Pljevaljska Eko – patrola

0

1Pljevlja – NVO „Da zaživi selo“ realizuje projekat „Pljevaljska eko-patrola“, u okviru koga će bilježiti i ukazivati na ekološke probleme u opštini Pljevlja.

Ovom prilikom su zabilježili prljave ulice u Pljevljima, i neke od uzroka prljanja ulica.

Zabilježeni problemi su:

1. Izlazak rudničkih kamiona sa blatnjavim gumama i mašina na kolovoz namjenjen nerudničkom saobraćaju, u dijelu između mjesta Đulina guka do Donjeg mosta na rijeci Ćehotini i na dijelu kod TE Pljevlja. Sav ovaj glib i prljavština preko guma ostalih automobilskih vozila završava u centru grada, a s obzirom da se ulice ne peru u zimskom periodu (iako je toplo vrijeme za ovo doba godine), tim istim ulicama se ne može proći od prljavštine.

2. Ovaj primjer (zabilježen 16.01.2014.), ispod naselja Kupusište, pokazuje kako predstavnici Javnog preduzeća lokalnih puteva izvode radove na proboju novog kraka puta, a da pritom (isto kao i rudnički kamioni) ne vode računa da prljavštinu i glib iznose i van gradilišta, na javne puteve.

3. Neuredan prilaz i površine koje pripadaju Javnom preduzeću „Vodovod“, sa sve nabacanim šutom pored trotoara. Fotografije govore da se prljavština u ulici, u kojoj se nalaze dva Javna preduzeća (Čistoća i Vodovod) ne uklanja, već se raznosi preko guma mehanizacije iz JP „Vodovod“ čitavom ulicom, a ulice se ne peru, iako su vremenski uslovi (za ovo doba godine) povoljni za pranje i čišćenje.

Fotografije ova tri slučaja, snimljene 16.01.2014., u 15.30 h. Sva tri slučaja su predata Komunalnoj inspekciji, kako bi se utvrdilo činjenično stanje i naložilo se otklanjanje probleme.

Iz NVO “Da zaživi selo” kažu da oni sa ovim nijesu ništa novo i neviđeno do sada zabilježili, ali da su htjeli da javno ukažu na probleme, da utiču na komunalnu policiju da rješava konstatovane probleme i da ukaže na to da mnogi problemi su isključivo prouzrokovani u Pljevljima, ne dolaze ni iz jednog drugog grada, a isto tako da ih niko neće riješiti sa strane, već bi mi sami trebali da rešavamo ovakve probleme. Po načelu ekologije, da mislimo globalno a da radimo lokalno, tako i ove pojedinačne probleme treba prevazići.

Takođe, iz ove organizacije apeluju da se ulice u gradu treba da peru kada dozvole vremenski uslovi, iako nije po planu i programu lokalne samouprave i JP Čistoća. Ako nema sredstava za pranje za ovaj period godine, može se vršiti pranje na konto pranja ulica u vremenskom periodu za koji su sredstva opredjeljena, jer građani Pljevalja se kreću tim ulicama, koji i finansiraju rad ovih organa.

(Pv portal)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.