Zukorlić – Bošnjaci razmatraju inicijativu o Zajednici bošnjačkih opština na Kosovu

4
1265

U Narodnoj skupštini Republike Srbije o izveštaju o pregovaračkom procesu sa Kosovom koji je podnijela Vlada, govorio je i potpredsjednik Narodne skupštine i narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja, Usame Zukorlić.

Tom prilikom je istakao da smatra da je dobro što je došlo do ovog razgovora i što je predsjednik Republike Srbije došao da razgovara sa predstavnicima naroda u momentima koji su vrlo važni i za Republiku Srbiju i generalno za Zapadni Balkan.

„Kada čujem da rukovodstvo države kaže za Srbiju i Srbe da su mali, Srbi kojih je 6 miliona u ovoj državi, 11 miliona na Balkanu i imaju Srbiju, šta onda mi da kažemo sandžački Bošnjaci kojih nas je 200 hiljada u ovoj državi. Ako odem korak dalje, šta će da kažu kosovski Bošnjaci kojih je nekih 30 hiljada? Danas ću ja biti glas kosovskih Bošnjaka o kojima nismo u ovih dva dana mnogo čuli. Bit ću glas Bošnjaka Sredačke župe, Bošnjaka Vitomirice u Peći, Bošnjačke mahale u Mitrovici, Bošnjaka Dobruše kod Istoka, Hrvatske kod Leposavića, pa i Goranaca u Dragašu i Gori, pa i neko ko će dići glas o pravima Roma i Aškalija na tom prostoru. Slušali smo i slušamo već duži vremenski period o tome kako Albanci žele drugu državu na Balkanu, sa druge strane Srbi žele Zajednicu srpskih opština, a šta dobijaju kosovski Bošnjaci? Da li oni imaju pravo bar na jednu opštinu na tom području? Kosovski Bošnjaci koji nemaju dokumenta ili nisu u mogućnosti da izvade dokumenta Republike Srbije imaju ograničeno kretanje na Balkanu i Evropi. Njima treba viza da odu u Sarajevo i svoju matičnu Bosnu i Hercegovinu. U Srbiji nacionalne manjine imaju jedan dobar Institut savjeta nacionalnih manjina kroz koje ostvaruju svoja prava u određenim oblastima gdje imaju čak i određenu vrstu samouprave, kao što je kultura, obrazovanje, informisanje, jezik. Sve to kosovski Bošnjaci nemaju pravo. Nemaju pravo da imaju učešće u kreiranju plana i programa za obrazovanje na svom jeziku, njihovoj djeci, studentima neke okolne države i centri moći daju stipendije da bi studirali u drugim okolnim državama, za uzvrat da mijenjanju svoj identitet i da prihvate identitete okolnih naroda u okolnim državama. Kosovski Bošnjaci koji žive u Sredačkoj župi koja pripada opštini Prizren, još uvijek nisu ostvarili neka prava koja im daju prištinski zakoni, kao što je pravo na potpredsjednika opštine Prizren, kao što je pravo da imaju 10% uposlenika u ustanovama. Ko će se izboriti za ta prava i kada? To interesuje mene kao Bošnjaka, ko? Ko će se izboriti za prava Bošnjaka u Prizrenu i kada? Razgovarajući sa političkim rukovodstvom Bošnjaka na tom području, dio njih je kazao da ima ozbiljnu namjeru da pokrene inicijativu o Zajednici bošnjačkih opštine i da se kroz tu inicijativu čuje njihov glas i da se izbore za svoja prava. Ako imate naselje koje se zove Mamuša sa 1000 hektara površine, ima 5000 stanovnika i uglavnom ga naseljavaju kosovski Turci, dobilo je status opštine 2008. godine. Ako može ona da ima status opštine, zašto ne bi mogla i Sredačka župa, Gora i Vitomirica koje imaju slične predispozicije?“

Zukorlić je naglasio da se Bošnjaci ne osjećaju kao manjina, te da svi narodi imaju prava da učestvuju u procesima.

