Zukorlić i Nikolić izazvali politički zemljotres

5
37

Nakon iznenadnog sastanka glavnog muftije Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića i lidera Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića, javnost u Srbiji ostala je potpuno zbunjena pred mogućnošću novog, do jučer nezamislivog političkog saveza. Iako za sada nije sasvim jasno da li taj susret predstavlja uvod u novi politički savez, otvoreno negodovanje zbog najave novog političkog pregrupisavanja već su izrazili jedino Zukorlićevi politički protivnici iz Sandžaka i deo islamofobnih kvazianalitičara iz Beograda. Onaj normalniji deo srpske javnosti s pravom se pita – ako je to pošlo za rukom Nikoliću, šta je prethodne tri godine sprečavalo Borisa Tadića da otpočne dijalog sa jednim od ključnih predstavnika sandžačkih Bošnjaka?

Posle sastanka Zukorlić i Nikolić poručili su da je otvorene probleme Bošnjaka moguće riješiti dijalogom i u interesu svih građana, odnosno pripadnika svih naroda i zajednica. Nikolić je rekao da Muamer Zukorlić zastupa interese Bošnjaka, za razliku od bošnjačkih predstavnika u vlasti, i da država mora da da odgovor na sve probleme Bošnjaka, bilo pozitivan ili negativan.

Kako je prenijela agencija Tanjug, oni su kazali da je njihovim prvim susretom u Novom Pazaru “otvorena nova stranica” u odnosima u Sandžaku, odnosno Raškoj oblasti.

Nakon razgovora, Zukorlić je novinarima rekao da su se Nikolić i on saglasili da nikome nije u interesu da ta pitanja i problemi ostanu otvoreni. Zukorlić smatra važnim da njihove poruke razumiju Bošnjaci, ali i Srbi koji tu žive jer, kako je rekao, “mi tipujemo na one koji će nas razumjeti”, odnosno ko pokaže sposobnost da će bošnjački narod doživjeti kao ravnopravne građane Srbije.

Osvrnuvši se na prošle izbore, Zukorlić je rekao da je aktuelna vlast imala veliku podršku Bošnjaka, ali da nije ispunila njihova očekivanja što je u bošnjačkom narodu doživljeno kao uvreda.

“Nama je važan onaj ko pokaže potreban državnički kapaciet da nas razume”, poručio je muftija i dodao da Bošnjaci u Nikoliću imaju dobrog sagovornika, kao i da su se saglasili oko pet otvorenih problema Bošnjaka – akreditacije Iternacionalnog univerziteta, vjeronauke, vakufske imovine, jedinstvene Islamske zajednice i opstruisanja rada Bošnjačkog nacionalnog veća.

Nikolić je rekao da je kod muftije došao sa željom da svi narodi u Srbiji žive u miru, slozi i razumijevanju, kao i da otvore razgovore koje nikada neće biti zatvoreni.

“Jedino pravo rešenje je doći do sporazuma i očekujemo da će, nakon narednih izbora, na nama biti teret odgovornosti za situaciju u Srbiji. Želimo da u obostranom razumijevanju dočekamo taj dan kada ćemo obojica, kao veoma odgovorni ljudi brinuti o narodu koji predstavljamo”, kazao je Nikolić i istakao da veoma cijeni ono što muftija, sa mjesta na kome je, radi za svoj narod.

“Znam kolika je Zukorlićeva uloga u oblasti u kojoj živi i djeluje, znam koliko je učinio za svoj narod a znam koliko još može da učini i želio bih da sve što učini bude pozitivno”, izjavio je on.

“Želim da sa njim razgovaram kao sa vjerskim vođom svog naroda, jer sa ljudima koji imaju odoru razgovaram sa malo više poštovanja nego što razgovaram sa političarima”, rekao je Nikolić.

Lider SNS je izrazio uvjerenje da će ono što njih dvojica danas govore, raditi kada budu na vlasti, a ako do te promjene dođe ona će, dodao je, biti “u vašem i našem interesu i u interesu Srbije u kojoj svi narodi treba da žive bolje”.

“Čudim se da problemi Bošnjaka još uvijek nisu rešeni, jer mi zaista želimo državu u kojoj ćemo u miru pomoći napredak svih koji žive u njoj. Razočaran sam kako su predstavnici Bošnjaka u Beogradu zastupali interese svog naroda, oni su zapravo veoma dobro zastupali svoje interese”, rekao je Nikolić.

Lider SNS je rekao da se ne slaže s muftijinim pozivom na bojkot popisa stanovništva, ali je primjetio da je tu očevidno bilo nekih problema zbog kojih je trebalo da reaguje država. On je kazao da pitanje proporcionalne zastupljenosti Bošnjaka u državnim institucijama i policiji nije nerješivo.

Nikolić je u razgovoru sa Zukorlićem istakao nezadovoljstvo načinom na koji su političari iz reda Bošnjaka od sada zastupali svoj narod u Beogradu, izrazivši uvjerenje da su oni zastupali, prije svega, svoje lične inerese.

Muftija Zukorlić je u izjavi za televiziju B92 rekao da se nakon susreta sa liderom SNS Tomislavom Nikolićem mogu očekivati neki konkretni oblici saradnje. On je, međutim, istakao da prilikom susreta u četvrtak uveče u Novom Pazaru nisu razgovarali o politici niti o bilo kakvim koalicijama.

