Izjašnjavanje Bošnjaka kao Muslimana ili Crnogoraca nanosi veliku štetu našem narodu

9
16
Kemal Purišić, narodni poslanik ispred BS-a

Gospodine Purišiću, popis stanovništva je već počeo a još uvijek je aktuelno pitanje da li je taj proces samo statističko pitanje, ili, u crnogorskim prilikama, ipak, nešto mnogo više od toga?

Naravno da nije samo to, što se vidi iz kampanje koja se vodi i koja veoma liči na izbornu. Razlog je što prikupljeni rezultati popisa imaju jake ekonomske, socijalne, kulturne, političke i druge implikacije u narednom periodu. Iz tih razloga mnogi subjekti, prije svega političke partije i nacionalne institucije, pokušavaju da u kritičnom momentu popisa doziraju javnosti poželjne odgovore na ona popisna pitanja koja su za njih važna. U višenacionalnoj državi kakva je Crna Gora, rezultati popisa su i indikator stepena asimilacije manjinskih nacionalnih zajednica, dakle i kvaliteta zvanične manjinske politike koja je promovirala princip „integracija bez asimilacije“. Zato je po meni potpuno legitimno i na tragu te politike da se prije svega nacionalni savjeti pa i manjinske stranke uključe u proces objašnjavanja popisnih pitanja i značaja pravilnog odgovaranja na pojedina pitanja.

Koliko je za Bošnjake važan ovaj popis?

Veoma je važan iz više razloga. Jedan ja da će pokazati u kojem broju i kojem procentu smo se kao narod okupili oko našeg tradicionalnog imena bošnjak i posebno oko našeg maternjeg bosanskog jezika kao glavnog stuba naše nacionalne posebnosti. Na prošlom popisu  se bukvalno polovina našeg naroda izjasnila kao Musliman ili Crnogorac što je izazvalo ogromne štete u međuvremenu, pa je veoma važno da se takva greška ne ponovi i na ovom popisu. Ustav i zakoni su garantovali značajan korpus posebnih manjinskih prava pripadnicima manje brojnih naroda, kako bi očuvali svoje posebnosti u procesu njihove integracije u društvo. Od broja pripadnika određenog manjinskog naroda i njegove organiziranosti zavisi mogućnost korišćenja tih prava. Za ilustraciju, pomenuću dva primjera. Rezultati popisa o maternjem jeziku će biti osnova za planiranje u procesu obrazovanja pa će od toga koliko se Bošnjaka izjasni da govori svojim maternjim bosanskim jezikom zavisti da li će se i u kojim sredinama organizirati proces nastave u školama i na bosanskom jeziku. Drugi primjer je garancija srazmjerne zastupljenosti u javnim službama, organima državne vlasti i lokalne samouprave koja je u direktnoj korelaciji sa brojem pripadnika određenog manjinskog naroda. To doslovno znači da brojniji narod sljeduje srazmjerno više radnih mjesta u javnom sektoru. U ovom momentu se može tvrditi da u javnomj administraciji radi više od 80% nacionalnih Crnogoraca, a oko 1% Bošnjaka, pa će taj odnos morati da se mijenja u pravcu znatno veće uključenosti Bošnjaka.

Ustavni sud je odlučio da se građani na popisu ne moraju izjašnjavati na tzv.identitetska pitanja. Kako Vi u BS komentarišete tu činjenicu?

Uz sav rizik, mislim da se radi o čudnoj odluci. Radi se o pitanjima u popisnici o nacionalnoj i etničkoj pripadnosti, o vjeroispovijesti i o maternjem jeziku na koje se, po pomenutoj odluci ne mora dati konkretan odgovor. Nije problem što je sud proširio pravo na diskreciju o vjerskom i na pitanja o nacionalnom i jezičkom identitetu s obrazloženjem da se radi o naprednim međunarodnim standardima, jer je to po našem Ustavu obavezno, nego je problem što se tako može blokirati ostvarivanje čitavog seta manjinskih prava, naročito onih koja se ostvaruju kao kolektivna prava. Očigledno da Ustavni sud nije ravnopravno tretirao cjelinu ustavnih garancija i da je izgubio iz vida da se ovako mogu ugroziti prava više od polovine građana Crne Gore.

Monstat je ograničio broj pitanja za popisivanje naše dijaspore. Kako to komentarišete?

