Bosnjaci u Welsu dobili svoj trg “TRG BOSNJAKA”

1
28

Austrija, Beč – U Beču je u gradskoj Vijećnici u petak obilježena 100. godišnjica zvaničnog priznanja Islama kao ravnopravne religije u Austriji. Programu obilježavanja su prisustvovali reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Mustafa ef. Cerić, predsjednik predsjedništva vjerskih poslova Republike Turske Mehmet Görmez, predsjednik Austrije Heinz Fischer, zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger, te ministrica obrazovanja Claudia Schmied.

Posebna svečanost priređena je u gradskoj dvorani u Welsu, gdje je u prisustvu velikog broja zvanica, gradonačelnik Welsa dr. Peter Koits uručio reisu-l-ulemi dr. Mustafi ef. Ceriću novu tablu sa imenom „Trg Bošnjaka“ koja će biti postavljena u Welsu, kao znak priznanja Bošnjacima. Ujedno, džemat Wels, na čijem je čelu hfz. Senad ef. Podojak, ovim je obilježio „20 najljepših godina života“ odnosno, 20 godina postojanja i rada džemata Wels. Tim povodom, gradonačelnik Welsa dr. Peter Koits i hfz. Senad Podojak proglašeni su Bošnjacima 2012. godine džemata Wels, a također su im uručena i značajna priznanja. Svečanosti su prisustvovali predsjednik IZBA prof. Esad Memić i Imami IZBA.

„Bilo je teško i bilo je to davno, prije 20 godina. Bili smo u jednoj turskoj džamiji u Welsu. Dok su nam misli bile u Bosni, a naša tijela u Welsu, čekali smo ne bi li se pojavio bar jedan Bošnjak, da klanjamo naš prvi zajednički namaz, prvu i nezaboravnu džumu namaz. Ipak, proživjesmo najljepših 20 godina života u našem Welsu. Tada nas bijaše samo 3 člana, a danas preko 400 aktivnih članova. Tada imadosmo 3 djece u mektebu, a danas 167. Tada nemadosmo nijednog učača Kur'ana, a danas imamo preko 400. Tada smo bili podstanari, danas imamo svoj vlastiti objekat.“ – istakao je u svom obraćanju hfz. Senad Podojak.Bosnjaci-u-Welsu-dobili-svoj-trg4

U subotu je održana i manifestacija završnih hatmi, na kojoj je prisustvovao reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić, u pratnji sekretara IZBA Hasudin Atanovica, te veliki broj džematlja i drugih posjetilaca.

Noć ranije, održana je tribina na kojoj su govorili hfz. Senad Podojak, imam džemata Wels, prof. Damir Saračević iz Centra savremenih inicijativa, Bajro Perva, novinar IIN „Preporod“, Amel Tahirović, direktor marketinga radija BIR i Mirsad Ovčina, muzički urednik radija BIR, koji su džematlije upoznali sa radom i aktivnostima radija BIR.

Bosnjaci-u-Welsu-dobili-svoj-trg2

Nakon završene Centralne svečanosti dodjele naziva trga „Platz der Bosniake“ („Trg Bošnjaka“) u gradu Welsu, reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić je kazao sljedeće:

