadležnom ministarstvu za energetiku i potencijalnom kupcu električne energije (EPCG). Projekat do sada nije realizovan, i njegova realizacija se ne očekuje do 2030. godine.

Trenutna proizvodnja uglja se 100 odsto zasniva na Rudniku uglja „Pljevlja“, jer posle privatizacije proizvodnja uglja u Beranama još nije počela, a više od 95 procenata proizvodnje Rudnika uglja „Pljevlja“ je godišnje predato TE „Pljevlja“. Ostatak uglja se prodaje na otvorenom tržištu Crne Gore.

(novosti.rs)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.