Monstat je, kreirajući obrazac Popisnice očigledno prekršio Zakon o popisu, bez obzira što se pravdaju da su to uradili na preporuku predstavnika Eurostata. O tome smo ih obavijestili i mi iz BS i rukovodstvo Bošnjačkog savjeta i drugih bošnjačkih institucija i organizacija. Posljedice takvog pristupa će biti značajne, jer država neće raspolagati podacima o tome koliko ima naših državljana naše i dvojno državljanstvo, kakav je njihov socijalni status, obrazovna struktura, zdravstveno stanje, koje su nacionalnosti, vjere i kojim jezikom govore i td. Imajući u vidu zvanično proklamovanu politiku jačanja saradnje sa dijasporom, ovakav stav Ministarstva za finansije i Monstata je kontraproduktivan i simptomatičan u smislu da možda promoviše neku neformalnu politiku.

Na takvu pomisao me navodi i dosta rigidni pristup Monstata kod prikupljanja podataka o dijaspori. Naime, oni insistiraju da podatke o njima može dati isključivo član njihovog domaćinstva  a ne i član šire porodice, po ovlašćenju. Kako su bukvalno cijeli krajevi  i cijele porodice, sa pšretežno bošnjačkim stanovništvom  iseljeni u inostranstvo, ostaće veliki broj ljudi nepopisan, pa će ta područja u perspektivi imati velike štete zbog toga. Kada se povremeno vrate u zavičaj, ili se definitivno vrate da tu opet žive, dočekat će ih slabi životni uslovi, nedostatak škola, bolnica, komunalne i druge infrastrukture jer se na njih nije  ni računalo u koncipiranju i realizaciji razvojnih politika. Monstat je znao naš stav o ovim pitanjima kroz skupštinsku raspravu o zakonu, ali se očigledno oglušio i tada, kada se izjašnjavao o našim amandmanima na zakon pa i sada povodom našeg protesta što su ovako postupili. Ipak, nagoviještena je makar jedna dobra inicijativa Monstata kao odgovor na naše zalaganje, da se u narednih pola godine eventualno dogovori popis dijaspore koji bi se organizirao preko diplomatsko-konzularnih predstavništava, gdje bi kao osnova planiranja bili korišćeni „krnji“ podaci koji se sada prikupe o našoj dijaspori.

Zato apelujem na sve naše državljane koji žive u insotranstvu da se uključe u popis kako tako štp će poslati osnovne lične podatke  svojoj porodici ili bliskoj rodbini kako bi se obuhvatili popisom, jer će to biti osnov da se kasnije izvrši detaljni popis. Popis je važan i radi boljeg planiranja i korišćenja i domaćih razvojnih fondova i strukturnih fondova Evropske unije.

Uvaženi Gospodine Purišiću, uz zahvalnost što ste za naš portal dali ovaj kratki intervju, vjerujem da dijelimo strah da će ovo obećanje Monstata ipak biti samo još jedna lijepo upakovana prevara, po onom poznatom, „drži riječ ka rešeto vodu“ i da će se dodatno naći neki novi izgovor ili smetnja tom naknadnom detaljnijem popisu. Uostalom i sama činjenica da će mnogi iz dijaspore ostati uskraćeni i za taj „krnji“ popis, govori o diskriminaciji, osmišljenoj da se umanji stvarni broj i procenat Bošnjaka.

Hvala vam još jednom i nadamo se da će ove Vaše preporuke stići do Bošnjaka i u Crnoj Gori ali i u dijaspori.

Hvala i vama, nažalost, naša iskustva su takva da nam se puno obećava a da se ta obećanja najčešće ili ne ostvaruju ili se ostvaruju okrnjena. Ipak, uradimo ono što je do nas,  i ja još jednom apelujem na Bošnjake u zemlji da se ne osipaju, već izjasne da su Bošnjaci, da govore bosanskim jezikom i da su pripadnici islama, ali i Bošnjake u dijaspori da se obavezno preko svojih u zemlji upišu u mjeri u kojoj je to za sada moguće.

izvor: Bicent.com


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

9 KOMENTARI

 1. KO OD BOSNJAKA U (CG) NA POPISU STANOVNISTVA NE UPISE OVO DA MU JE VJERA ISLAM NACIA BOSNJAK MATERNJI JEZIK BOSANSKI..AKO OVO NE UPISE ONDA ON TREBA DA MI DONESE LEKARSKO UVERENJE DA JE LUD ILI MENTALNO ZAOSTAO,,ILI SAMO PIJE ALKOHOL KAO NOTORNI CRNOGORCI KOJI ZA NISTA DRUGO NEZNAJU..ALI JA ZNAM DA KO GOD IMA BOSNJACKE KRVI TO NECE URADIT INSAALLAH.