„Teško je kazati i prenijeti sve ono što smo večeras doživjeli, ali sa jednom rječju može se kazati da je ovo jedinstven doživljaj za mene osobno, jer se po prvi put događa da jedna općina dodjeljuje trg pod imenom „Bošnjaci“. To smo danas doživjeli u Welsu, ovo je veliko priznanje za bošnjački džemat u Welsu kojeg vodi hafiz Senad Podojak i meni je jako drago da sam pozvan da dođem, da prisustvujem ovom velikom činu. Danas smo prisustvovali hatmama, obišli džamiju, susreli se sa našim Bošnjacima u Welsu i vidjeli da Bošnjaci znaju da čuvaju svoju vjeru, tradiciju, kulturu i istovremeno da uspostavljaju kontakt sa svojim komšijama ovdje u Welsu. Ja sam jako sretan, zadovoljan danas, optimista za našu budućnost, jer vidim da pomladak koji se ovdje odgaja onda je to garancija da će nam budućnost biti ako Bog da, bolja od prošlosti. Zahvaljujem se načelniku dr. Peteru Koitsu, austrijskoj državi na svemu onome što je Austrija učinila za zbrinjavanje Bošnjaka prognanika. Bošnjaci nisu izbjeglice, oni su prognani, od onih koji nam rade o glavi, već zadnje stoljeće. Austrija je prepoznala našu otvorenost i prepoznala žrtvu koju su dali naši preci posebno na Monte Meletu gdje je mnogo Bošnjaka dalo svoje živote braneći Austriju od talijanske okupacije i to što su uradili naši djedovi, sad se vraća lijepim. Mi smo u Welsu obilježili sto godina Islama, kojeg je država Austrija, ja izbjegavam kazati, priznala, za nas je dovoljno da Allah dž.š. priznaje našu vjeru, ali je jako važno u ovom povijesnom kontekstu da je Islam prije sto godina, zahvaljujući Bošnjacima dobo svoje mjesto u zakonima austrougarske monarhije i evo, prošlo je sto godina, zahvaljujući tome imamo danas škole, učitelje u državnim školama i Islam ovdje u Austriji je religija oko koje nema nikakve rasprave da li Islam ovdje pripada ili ne pripada. Ja sam jako ponosan što Bošnjaci se sve više i više druže, zbližuju i sve više su svjesni svog nacionalnog identiteta zajedno sa svojim vjerskim identitetom, a to je ono što treba da znamo da naše pitanje na Balkanu nije vjersko, nego nacionalno, i da mi moramo snažiti i nacionalnu liniju odbrane kao što to radimo sa duhovnim otporom od agresije koja se vrši nad nama i naravno, jako je važno da postoji državna linija odbrane koja nas često zabrinjava, zato što po našem mišljenju nije baš dobro uspostavljena i da je treba sve više i više čvrstiti.Bosnjaci-u-Welsu-dobili-svoj-trg3

Čestitam Bošnjacima ovdje u Welsu, Bošnjacima u Austriji i svim Bošnjacima ma gdje bili. Današnji dan je povijesni dan i želim obavijestiti sve Bošnjake da smo danas u ime njih primili plaketu na kojoj piše „Trg Bošnjaka“ koji će istovremeno biti i adresa za džemat Bošnjaka u Welsu. To je, koliko ja znam, prvi put da se tako dodjeljuje i da se vrijednost Bošnjaka mjeri sa vrijednošću Martina Lutera Kinga koji ima također svoj trg. Dakle, ovaj trg koji je nazvan jednoglasno od općine Wels, na tom trgu će trajno biti postavljena zastava Evropske unije, Austrije i Bosne i Hercegovine. Ovo treba da služi na čast svim Bosancima, svim Bošnjacima, a posebno bi trebalo da služi na čast Bosni i Hercegovini.“

„ Kad se nađe jedan vrijedan čovjek, kad je na pravom mjestu, onda on uradi jedan veliki posao. To je uradio hafiz Senad Podojak. Na ovaj način mu odajem osobno priznanje i priznanje Islamske zajednice i nadam se da će ovaj džemat rasti, da će biti još vrijedniji. Danas, ono što sam vidio na hatmama, koliko je djevojaka i mladića, čak i starijih, to je Allahova uputa, ali je i velika zasluga hafiza Podojka, njegovih saradnika, predsjednika džemata i svih džematlija. Čestitam im i hoću da kažem da se osjećam jako ponosan danas na Bošnjake muslimane u Welsu.“ – kazao je reisu-l-ulema, dr. Mustafa ef. Cerić.

Izvor: Rijaset.ba


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.