„Ja ću se sa predsjednikom Republike složiti po jednom veoma važnom pitanju za nas, a to je da ne volimo da koristimo izraz manjine. Mi ne želimo a i ne osjećamo se kao neka manjina, kao neki drugi red u ovoj državi. Mi nismo birali u kojem ćemo narodu da se rodimo i koliko ćemo da nas ima. Kao što kaže čuveni Viktor Igo, velićina jednog naroda ne mjeri se brojem kao što se ni veličina čovjeka ne mjeri stasom. Koliko god nas imalo, imamo pravo da učestvujemo u procesima. Ja lično imam razumijevanja za svakog pripadnika srpskog naroda kojeg boli bilo kakav spomen na cijepanje teritorije svoje voljene Srbije, kao što i pripadnike Bošnjaka boli bilo kakav spomen na cijepanje teritorije Bosne i Hercegovine. Mir nema alternativu. Bez mira nema ni sreće. Zato, mi kao poslanički klub za pomirenje u okviru kojeg je i Stranka pravde i pomirenja dat ćemo maksimalnu podršku na putu stabilizacije odnosa na Balkanu. Predsjedniče Republike, ovaj poslanički klub vam daje maksimalnu podršku u stabilizaciji odnosa između Beograda i Prištine i koliko god sad bilo nerealno kazat u ovom trenutku, mi se zalažemo, nadamo se i vjerujemo da će doći dan da će biti moguće pomirenje među narodima na Balkanu, pa i među Srbima i Albancima, ali na temeljima pravde. Također, poslanički klub Za pomirenje daje maksimalnu podršku integraciji Srbije u Evropsku uniju. Granice koje odvajaju srpski narod, istovremeno odvajaju i bošnjački narod i druge narode i zato mi želimo Evropsku uniju bez granica.“

Zaključio je da bošnjački narod koji je treći po broju u Republici Srbiji i treći po broju unutar administrativnih kosovskih granica, treba biti značajnije uključen u ovaj proces.

(SANA)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

4 KOMENTARI

 1. SAMO PROKLETI LJUDI NE ZELE ZA DRUGE ONO STO ZELE ZA SEBE

  Pristinski “politicki analiticar” (A.M.) odmah je sebi dao za pravo da progovori “u ime Bosnjaka” a niko ga za to nije ovlastio. Panika ga uhvatila da se slucajno Bosnjaci nebi dosetili da nesto (sto im svakako pripada) potraze za sebe.

  1

  0
 2. U pravu je Usame kada kaže da su ” manjine” smatrane kao građani drugog reda.

  Crnogorci su to definisali na bolji način ” brojčano manji građani CG”.

  Tada je to samo statatički podatak, od mahale, mesne zajenice, opštine, grada, države, kontinenta i celoga sveta.

  Vecinski Kinezi i Indusi neka se takmiče među sobom a nama je potaman da budemo kao Švajcarska, Austrja…i Nordijske zemlje i Evropi, najboljem kontinsntu za život pod kapom nebeskom.

  3

  2
 3. “Ono što tražite za sebe, omogucite i drugima” je jedan od zakona Uzvišenog Allaha dž.š.

  Vidim, Vučic stalno traži ideje za rešenje problema na severu Kosova za Srbe.

  Bujrum i/ ili nek izvoli da ozbiljno razmisli o osnivanju evropske prekogranične regije Sandžak koja bi uključila Sandžak u Srbiji, Rašku, severnu i južnu Kosovsku Mitrovicu.

  Amerikanci i EU bi maksimalno finansijski pomagali ekonomski razvoj te regije.

  Srbija i Kosovo da je proglase za bescarinsku zonu za domace i strane investitore….

  Umesto da se bore oko zemlje, vlasti, masti i slasti, što je veliki haram neka nauče, ne samo da love ribu, nego i da je proizvode, što je veliki halal.

  Bošnjaci Sandžaklije bi bili most između Srba, kao naše etničke brace i Albanaca, kao naše verske brace.

  Da se dva jarca skinu sa brvna i pripotome što je u njihovom najboljem interesu, zar ne?

  Kad aki ne sad?

  4

  2

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.