Ako bude stečaja okupacija Skupštine opštine i štrajk glađu

2
6

 Ako bude stečaja okupacija Skupštine opštine i štrajk glađu

Srbija – U slučaju da nakon 31. maja Vlada Srbije ne održi svoje obećanje i Fabrika automobila Priboj ipak ode u stečaj i ako se radnicima koji će ostati bez posla ne isplate otpremnine od 300 evra po godini radnog staža bićemo prinuđeni da okupiramo Skupštinu opštine Priboj i započnemo štrajk glađu – kaže za Danas Miroslav Mršević, predsjednik Štrajkačkog odbora FAP-a i sekretar Jedinstvenog sindikata “Sloga” FAP. 

On dodaje da su štrajkački zahtevi vezani za zaostale plate ispunjeni ali da još uvjek ne postoje čvrste garancije za ono što je zaposlenima najvažnije, a to je da FAP nastavi da postoji i nakon 31.maja, što je poslednji rok koji je odredila Vlada za rješavanje statusa 17 strateških preduzeća u restrukturiranju među njima i FAP-a. – Nama je ministar privrede Željko Sertić obećao da FAP neće ići u stečaj i da će biti potpisan UPPR kako bi preduzeće moglo da nastavi sa radom poslije 31. maja. Međutim još uvjek nije potpisan UPPR između preduzeća i Ministarstva privrede. Objašnjeno nam je da to nije moglo da bude učinjeno jer su u međuvremenu raspisani izbori i da Vlada u tehničkom mandatu nije mogla da potpisuje dokumente tog tipa. Mišljenja sam da je to ipak moglo da bude učinjeno i u tehničkom mandatu te je to razlog naše bojazni da će do stečaja ipak doći. Sa druge strane nadamo se da će dogovor ipak biti ispoštovan u svim tačkama koje su dogovorene – naglašava Mršević.

Prema njegovim riječima Štrajkački odbor će o svojim stavovima obavestiti i čelnike Skupštine opštine Priboj. – Za nas je najvažnije da FAP nastavi sa radom i da optrmnine ne budu niže od 300 evra i o to ćemo da iznesemo u razgovoru sa opštinskim čelnicima. Naime, nama je od strane nadležnih u Ministarstvu privrede obećano da će FAP-u biti otpisano oko devet milijardi dinara dugovanja što bi omogućilo oporavak preduzeća kroz realizaciju UPPR-a. Anuliranje tog duga je preduslov za sprovođenje UPPR-a i vjerujemo da će do toga zaista i doći. Država je spremna da onima koji će da odu iz fabrike ponudi po 200 evra po godini radnog staža. Sa druge strane opština bi trebalo da da po 100 evra po godini radnog staža za svakog radnika koji ostaje bez posla na osnovu toga što joj je FAP ustupio dio svog zemljišta odnosno industrijsku zonu, toplanu i još neku fabričku imovinu. Ako bi se sve to realizovalo na zadovoljavajući način ispunili bi se svi uslovi za dalji nesmetani rad FAP-a. Naime, na taj način bi od 650 zaposlenih njih oko 445 radnika i dalje ostalo na poslu dok bi ostatak njih dobio otpremnine od 300 evra što je za nas u Štrajkačkom odboru prihvatljivo – objašnjava Mršević.

(danas.rs)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

 1. Pastir kada proda pašu stoka će mu gladovati i lipsavati, isto tako narodni pastiri koji prodaju fabrike teraju radnike na gladovanje i propadanje, samo što pastir narodni zavisi od glasova, naroda.

  0

  0
 2. Fakat nisu mi jasne ove otpremnine. One u ovakvom obimu ne postoje ni u najrazvijenijim i najbogatijim drzavama.

  U vecini drzava na zapadu – otpremnine uopste ne postoje a ako postoje sastoje se od nekih 60% do 80% iznosa pune plate i isplacuju se po par mjeseci. Cesto poslodavac palaca kurseve i udzbenike otpustenog radnika kako bi mu pomogao u eventualnoj dokvalifikaciji ili prekvalifikaciji. I to je to.

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.