Wetzikon – U BKC “Sandžak” upriličena promocija udžbenika “Bosanski jezik”

0
11

Povodom Dana Sandžaka, u Bošnjačkom kulturnom centru “Sandžak” u švicarskom gradu Wetzikon, održana promocija knjige „Bosanski jezik“ autora dr. Jahje Fehratovića.

U uvodnoj riječi Bošnjačke kulturne zajednice Švicarske Enver Korać poselamio je sve prisutne istakavši činjenicu da naš narod ima razloga biti sretan i ponosan, jer na razne načine čuva i njeguje svoju tradiciju.

Govoreći o istinskim tradicionalnim vrijednostima dr. Fehratović ukazao na probleme sa kojim se susreću Bošnjaci kada je u pitanju maternji jezik.

“Uslijed svih ovih događanja koja su nas zadesila tokom 20. stoljeća, a posebno izazova gdje smo decenijama imali negiranje bosanskog jezika i bošnjačke nacije od određenih faktora. Opasnosti u Bosni i Sandžaku su velike a kamoli ovdje u dijaspori.”

Glavni razlog pisanja ovog udžbenika , ističe dr. Fehratović, jeste njegov boravak širom dijaspore i slika bošnjačkih generacija koje stasavaju i polako gube vezu sa bosanskim jezikom.

“Ovaj udžbenik je prilagođen svim uzrastima. Prilagodljiv je i za strance koji žele naučiti bosanski jezik, ali primarno za djecu, tu drugu ili treću generaciju naše djece ovdje u dijaspori, koja ne smiju zaboraviti naš jezik. Kroz njega se promovira, pored bosanskog jezika i bošnjačka kultura, tradicija ali i geografija Bosne i Sandžaka, što je jedna od posebnosti udžbenika”, poručio je dr. Fehratović.

On je istakao svrsishodnost udžbenika.

“Sve je ovo osmišljeno kroz neku vrstu zanimljivih vježbi, igara i interakcije, tako da roditelj može lahko svom dijetetu približiti. Meni je bila namjera da napravim jednu knjigu kojom ćemo pomoći i za individualno i za kolektivno učenje, a glavni mi je bio cilj da sutra kad ta djeca dođu ljeti kod svojih deda i nena u Bosni ili u Sandžaku da se mogu razumijeti međusobno.“ ističe dr. Fehratović.

Svojim prisustvom Bošnjaci i Bošnjakinje i ovoga puta pokazali su visok stepen svijesti kada je u pitanju očuvanje i njegovanje tradicije.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.