  0

  0
 2. SPECIJALNO ZA MOJU BRACU I SESTRE BPSNJAKE:Molim vas i preklinjem da u ime Allaha i buducnosit djece i unucadi svi napisete OBAVEZNO! U popisne listove ono sto je najbitnije za buducnost nas BOSNJAKA a to je: Nacija=BOSNJAK Religija=ISLAM Materni jezik=BOSANSKI da u buducnosti nebi bili negirani nasa Nacija,Religija i materni jezik,Ako ne upisete tri stvari najvaznije za jednu osobu onda vas mogu zvati Crnogorcima u CRNOJ GORI a u SRBIJI SRBIMA i mogu vam nametati sve i svasta ono sto niste EU Instrukcije bas su napravljene tako da bi kasnije bili asimilirani da bi isli u Srpske skole i ucili Svetog savu i slave i NEGOSA i odza rice sa dzamije,Sve ove EU instrukcije BRACO BOSNJACI da odbijete i NAPISITE -BOSNJAK_NACIJA ISLAM_RELIGIJA BOSANSKI_MATERNJI JEZIK ….MAHSUS SELAM BOSNJACIMA SRBIJE,CRNE GORE,I SANDZAKA.

  0

  0
 3. Srbi to najbolje znaju jer u pocetku to deluje “sta ima veze”! ali vremenom se ode u krajnost i neprijateljstva.
  Srbi koji su presli u Islam su bili Srbi pa Muslimani pa Bosnjaci…
  Bosnjaci su postali zbog jezika da ga nebi nazivali “Muslimanski” nego “Bosnjacki”!!?

  0

  0
  • Isti je slucaj sa potomcima dobrih Bosnjana sredovjekovne Bosne oni sto nisu prihvatili Islam vec Krscantvo grcke varijante su vremenom postali Srbi…ne treba zaboravit da su Bosna i Bosnjaci ili po starim imenom Bosnjani bili na ovim prostorima pod tim imenom prije nego sto su Turci presli Bosfore.

   0

   0
  • Apsulutno pogrešno mišljenje, i potpuno u skladu sa srpskom nakaradnom politikom.Bosna je kao država sa svvojim povijesnim imenom strarija od srpske države. Narod koji je u njoj živio oduvijek je sebe zvao Bošnjanima, a u turskom periodu to ime se odomaćilo kao Bošnjaci. Tek u moderno doba nastale su nacije u modernom smislu, koje karakteriše isti jezik, kultura, tradicija, običaji i prostor na kojem žive. Povijesna je činjenica da je bošnjački životni prostor oduvijek zahvatao područja današnje Bosne i Hercegovine,Sandžaka – do Vučitrna, uključujući i Kosovsku mitrovicu, te dijelove današnje Crne Gore. Povijesna je i činjenica da su Bošnjaci Plava i Gusinja zadržali naziv svog jezika čak i onda kada je ime tog jezika u Bosni bilo promijenjeno u drugoj polovini vladavine Austro-ugarske monarhije i Kraljevine Jugoslavije. Povijesna je i činjenica da su Titovi komunisti izdali pod pritiskom srpske i hrvatske nacionalističke politike, oduzimajući im pravo na povijesno vlastito ime, a time i pravo na formiranje vlastite nacionalne države u okviru FNRJ. Na taj način stvorili su preduslove da dijelove bošnjačkog nacionalnog prostora bez problema komadaju kako im je želja. Tako je Bosna izgubila i Sandžak i dijelove Crne Gore (Herceg-Novi). Hamdija Pozderac pred kraj života priznaje greške komunističke partije u tom smislu, pa kaže da je i taj nesretni ustupak sa priznavanjem nacije kao Muslimana bio korak naprijed ka objedinjavanju nacionalnog korpusa Bošnjaka. S druge strane, to ime je toliko perfidna podvala da se to teško može opisati. Svođenje nacije na vjersku skupinu oduzima joj povijesno i međunarodno pravo da se bori za svoje nacionalno samoopredjeljenje u okviru životnog prostora na kojem žive od pamtivijeka. Da skratim, svaka diskusija ns tu temu među Bošnjacima je otvaranje puta za njihove podjele, au korist onih koji žele njihov nestanak. Srteno na popisu.

   0

   0
 4. SVE NASA PRAVA IZTICE OD PRIZNANJE MANJINE…
  STO NAS IMA VISE KAO BOSNJACI, EVROPA CE NAS STITITI OD DISKRIMINACIJA..
  I ZA ZAPOSLENJE U ADMINISTRACIJA POLICIJU SUDU BOLNICE ZATVORE VOJSKU ITD

  BOSNJACI SU KLUC DA BI CRNAGORA USLA U EVROPU…

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.