“Razgovarali smo o otvorenim pitanjima i problemima koji tište Bošnjake u Srbiji”, rekao je Zukorlić i naglasio da je DS sama odlučila da prekine saradnju sa njim, a da je za dalju saradnju sa naprednjacima potrebno više od jednog sastanka.

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji kaže da on nikada nije zatvarao vrata za razgovore sa drugim politčkim opcijama, da su demokrate same prekinule saradnju sa njim, te da je to, kako kaže, “iskustvo sa DS-om nakon što smo dva puta bili prevareni” doživio poraz.

“Mi nećemo dozvoliti da budemo treći put prevareni. Sada je gospodin Nikolić sa svojom političkom organizacijom dobio šansu, a što da ne i neka druga politička opcija, da može doprineti rješavanju otvorenih pitanja u Sandžaku i među Bošnjacima. Tu nema nikavih ideoloških ili drugih sličnosti, mi to posmatramo isključivo kao interes bošnjačkog naroda, a i te kako vodimo računa da to ne bude na račun srpskog naroda i države Srbije”, rekao je Zukorlić.

Zamjenik predsjednika SNS Aleksandar Vučić kaže da naprednjaci ne traže savez sa Zukorlićem već da žele da rješavaju probleme u Srbiji “kako bi kao buduća vlast imali što manje nasljeđenih problema”.

“Boris Tadić je pred prethodne izbore mnogo molio i tražio savez sa Zukorlićem, mi to nećemo, već želimo da dijalogom i razgovorom rešavamo problematična pitanja. A jedno od njih je i popis, o čemu je bilo reči. Tomislav Nikolić je tražio od Zukorlića da svi Bošnjaci učestvuju u popisu, jer je to važan državni posao”, navodi Vučić.

Na drugoj strani: Rasim Ljajić i Đorđe Vukadinović

Na otvorene kritike muftije i lidera SNS reagovala je Sandžačka demokratska partija Rasima Ljajić, čiji je generalni sekretar Mirsad Jusufović optužio muftiju Zukorlića i Nikolića da se isključivo bore za vlast, a ne za interese građana.

“Zukorlić treba da zna da Bošnjaci nisu za saradnju sa Nikolićem, kao što nisu ni za to da se preko vrhovne ustanove Islamske zajednice u Srbiji brane lični interesi relativno male grupe ljudi”, rekao je Jusufović na konferenciji za novinare u Novom Pazaru govoreći o sastanku Nikolića i Zukorlića.

Funkcioner Sandžačke demokratske partije je ocenio da Zukorlića i Nikolića “spaja želja za vlašću”, propustivši da kađe šta je to što je do sada spajalo Rasima Ljajića i Borisa Tadića.

Posebno razočarenje Nikolićevom posetom muftiji izrazio je dežurni islamofob i kvazianalitičar Đorđe Vukadinović koji je već izračunao da je susret lidera naprednjaka i muftije “novi autogol” za Nikolića.

Vukadinović nagađa da je Nikolićev motiv verovatno bio da susretom sa Zukorlićem, kao i ranijim kontaktima sa Savezom vojvođanskih Mađara, pokaže da ima dobre odnose sa manjinama “kako ne bi ponovo gubio izbore u situaciji kada su manjine ‘jezičak na vagi’, kao što se dešavalo dok je bio u SRS”.

“Mogu da razumem njegov motiv, ali s obzirom na zapaljive izjave Zukorlića u poslednje vreme, kao i njegove stavove po pitanju Kosova i Metohije, zahtev za autonomiju Sandžaka i sukob unutar bošnjačke zajednice, Nikolićev susret sa Zukorlićem, zagrljaj i poruka da političari iz Sandžaku ne zastupaju interese Bošnjaka predstavlja neku vrstu novog autogola Nikolića”, razočarano je zaključio Vukadinović čija analitika sve manje uspeva da uoči relevantne pojave u političkoj stvarnosti Srbije.

Autor: E-novine

Izvor: E-novine.com


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

5 KOMENTARI

  1. Kakva li se ovo prašina diže-pa uskoro nam se izbori bliže!!Gospoda izdajnici kao i režim stalno govore da je Muftija neko ko nema nikakv uticaj ni moć a sada ih uhvatila muka što umjesto jagnjeta za protivnika imaju vuka. E pa gospodo ako smo slabi zašto se bavite nama a podsjećanja radi naš komadant Muftija Zukorlić kada poziva takozvane demokrate na razgovor vi to ignorišete kao nevažnu stvar a sada se utrkavate ko će se više izlajat i oljagat susret predstavnika Bošnjaka i Srba.Možda niste primetili ali tu je vođen razgovor,razmjena mišljenja upoznavanje sa situacijom a ne dogovor ili neki partnerski odnosi ili kao u vašem slučaju srdačni i bratski susreti sa režimima kojima je u čast čak naručivano lijepo vrijeme.Mi tu moć nemamo da štelujemo klimu.

  2. “Funkcioner Sandžačke demokratske partije je ocenio da Zukorlića i Nikolića “spaja želja za vlašću”, propustivši da kađe šta je to što je do sada spajalo Rasima Ljajića i Borisa Tadića”.
    Ja bih dodao i ljubavnu avanturu sa Kostunicom. Uostalom Lajic je saradjivao sa svakim kada je u pitanju njegova pozicija u vlasti. To govori cinjenica da je u vlasti zadnjih 11 godina!

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.