Zajedno protiv nasilja u porodici

0

Sjenica – U okviru projekta ”Civilno društvo i lokalna zajednica u borbi protiv nasilja u porodici”, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, ovih dan je u Sjenici organizovao prvu radionicu na temu: ”Nasilje u porodici, šta dalje…

” Svi učesnici, relevantni predstavnici lokalnih vladinih i nevladinih organizacija, složili su se da je u borbi protiv ovog, evidentno prisutnog problema, neophodna senzibilizacija i umrežavanje svih institucija, civilnog sektora i samih građana. Predstavnici lokalne vlasti su tom prilikom obećali da će, na narednoj sjednici Skupštine, biti formiran Savjet za ravnopravnost, koji bi trebalo da u značajnoj meri doprinese suzbijanju ovog problema u Sjenici. Pomenuta je čak i mogućnost obezbjeđivanja sigurnog stana za smještaj zrtava nasilja u ovom gradu.

Nasilje u porodici, naročito izraženo nad kategorijama žena i starijih osoba, koje dodatno pogoršava loša materijalna situacija, problem je, koji je u patrijarahalnim sredinama posebno teško identifikovati. ”Teško ga je identifikovati zbog tradicionalnih odnosa na našim prostorima, i zbog suzdržavanja tih žena, žrtava nasilja, koje zbog nekih daljih porodičnih odnosa, neće da priznaju da se nasilje nad njima vrši”, objasnio je direktor Centra za socijalni rad u Sjenici Novak Dumić. On je istakao da ova socijalna institucija za takve probleme saznaje obično preko trećih lica, te je, kako je rekao, neophodno umrežavanje svih institucija i građana, koji mogu da uoče problem nasilja i da reaguju na pravi način. Ispred NVO ”Flores”, psiholog Belma Talović je istakla važnost pravovremenog prepoznavanja problema i važnost edukacije koju treba početi od vrtića. ”Edukacija je jako bitna i mi smo tu da se uključimo i podržimo sve potencijalne planove”, kazala je ona.

– U ovoj radionici dobili smo dosta kavalitetnih prijedloga i preporuka. Posebno nas raduje što smo čuli neke vesti o stvaranju ambijenta i smještaja za žrtve nasilja. Također je bitno da smo postigli saglasnost o potrebi sistematskog uvezivanja, kako svih relevantnih institucija tako i civilnog društva, kao i o radu na mobilisanju šire javnosti, što vodi dugoročnom rešenju kada je ova problematika u pitanju, izjavila je medijima, predsjednica Sandžačkog odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Semiha Kačar. Ona je istakla da se projekat za borbu protiv nasilja u porodici, ne završavaju ovom radionicom i najavila brojne planirane aktivnosti: tribine, televizijske emisije i okrugle stolove o ovoj temi.

Izvor: Danas.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.