Zimska borba za bjeloglave supove

0
15

Nova Varoš, Sjenica – Snijeg je ovih dana zatrpao zabiti Zlatara, gdje je najveća kolonija bjeloglavih supova na Balkanu.

Put do njihovog hranilišta zvanog Manastirine vodi kroz brda, desetak kilometara od Nove Varoši.

Ova retka ptica posljednjih godina je sve brojnija u tom kraju, zahvaljujući organizovanoj društvenoj brizi, ali ovakva studen zahtjeva posebne napore onih koji o njoj brinu.

– Nije lako u ovim vremenskim prilikama na hranilište redovno dostavljati hranu (uginule životinje i klanični otpad) za supove. Specijalni rezervat prirode „Uvac”, zadužen i za ove poslove, ima čuvarsku službu sa desetak čuvara, imamo i terenska vozila da na Manastirine dopremimo tu hranu, a nerijetko zbog toga, zajedno sa stanovnicima okolnih sela, raščišćavamo snijeg s pristupnih puteva. Juče je pet naših čuvara čistilo taj put jer orlovi ne smeju ostati gladni. Dodatnu teškoću predstavlja i to što su planinska područja Zlatara, Zlatibora, Murtenice i druga, iz čijih se sela snabdijevamo uginulim životinjama za bjeloglave supove, neretko zavejana i okovana ledom. Ipak, te ptice još nijednom nisu ostale nenahranjene – kaže za naš list Darko Ćirović iz Specijalnog rezervata prirode „Uvac”.

Briga o bjeloglavim supovima, dodaje on, posebno je važna u ovom periodu:

– Ove ptice gnijezde se krajem januara i početkom februara, pa je izuzetno bitno da im se obezbijedi redovna ishrana. Bude li sve kako treba, može se očekivati da u ovoj godini broj njihovih gnezdećih parova poraste za još dvadesetak.

Ove prostore početkom ove decenije nadletalo je oko 50 gnezdećih parova, dok ih je sada 110, od čega 80 u kanjonu Uvca i tridesetak u kanjonu Mileševke.

Na radost ornitologa, znatno se uvećava broj tih orlova lešinara, raspona krila i do tri metra, čija je uloga u prirodnom lancu ishrane nezamenljiva: hraneći se isključivo uginulim životinjama, ova ptica sprečava zaraze i obavlja „prirodnu reciklažu”.

Poređenja radi, na hranilište Manastirine, u tu „orlovsku menzu”, prije pet godina supovima je dopremano oko 120 tona hrane godišnje, da bi s povećanjem njihove brojnosti u prošloj godini ta količina porasla na 250 tona. A bjeloglavi supovi lete odavde daleko, i na druge kontinente, pa se vraćaju u zlatarsku koloniju.

(Politika)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.