Zbirke zadataka za polaganje male mature od danas u prodaji

1
12

Sjeverni Sandžak – Zbirke zadataka za polaganje završnog ispita na kraju osnovnog školovanja, male mature, od danas se mogu kupiti u knjižarama Prosvjetnog pregleda, a dostupne su i na sajtovima ministarstva prosvjete i Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Zbirke zadataka za polaganje testova iz srpskog jezika i jezika nacionalnih manjina koštaju 210 dinara, dok je cjena zbirki zadataka sa testovima iz matematike 130 dinara.

Zbirke je predstavio ministar prosvjete Žarko Obradović. On je posebno istakao da su ove godine zbirke štampane na jezicima sedam nacionalnih manjina – hrvatskom, mađarskom, albanskom, rumunskom, rusinskom, slovačkom i bugarskom jeziku.

On je podsetio da se mala matura ove godine polaže po sličnom principu kao i dosadašnji kvalifikacioni ispiti za upis u srednje škole.

“Ove godine biće 50 odsto zadataka iz zbirki, 25 odsto delimično poznatih zadataka i 25 odsto potpuno nepoznatih zadataka. Broj nepoznatih zadataka povećavaće se svake godine sve do 2014. kada će svi zadaci biti potpuno nepoznati”, kazao je Obradović.

Pomoćnik ministra Želimir Popov rekao je da po objavljivanju zbirki nastavnici treba da počnu i sa pripremama đaka za polaganje male mature.
Popov je podsjetio da će od 2014. u okviru male mature biti polagan i treći test, koji će pokazati znanje đaka iz biologije, geografije, istorije, fizike i hemije.
Popov je poručio i da će Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja naredne godine početi sa pripremama tih testova.

Direktor Zavoda Dragan Banićević rekao je da ovogodišnje zbirke imaju po 350 zadataka, a đacima su dostupni i rešenja zadataka.

Završni ispit na kraju osnovnog školovanja vrijednovaće se prilikom upisa u srednje škole, a od ukupno 100 poena, 40 će nositi mala matura, a 60 uspeh đaka tokom osnovnog školovanja.
Malu maturu polagaće svi učenici bez obzira da li žele da nastave školovanje ili ne.

Broj zadataka koji na testovima koji će đacima biti potpuno nepoznat povećavaće se iz godine u godinu.

Školske 2011/2012. godine biće 25 odsto potpuno poznatih i isto toliko delimično poznatih zadataka, dok će 50 odsto biti nepoznati, a školske 2012/2013. 25 odsto biće djelimično poznatih, a 75 odsto potpuno nepoznatih zadataka.

Izvor: RadioStoPlus.com


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.